Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ascorutin

    , Autor: kikis

    Dobry den p. doktorka,

    uzivala som kvoli krvacaniu v 9tt 3krat denne 1 tbl Ascorutin 7 dni, plus este Pambu a v 10tt 3krat denne 1tbl asi 4 dni. Chcem sa spytat, ze ci sa zaklada na pravde, ze uzivanie Ascorutinu moze sposobit u plodu leukemiu?

    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    7 dňové užívanie určite nemá nežiaduce účinky na plod,
    čítala ste si zjavne príbalový leták, tak treba dočítať danú stať do konca, je tam jasne popísané, že dané štúdie neboli jednozančne priekazné a neexistujú jednoznačné dôkazy
    s pozdravom

Podobné otázky

  • NIPT test

    , Autor: AlexS

    Dobrý večer, v pondelok ma čaká odber krvy na NIPT test a chcela by som sa len opýtať, že ak užívam ASCORUTIN 2x1 tabletku, ci ju môžem uzit aj v ten deň odberu. Myslím si, že by to nemal byt problém, keďže sa tam zisťuje genetika, ale pre istotu sa informujem, lebo lekár, ku ktorému idem, až do pondelka neordinuje. NIPT test mam doporučený kvôli umelému oplodnenie.

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, žiadna užívaná liečba nemá na vysledok Trisomy testu vplyv. Môžete pokračovať v užívaní Ascorutinu, aj v deň odberu krvi.

  • Citrón

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň pán doktor dnes som mala veľmi chuť na citróny ráno som mala jeden ascorutin a teraz na večer som mala strašnú chuť na kyslé zjedla som jeden celý a potom pol citróna s cukrom. Chcem sa spýtať či môžem ublížiť bábätku som 12+0tt ďakujem ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v tehotenstve sa u žien prejavujú rôzne chute. Ak ste citróny dobre poumývali a nemáte ťažkosti, na tehotenstvo to vplyv mať nebude. Častá konzumácia väčšieho množstva citrónov však nie je najlepším nápadom.

  • Ascorutin

    , Autor: AlexS

    Dobrý deň,
    Mam otázku ohľadom dlhodobého užívania lieku Ascorutin. Od 7tt som mávala sem tam hnedý výtok, najčastejšie len doobeda. Po kontrolnom sone mi bolo povedane že tam bol maličký hematóm, ktorý sa ale postupne do ďalšej kontroly vytratil/vyplavil. Chvíľku bol kľud, ale hnedé špinenie sa vrátilo, začala som brat Ascorutin najprv 3x1 tabletu, spinenie pekne ustúpilo, tak som sa snažila ho postupne vysadiť, a však pri postupnom vysádzaní sa to vrátilo, tak som sa vrátila na dávku 2x1 tabletu a už skoro dva týždne je kľud. Myslíte si, že môžem v jeho užívaní aj naďalej pokračovať? Dnes končím akurát 11tt. Som po KET a okrem toho si ráno aplikujem Prolutex a večer si dávam 1x Progestenalle, plus mi v 5 týždni nasadili aj fraxiparin 0,3.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa tehotenstva je najčastejšie spôsobené tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Ascorutin môžete užívať v dávke 3x1 tabletka denne až do 16. týždňa tehotenstva. Odsledujte si to.

  • Ascorutin

    , Autor: Florencia 5

    Pán doktor som 10+4tt dnes som zjedla polku citrónu a dva pomaranče ako som tehotná mám veľkú chuť na kyslé akoby si to telo pýtalo no a dnes sa mi spustila krv z nosa tak som dala jednu tabletu ascorutin viac nie len chcem vedieť či je to bezpečné? A či toľko vitamínu C nemôže ublížiť dám si na to pozor no keďže som mala krv v nose tak som si dala pre istotu jednu tabletu.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Ascorutin môžete pokojne užívať v dávke 3x1 tabletka denne. Nemusíte sa obávať. Odsledujte si to.

  • Výtok na začiatku tehotenstva

    , Autor: Tinka..

    Dobrý deň,
    Momentálne som na začiatku tehotenstva, podľa poslednej menštruácie v 7. týždni. Pred 2 týždnami som bola u lekárky, na ultrazvuku bol viditeľný len 4,5 mm gestačný vak. Pár dní predtým som mala svetlohnedý a ružový výtok, pani doktorka mi predpisala progesterón 200 mg 2x denne vaginalne. Výtok mi ustúpil. Ale včera som mala trochu svetlohnedého/ruzoveho výtoku a dnes viackrát po použití wc červený. V utorok mám kontrolu u gynekológa. Prosím Vás mám počkať do utorka (pripadne v pondelok zavolať mojej lekárke) alebo ísť na pohotovosť?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, svetlohnedé, či ružové špinenie, ako aj slabé zakrvácanie je do 16. týždňa tehotenstva pomerne časté. Súvisí s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Odsledujte si to. Okrem progesterónu môžete užívať aj Ascorutin v dávke 3x1 tabletka denne. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.