Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,097 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • dg

    , Autor: jesi

    Dobry den som v 32tt a chcela by som sa opytat co znamena matur.1-2 A+,P+ DAKUJEM

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    Akcia srdca plodu prítomná,
    pohyby plodu prítomné
    Nabudúce ak máte nejaké nejasnosti, informujte sa prosím u svojho obvodného gynekológa, často sa totiž stáva, že lekári používajú rôzne skratky , pre seba vlastné a je náročné ich následne interpretovať
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Asherman a praevia

    , Autor: Ashermanka

    Dobry den p.doktor,
    Skusim strucne - v r.2020 som po spontannom porode absolvovala manualnu lyzu + RCUi po sestonedeli (placenta adherens+rezidua)
    Pre amenoreu som bola po roku odoslana na HSK, krcok bol kompletne zrasteny, potvrdeny Ashermanov syndrom a pocetne zrasty. Liecba telieskom bola prudko neuspesna - vycestovalo. (V tom case ste ma dokonca osetrovali aj priamo vy :))
    Nasledne som (2/2023+3/2023) absolvovala 2xHRSK v Prahe, kde s tym maju najvacsie skusenosti, uspesne mi remodelovali maternicu a nasadili hormonalnu liecbu. Sliznica krasne dorastla a ja som na odporucanie lekara hned v nasledujucom cykle prirodzene otehotnela. Momentalne som v 11.tyzdni tehotenstva, plod sa ma dobre, no uz dvakrat som zakrvacala, raz slabo a raz masivne aj s dvojdnovou hospitalizaciou - dg. Placenta praevia. Hematom postupne "odtiekol," uz. nekrvacam, len obcas slabucko spinim.
    Otazky :)
    - Je umiestnenie placenty v tomto stadiu uz smerodajne alebo smiem dufat, ze sa vytiahne?
    - Kvoli riziku acrety, increty atd, ktore je u ashermaniek vyssie - nie je mi celkom jasne, kedy k procesu nejakeho vrastania zacina dochadzat. Moze to byt uz v tychto skorych stadiach? Trochu ma spodne umiestnenie placenty v kombinacii s tymto rizikom desi.
    - moze ma strasit po tych zakrokoch pripadna nedostatocnost krcka, mam si na to dat pozor?
    Nechcem malovat certa na stenu, ale som zberatelka vzacnych diagnoz.
    Dakujem Vam za precitanie do konca.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v 11. týždni tehotenstva sa o placente praevii ešte nedá hovoriť. Chorión (budúca placenta) môže byť uložený nižšie, záleží však od viacerých okolností. Špinenie, najmä tmavou krvou, do 16. týždňa tehotenstva je najčastejšie spôsobené tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom. O placente sa hovorí od ukončeného 16. týždňa tehotenstva. Záleží tiež na jej lokalizácii. Vplyvom rastu maternice sa ešte placenta dokáže vytiahnuť. Nepoznám však USG nález ani ďalšie informácie, či okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Medocriptine

    , Autor: Bibi22

    Dobrý deň pán doktor. Teraz ste mi poslali odpoveď na otázku. Som 40 deň po pôrode. Mala som opuchnuté nohy ale do 2 týždňov to prešlo.
    Všetko bolo ok. Keď som začala brať Medocriptine tak mi začali opuchat v oblasti členka ako som už predtým spomínala a plus ten pocit kyslého v ústach a odgrgavanie ako keby zvratkov. Nepríjemný pocit. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané príznaky patria medzi vedľajšie účinky Medocriptinu. Odsledujte si to. Medocriptine stačí užívať 12 dní.

  • Medocriptine

    , Autor: Bibi22

    Dobrý deň pán doktor. Prosím Vás o radu ohľadom liekov Medocriptine na zastavenie tvorby mlieka. Užila som zatiaľ 6 tabliet a začali mi opuchať nohy v oblasti členka môže to prosím byť z tohto lieku? Stále sa mi odgrguje kyslé, ako by som sa práve zvracala, ale nevracam. Sú to lieky na zastavenie tvorby mlieka ale nechcem poškodiť niečo iné v mojom tele. Mam kŕčové žily neviem či to môže mať nejaký súvis. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste čerstvo po pôrode, opuch dolných končatín, najmä v oblasti členkov, nártu a predkolení je normálny a veľmi častý. Je to aj medicínsky vysvetliteľné. Ak nie sú končatiny bolestivé, nemusíte sa obávať. Nemusí to mať žiaden súvis s užívaním Medocriptinu. Stačí si vyložiť nohy a podložiť ich dvoma vankúšmi a do dvoch týždňov by sa to malo upraviť a odpuchnúť. Pokračujte v užívaní Medocriptine podľa odporúčaní.

  • Korona vírus

    , Autor: mirka077

    Dobrý deň, p. doktor
    chcem sa Vás opýtať, keďže som v 6 tt a mam 15 ročného syna pozitívneho na Covid - dg 29.10. aký dopad to môže mať vplyv na plod? Zatiaľ som bez symptómov, v domácej karanténe no nevylučujem ci nebudem pozitívna aj ja. Mam obavy, ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, veľa žien prekonalo COVID-19 počas tehotenstva a ani o tom nevedeli a narodili sa im zdravé deti. Ste v týždni tehotenstva, kedy môže dôjsť k potratu z rôznych príčin, rovnako tak sa zárodku nemusí nič stať. Osobne si myslím, že ak nemáte žiadne ťažkosti, hlavne teploty, tak to bude v poriadku. Aktuálne sa nezdá, že by tehotné boli viac náchylné na dôsledky COVID-19 ako bežná populácia. Odporúčam dodržiavať hygienické opatrenia. Užívať môžete vitamín C a D. Objednajte na prvotrimestrálne USG vyšetrenie v 11. - 13. týždni tehotenstva.

  • Informacia

    , Autor: Miculka

    Dobry den proaim vas chcela by som sa spitat co toto znamena v teh.knizke co je kolonka vysledok prentalnej dg 13.9 Negat.a pod tym mam toto napisane AFP:28,90 HCG:23,638 E3:1,40 momentalne som v 19tt+6d dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jedná sa o hodnoty hormónov vyšetrovaných vrámci Triple testu, ktorý sa realizuje v 16. - 17. týždni tehotenstva.