Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • po potrate

    , Autor: ketrin

    Dobri den chcem sa opitat ake tabletki si mam kupit na posilnene maternici pred otehotnenim dakujem za otpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v prvom rade vyčkajte min. 3 mesiace od posledného potratu, následne určite absolvujte komplexné gynekologické vyšetrenie, prípadne doplňujúce vyšetrenia- hematologické a pod, aby sa mohol identifikovať dôvod prečo dochádza opakovane k abortom.
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Tehotenstvo po potrate

    , Autor: DIDI97979797

    Dobrý deň, dňa 25.01.2024 som potratila dieťa v 20 týždni, chcela by som sa Vás opýtať kedy sa môžeme začať snažiť o ďalšie dieťa, keďže som dostala dve rozdielne odpovedene (1. po dvoch až troch cykloch, 2. po prvom menštruačnom cykle). Dôvodom potratu bola vraj neliečená e-coli baktéria, je možné, že sa to stane znova, reps. dá sa tomu v budúcnosti prredísť, aby sa nič podobné nestalo? Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ja tiež vo všeobecnosti odporúčam počkať 2
    až 3 mesiace, aby sa telo dalo ako tak do poriadku, nie len fyzicky, ale aj psychicky. Pred otehotnením je vhodné realizovať si kúru vaginálnymi probiotikami na úpravu vaginálnej mikroflóry. Vhodné bude aj častejšie realizovanie kultivačných vyšetrení pošvy, aby sa predišlo nerozpoznaným vaginálnym infekciám. Kontinuálna dlhodobejšia aplikácia vaginálnych probiotík Vám tak isto neuškodí.

  • Zamlčaný potrat

    , Autor: Vajicko000

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať bola som tehotná všetko bolo v poriadku na poslednej kontrole som bola v 9tt srdiečko bilo všetko bolo v poriadku ďalší kontrolu som mala mať v 12tt .pri kontrole doktor zistil že mu nebije srdiečko že zamlčaný potrat ..Chcela som sa spyytat mala som po dopravnej nehode poranenu nohu cca 5 rokmi kde mi boli operované cievi mám bajpass na cieve v obdobi tehotenstva som nebrala žiadne lieky na riedenie krvi myslite že to že mám problémy s cievami mohlo zapríčiniť zástavu srdiečka plodu ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, každá tretia žena potratí aspoň raz za život. Častokrát sú to okolnosti, ktoré sa nedajú ovplyvniť. Štandardne sa pacientka odosiela na hematologické, endokrinologické, genetické, či imunologické vyšetrenie až keď potratí aspoň dvakrát za sebou. Za týchto Vašich okolností je vhodnejšie pred plánovaním ďalšieho tehotenstva realizovať hematologické vyšetrenie, či sa u Vás nevyskytuje trombofílny stav, ktorý mohol mať vplyv na zastavenie vývoja embrya. Nemusí to mať žiaden súvis, ani vplyv, minimálne budete aj Vy kľudnejšia. Po potrate je vhodné dať maternici pauzu aspoň 3 - 4 mesiace, počas tejto doby si môžete realizovať spomínané hematologické vyšetrenie. Dva mesiace pred plánovaním otehotnenia začnite užívať kyselinu listovú v dávke 400ug denne.

  • Velkost babatka

    , Autor: Asti

    Dobry den. Som 26tt s druhym dietatkom chlapcekom. Predosle tehotenstvo som chodila na rizikovu poradnu (po potrate), teraz ma dr na rizikovku neposlala, co som na jednej strane rada, na druhej mi obcas chyba to uistenie v podobe castejsieho ultrazvuku. Boli sme u dr. Grochala aj v 13tt aj v 20tt a obidva razy bolo vsetko v najlepsom poriadku, chlapcek rastol ukazkovo. Teraz na poslednej poradni mi dr robila ultrazvuk a BPD presne na den sedel s vypocitanym gest vekom. Pohyby citim (obcas je to riadny kopanec), tlak mam v norme. Na dalsie "velke" sono ideme az 18.7. a mam pocit ze sa dovtedy zblaznim. Moja otazka teda znie: ked malo babatko hlavicku presne zodpovedajucu gest veku, da sa teda usudit, ze rastie ako ma, ze tento parameter je postacujuci na to, aby som kludne spala s vedomim, ze drobcek je v poriadku? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu, že tehotenstvo prebieha bez komplikácií, stavu realizovať tri hlavné USG vyšetrenia. Ak boli doteraz všetky výsledky vyšetrení, ako aj všetky USG vyšetrenia v poriadku, nemusíte sa obávať. Pri nejasnostiach je najvhodnejšie pýtať sa priamo vyšetrujúcich lekárov. Predpokladám, že sk by niečo nebolo v poriadku, lekári by Vás o tom informovali.

  • Je dovolenka rizikova?

    , Autor: annie1234


    Vo februari som prekonala missed abortion (7+2). Vcera som zistila ze som opat tehotna, mam 30.den menstruacneho cyklu. O 2 tyzdne sa chystame na dovolenku autom do Polska, pricom chceme pochodit viacere mesta cize klasicka poznavacka, kde zostaneme na jednom mieste 2 noci, a tiez ideme na hudobny koncert na stadione, kde mame ale rezervovane miesta na sedenie. Presuny medzi mestami v aute budu trvat okolo 3-4 hodin s tym, ze si budeme robit prestavky. Myslite si, ze tato dovolenka je pre mna rizikova ?
    Absolvovala som i hematologicke vysetrenie po potrate-vsetko bolo ok, ale doktorka mi kazala sa ozvat ked otehotniem aby ma odsledovala.

    Dakujem Vam.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaná dovolenka, či koncert nebudú mať negatívny vplyv na, aj tak včasné, tehotenstvo. Nemusíte sa obávať. Realizujte odporúčané vyšetrenia podľa odporúčaní. Užívajte kyselinu listovú v dávke 400ug na deň. Ak už užívate tehotenské vitamíny, napríklad Femibion, nie je potrebné samostatné užívanie kyseliny listovej.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Nata2905

    Dobrý deň môžem sa opýtať po potrate sa snažíme o malé dnes mi mala prísť menštruácia ale zatiaľ nedošla test je negatívny je ešte možné že môžem byť len mi to test neukázal mám aj mykozu nikdy som ju nemala len raz a to keď som naposledy otehotnela

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Tehotenský test má však zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne negatívny. Ak máte podozrenie na mykózu a nedá sa vylúčiť tehotenstvo, jednorázovo si môžete realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si aplikovať vaginálne probiotiká večer pred spaním po dobu 7 až 10 dní.