Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,696 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vitagyn C

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, gyn. mi odporučila Vitagyn C, ale keď si ho dám večer pred spaním, celý deň mám svrbenie, potom ešte ráno trochu, a potom to prejde. Sestrička u gyn. mi povedala, že ho môžem doužívať, ale nemôžem byť na nejakú látku alergická a nemôže mi to viac uškodiť ako pomôcť?
    S pozdravom

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    samozrejme môžte byť na niektorú zložku alergická,
    neviem z akého dôvodu vám bol preparát doporučený, prípadne ho vynechajte a pokúste sa kúpiť si v lekárni iný voľnopredajný podobný preparát, alebo môžte mať i infekciu , kt. sa vám vyvinula počas aplikácie...
    s pozdravom

Podobné otázky

  • 22tt a polygynax

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dakujem za odpoved este doplnim, kedze sama netusim preco sa mi E-coli vracia…..kupem sa len v sprche cistou vodou, iba po velkej potrebe sa umyjem mydlomv oblasti konecnika, bazeny vobec nenavstevujem, od zaciatku tehu nemam s manzelom sex, po potrebe sa utieram vzdy “dobrym smerom” vkladam si probiotika (gynoflor)ktory som mala po prvom prelieceni Macmirorom, nasledne som skusila gynophilus control, aplikujem vitagyn C krem aj napriek tomu sa mi ta ecoli opat v posve pomnozila sposobila problemy. Mam pocit, ze nerobim ziadnu chybu, preto tomu nechapem. Este k tomu Polygynaxu je lepsie sa mu naozaj vyhnut ? Vsimla som si aj v diskusiach ,ze lekari ho predpisuju, v konecnom dosledku pristal aj mne do ereceptu, len viacero lekarov v poradniach na nete ho fakt neodporuca, tak mam respekt pred tym. Dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vaginálne tabletky Polygynax sa neodporúčajú užívať počas tehotenstva, najmä počas I. trimestra, vzhľadom na ich možný ototoxický účinok na plod. Áno, názory sa rôznia. Je roky predpisovaný a väčšinou to nemá žiadny negatívny vplyv. Nakoľko tento preparát tehotným preventívne nepredpisujem, nemám skúsenosti s užívaním spomínaného preparátu u tehotných. E.coli sa v pošve vyskytuje pomerne často, nemá však byť premnožená, ale byť pod kontrolou "dobrých baktérií" laktobacilov. Jedná sa tak u Vás pravdepodobne o tzv. bakteriálnu vaginózu z porušenia vaginálnej mikroflóry. Liečba sa nasadzuje cielenie podľa citlivosti z kultivačného vyšetrenia. Vyskúšať môžete zmeniť preparát vaginálnych probiotík. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Progestenalle 200 mg a probiotiká

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    som druhý raz tehotná kôli vnútornemu otváranie vkladám progestenalle 200 mg ráno a večer jednu tobolku. Chcela by som pomedzi to vkladať aj probiotiká. Mám kúpené vitagyn C a aj gynophilus control. Ktoré budú lepšie používať popri progestenalle? A kedy ich mám používať na obed vkladať po cca nejakých 6 hodinách ranného vkladu progestenalle? Môj gynekológ je starší a na otázku vkladanie probiotík mi odpovedal že to nemá význam no ja mám vracajúce sa mykozy. Prosím poraďte mi. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je v pošve infekcia, je vhodnejšie prejsť na užívania progesterónového bloku ústami a infekciu v pošve preliečiť antimykotikami a následne na pár dní aj vaginálnymi probiotikami a potom sa opäť vrátiť k vaginálnej aplikácii progesterónu. Ak ste doma a poväčšinou ležíte, že z Vás kapsulky nevytečú, môžete si na obed vkladať vaginálne probiotiká. Ak máte pocit, že máte v pošve vaginálnu infekciu, či mykózu, je vhodné realizovať výter z pošvy na kultivačné vyšetrenie. Keďže však nepoznám nález, ani výsledky vyšetrení, či všetky okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Druhé tehotenstvo a znova skracovanie krčka maternice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    toto je moje druhé tehotenstvo. Som momentálne v 26 TT (25+2). Prvé tehotenstvo som mala rizikové od 16 TT kôli skracovaniu krčka maternice mala bola veľmi nízko nedala sa jej zmerať hlavicka. Mala som kludovy režim na lôžku doma - brala som magnézium a nospu. Zvládla som do 38 TT.
    Toto druhé tehotenstvo bolo v poriadku no pred týždňom na poradni ( v 25 tt) bol malý zas nízko. Dala sa mu ledva zmerať hlavicka. Krčok bol pevný, dlhý cervikomerriu 3,8 cm bez vnútorného funelingu a otvárania, cs0. V priebehu týždňa mi dosť tvrdlo podbruško. Dnes v noci dokonca celé tak, že som sa niekoľko krát prevrátila a i tak bolo stále tvrdé. Neváhala som a šla som môjmu gyn. Ten mi pohmatom skontroloval krčok že trošku zmäkol CS1, maly bol teraz hore hlavičkou a dole mal riťku. Kontroloval aj krčok cervikom. a skrátil sa na 3 cm, bez funelingu bez otvárania. Doktor mi povedal že môžem fungovať normálne len trošku poobede ležať. ( Samozrejme mne to nedá a viac ležím) Zo steru mi vyšla candida na ňu mi dal na vkladanie clotrimazol AL 6 tab. a nospu 2x1 tableta.Samozrejme celé tehotenstvo mám magnézium Môže byť to skracovanie spôsobené kvasinkami? Pýtala som si progesterón na vkladanie. Povedal mi že to mi nepomôže na krčok že to nemá význam, ale že keď sa prelieči candida že mi ich predpíše. Je pravda že progesterón nepomáha pri skracovani krčka maternice ? Či je to individuálne ? Tak isto keď som sa pýtala na probiotiká na vkladanie povedal mi že v tehotenstve to nemá význam a nepoužívajú sa. Ja som si dávala minulý týždeň vitagyn C nemohli aj oni spôsobiť skracovanie?
    Ako mám podporiť krčok aby som vydržala aspoň do 36 týždňa a neporušila skôr? Mám sa pýtať do nemocnice? Dúfala som že tie probiotiká pomôžu. Som z toho úplne na nervy a zúfalá. Prosím vás skúste mi nejak poradiť .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, dĺžka krčka 3 cm, ak nie je prítomný funneling (vnútorné otváranie) a krčok drží aj pri zakašľaní (Valsalvov manéver), nie je dôvod na obavy. Nie je to nález na užívanie progesterónového bloku. Vaginálne probiotiká Vám určite nepoškodia, práve naopak. Mnohokrát si dokážu poradiť aj s kvasinkovou infekciou, ktorá je v tehotenstve častá. Ak máte častejšie tvrdnutie podbruška, magnézium užívať môžete, až 3x2 tabletky denne až do 36. týždňa tehotenstva. Vitagin C Vám tiež určite nepoškodil. Ak bude tvrdnutie podbruška pretrvávať aj napriek užívaniu magnézia, bude vhodné porozmýšlať aj nad infúziou liečbou vrámci hospitalizácie. Nevidel som však nález, ani nepoznám všetky výsledky vyšetrení, informácie a okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorého v prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte.

  • Vaginalne probiotika v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,pred pol rokom som trpela opakovanym zapalom mocoveho mechura a aj vaginalny zapalom ktory bol prelieceny ,ale aj tak mavam stale pocit nekomfortu najcastejsie po pohlavnom styku .Zvyknem si davat vitagyn c alebo probiotika a vtedy sa to ukludni.
    Pred par dnami som zistila ze som tehotna , moj gynekolog mi povedal ze nemam pouzivat vaginalne probiotika.
    Chcela som sa opytat ci to moze dako ohrozit plod lebo mne ten vitagyn c alebo probiotika pomahaju ale moj doktor to dako nechcel pochopit a zamietol to jednoznacne
    Chcela by som teda pocut aj iny nazor, ci to vkladanie vaginalnych probiotik alebo uzivanie vitagynu c moze ublizit plodu alebo je ich aplikacia bezpecna
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepoznám dôvod, pre ktorý by sa vaginálne probiotiká nemohli počas tehotenstva používať. Obsahujú iba prospešné laktobacily, ktoré upravia pošvovú mikroflóru. Na tehotenstvo nemajú vplyv. Samozrejem, sú aj preparáty na predpis, ktoré obsahujú spolu s laktobacilmi aj estrogény. Tieto preparáty sa nemajú používať počas tehotenstva. Avšak voľnopredajné preparáty obsahujúce čisto laktobacily, bez pridania hormónov sa v tehotenstve používať môžu.

  • Vitagyn c

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Som v druhom trimestri tehotenstva. Mozem si aplikovat pomocou aplikatora Vitagyn c? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, spomínaný preparát je možné si aplikovať aj počas tehotenstva.