Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • lieky

    , Autor: jesi

    Dakujem vam ale nebude to neako vadit ked popri tom uzivam vitaminy calibrum mami nemoze to neako uskodit?Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    nie,
    vám ako tehotnej ak máte normálnu vyváženú a zdravú stravu, stačí len železo a magnézium , celý podporný preparát calibrum mami užívať nemusíte, je to zbytočné,
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Vycerpanie a tehotenstvo

    , Autor: Lucka22

    Dobrý deň,

    som v 7tt. Už týždeň pociťujem nevoľnosti, extrémne vycerpanie, nechutenstvo, búšenie srdca a únava. Beriem lieky Euthyrox 50mg nakoľko som mala vyššie TSH, anopyrin (od hematologicky) a vkladám Progestenalle. Neviem ísť ani von, nakoľko poriadne nič neprejdem taká vyčerpaná som. Ledva si viem pripraviť jedlo a znova do postele, lebo mi ostane zle a zatočí sa mi hlava.
    Je takýto stav normálny? Viem, že nevoľnosti sú v poriadku, ale trpim aj nechutenstvom a musím sa nútiť jesť a najviac sa bojím tej extrémnej vyčerpanosti.
    Niektoré ženy vedia ako tak fungovať v 1. trimestri, ale ja by som bola úplne stratena keby sa o mna nepostará manžel.
    Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, každá žena prežíva tehotenstvo, najmä prvé týždne, inak. Ak však pociťujete zhoršenie stavu, slabosť, nevoľnosti, pocit na odpadnutie, je vhodné navštíviť minimálne Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne odošle do nemocničného zariadenia na infúznu rehydratačnú liečbu. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Rizikove tehotenstvo

    , Autor: Patricia92934

    Dobry den prajem viete mi blizsie povedat co je to antihypertenzna liecba?je to nieco vazne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jedná sa o lieky na tlak, najčastejšie vo forme tabliet. Je možné, že u Vás bude diagnostikovaná počas tehotenstva tzv. gestačná arteriálna hypertenzia, teda vysoký tlak so začiatkom v tehotenstve. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Tlak je potrebné odsledovať. Vhodné bude si aj doma sledovať tlak krvi. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Prolutex

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň užívam každé ráno prolutex. Picham si ho. S tým že včera som ho mala na stole v krabicke a žiaľ svietilo naň nejaký čas slnko. Bol trochu teplý keď som ho zobrala zo slnka no potom sa schladil.Samozrejme keď som si to všimla dala som ho hneď do tieňa a radšej objednala ďalší. No keďže sa to musí objednávať ob deň tak dnes ráno som si pichla z toho pôvodného bol číry a nevyzeralo že by sa niečo stalo s ním. Ale bohužiaľ musela som dávku pichnúť ten zvyšný zlikvidujem len sa chcem opýtať či to môže nejako ublížiť bábätku alebo či sa mám obávať alebo je to v poriadku? Som 7+4 tt. A dávam si na lieky pozor ale veľmi sa bojím. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa mňa sa nemusíte obávať, krátkodobé pôsobenie slnka na krabicu preparátu by nemalo mať žiadny negatívny vplyv.

  • Tlak v tehotenstve

    , Autor: NikaBrut

    Dobrý deň, chcela vy som sa vás opýtať. Už niekoľko dní mam problém s tlakom. Minulého týždňa som mala tlak 140 a taktiež na kontrolnej poradni,kde následne mi nasadila p. Doktorka DOPEGYT 2x1. Liečba bola nasadená aj kvôli problémom s tlakom v predchádzajúcom tehotenstve. Ale.... Prvý deň pri bráni liekov som tlak dostala do normálu... Čiže 123/70...no ďalším dňom už to je horšie... Mam neskutočne kolísanie tlaku....dokonca zavratie.... A dnes po prebudení opuch ruk a neskutočná bolesť ruk.... Po premerani tlak 134 no po hodine premerania v kľude tlak 113....je to prosím vás normálne?? Lieky som pre istotu už nebrala keďže som sa bála ešte zníženia tlaku... Popritom beriem magnézium a ANOPIRIN.... Co mam robiť prosím vás??

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nerozhodli ste sa práve najlepšie. Dopegyt sa nesmie vsadzovať len tak, jeho znižovanie až postupné vysadenie musí byť pomalé, nakoľko po jeho náhlom vysadení môže opäť dôjsť k výraznému vzostupu tlaku krvi. Za daných okolností by Vás mal obvodný gynekológ odoslať na interné, či kardiologické vyšetrenie, kde by Vám dali pravdepodobne na 24 hodín Holter, aby sa tlaky odsledovali. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam kontaktovať alebo priamo navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý následne určí ďalší postup alebo Vás odošle na ďalšie potrebné vyšetrenia k odborníkom.

  • Neprijemne svrbenie v 1 trimestri

    , Autor: Marci12

    Dobrý deň, som ešte len na úplnom začiatku tehotenstva 5tt, avšak kvôli predchádzajúcim potratom musím ihneď od pozitívnych tehotenských testov užívať lieky ako napríklad Utrogestan.

    Pred cca 2 týždňami som mala nepríjemné svrbenie zo spolu, pravdepodobne z ATB, ktoré som užívala cca pred mesiacom. Kúpila som si canesten 6tbl. Avšak teraz sa mi to opäť vrátilo. Moja lekárka ma aktuálne dovolenku. Používam canesten z vonkajšej strany, avšak trápi ma to i zvnútra. Čo by ste mi prosím odporučili z voľne predajných liekov?

    Môžem si opäť kúpiť canesten? Je lepšie 1 tbl 500mg alebo tých 5 tbl po 100mg? Alebo sa Canesten neodporúča? Môže to spôsobiť potrat? Pripadne niečo iné?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, skúste si realizovať jednorázovo vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si realizujte kúru vaginálnymi pribiotikami po dobu aspoň 7 až 10 dní. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.