Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,374 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Vitagyn C

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň, gyn. mi odporučila Vitagyn C, ale keď si ho dám večer pred spaním, celý deň mám svrbenie, potom ešte ráno trochu, a potom to prejde. Sestrička u gyn. mi povedala, že ho môžem doužívať, ale nemôžem byť na nejakú látku alergická a nemôže mi to viac uškodiť ako pomôcť?
    S pozdravom

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    samozrejme môžte byť na niektorú zložku alergická,
    neviem z akého dôvodu vám bol preparát doporučený, prípadne ho vynechajte a pokúste sa kúpiť si v lekárni iný voľnopredajný podobný preparát, alebo môžte mať i infekciu , kt. sa vám vyvinula počas aplikácie...
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Výtok v tehotenstve

    , Autor:

    Dobrý deň, som v 25tt+1. Celé tehotenstvo mám biely výtok,ktorý je vraj v pohode. Dnes ráno a aj počas dňa sa mi okrem bieleho výtoku na toaletnom papieri objavil zelený hlien v tom výtoku. Myslíte,že je to v poriadku? Nič ma nebolí ani nezapácha. Mohlo sa to objaviť aj po pohlavnom styku (mali sme ho včera)? Môj gynekológ má dovolenku. Doma mám vitagyn C, môže sa aplikovať aj počas tehotenstva? Aj pomocou aplikatora? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, neviem sa bez videnia nálezu objektívne vyjadriť. Ak nemáte žiadne iné ťažkosti, môžete si aplikovať Vitagyn C. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte obvodného gynekológa.

  • Nemôže toľko liekov ublížiť bábätku?

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň pani doktorka.
    Chcem sa vás opýtať. Som v 21.týždni a od začiatku tehotenstva som mala výtok. Gyn. mi predpísala v 1.trimestri Fluomizin,a potom Vagilact probiotika, potom mi zistili Ureaplazmu, tak v 2.trimestri asi v 16.týzdni mi doktorka predpísala Dalacin 2% lokálne , potom vag. probiotika, a teraz v 20.týždni zase Ginexid čipky 5dní a zase Vitagyn C krém.
    V príbalovom letáku píšu, že sú vhodné pre daný trimester, ale nemôže toľko liekov ublížiť bábätku? A ak sa Ureaplazma nepreliečila, musím v 3.trimestri užívať antibiotika.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    reálne liečivá s účinnou látkou bol len fluomizin a dalacin krém-podávané zvonku, tie sa k plodu nedostali, ostatné sú len chemoterapeutiká a lokálne liečivá,
    nemusíte mať obavy
    s pozdravom

  • anaeroby v tehotenstve

    , Autor: argatorko

    Dobrý deň,

    som v 27+4 tt. tehotenstva a v kultivačnom vyšetrení z pošvy mi vyšla Biffidobacteria sp. Nález Lactobacilla negat. Bruško mi tvrdne do 10 x denne. Výtok minimálny, extra nezapácha, jemne smotanovej farby. Bez sprievodných príznakov pálenia, svrbenia, začervenania. Nakoľko má môj gynekológ dovolenku, zastupujúci mi predpísal klindamycín krém. Chcela by som sa opýtať, či je nutné preliečiť takýto nález, alebo na začiatok skúsiť posielnenie Laktobacilla.

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    ak zastupujúci lekár navrhol preliečiť , tak sa držte jeho doporučení, Lactobacilla samozrejme posilnite , kúpte si niektorý z preparátov a tiež niektoré z preprátov na okysllenie pošvy-napr. vitagyn c
    s pozdravom

  • Infekcia na krcku a riziko predcasneho porodu

    , Autor: odbornik6

    Dobry den pani doktorka,
    momentalne koncim 30. Tyzden, v 21. Tyzdni mi bola robena serklaz pretoze som mala skrateny krcok na 1,5 cm a odvtedy poctivo lezim doma. Pred tyzdnom som bola na poradni, kde mii pani doktorka urobila palpacne vysetrenie pri ktorom zhodnotila, ze steh nie je napnuty, ale ze babatko uz je nizko polozene a nalieha nanho hlavickou, a tiez ze je na krcku infekcia. Pricom pred mesiacom mi bol robeny vyter z posvy a bol negativny (predtym som vsak mala streptokoka aj staphylokoka a aj pred serklazou som mala na krcku infekciu ktoru mi liecili antibiotikami).

    Lekarka mi na tuto infekciu odporucila Ginexid cipky a nasledne Vitagyn C. Obidve su vsak volnopredajne lieky a nie su to antibiotika.

    1. Moja otazka teda znie, ci je tato liecba dostacujuca, a ci nie je potrebne nasadit nejake ucinnejsie lieky na tuto infekciu? Moze infekcia krcka sposobit predcasny porod?

    2. Pri zavadzani tychto cipkov som si vsimla, ze horna stena vaginy je akoby vypkla - je tam taky kopec ktory mi aj robil problem pri zavadzani cipkov, a pri chodzi a stati ma tam aj trochu boli. Moze to byt sposobene tym, ze dieta je uz nizko a tlaci sa smerom dole?

    3. No a nakoniec by som mala uz len poslednu otazku: moze sa mi spustit predcasny porod aj ked mam serklaz? Moze sposobit rotrhnutie krcka alebo by sa steh uvolnil? Predpokladam ze v takom pripade by som musela mat krvacanie a silne bolesti,vsakze?

    Dakujem velmi pekne za vas cas.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    to ze bol ster pred mesiacom negativny je stav spred mesiaca, teraz tam samozrejme moze byt nova infekcia
    pisete ze mate infekciu ale neviem aky typ, ci sa robil opat ster na kultivaciu, bez tejto informacie vam nedokazem povedat ci ginexid a vigyn c su postacujuce, nie su to ATB ale chemoterapeutika, na niektore infekty to je postacujuce
    niektore infekcie krcka maternice alebo posvoveho prostredia byvaju spojene s rizikom hroziaceho predcasneho porodu

    tlacit vas moze naliehajuca hlavicka plodu, zavisi od polohy plodu

    keby dochadzalo k predcasnemu porodu, zacala by ste mat kontrakcie, kt. by ste pocitovala, to sa nebojte, taktiez by doslo k nejakemu minimalne spineniu
    nasledne ked pridete do nemocnice sa cerklazny steh pusta aby mohol porod normalen pokracovat
    uzivajte mgnesium i doma(iste ho i mate)