Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • cysty

    , Autor: patka89

    Dobrý den pani doktorka, na morfologickom utz v 20tt, pani doktorka nasla v hlavicke 2cysty plexus choriodeus, vpravo 7,6x4,5mm a vlavo 7,6x4,8mm.taktiez oblicky - mierna pyelektáza. som velmi vystrasena. co sa tyka tych cyst povedala, ze nam to hovori, lebo ze ked sa to najde tak sa to zapisuje a ze je to pomerne casty nalez a ze do 25tt by mali same zmiznut.avsak hned na zaciatku povedala, ze co sa tyka vysledkov z krvi z 1. a 2. trimestra su vyborne a na konci nam povedala ze z jej strany je vsetko v poriadku.nic ine k tomu nepovedala.na ziadne dalsie vysetrenie nas neposlala a v papieroch je napisane, ze kontrolne vysetrenie v 30tt. velmi sa bojim o babatko.dakujem za Vasu odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    naozaj súhlasím s vašou lekárkou,. nález cýst v oblasti plexus choroidales je veľmi častý a zväčša tieto cysty sami miznú. Preto vôbec nemáte dôvod na paniku a obavy o dieťatko. Je nutné to skontrolovať, požiadajte pani doktorku o kontrolný UZV o 4 -6 týždňov.

Podobné otázky

  • Falošná pozitivita tehotenského testu

    , Autor: ZuJa

    Dobrý deň,
    Rada by som sa opýtala, aké príčiny môžu mať za následok falošne pozitívny test a aká je pravdepodobnosť, že test ktorý ukazuje na tehotenstvo je falošne pozitívny?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test môže byť falošne pozitívny vo viacerých prípadoch. Napríklad, môže byť dôsledkom zvýšenia hladiny ľudského choriového gonadotropínu (hCG) v dôsledku ochorení, ako sú cysty na vaječníkoch alebo cysty žltého telieska, ale aj onkologické ochorenie, napríklad vaječníkov. Falošné výsledky testu sa môžu vyskytnúť aj pri abnormalitách obličiek sprevádzaných krvou alebo leukocytmi v moči a infekciách močových ciest. V zriedkavých prípadoch môže byť falošne pozitívny tehotenský test spôsobený ochorením hypofýzy. Ďalšími možnými príčinami falošne pozitívneho tehotenského testu je tehotenský test, ktorý je po dátume expirácie, tak isto, ak nie sú dodržané pokyny na jeho realizáciu. Tak isto treba myslieť aj na tzv. biochemické tehotenstvo. Ďalšiu skupinu tvoria užívané lieky. Napríklad, ak použijete tehotenský test veľmi skoro po užití lieku na liečbu neplodnosti alebo iné lieky, ktoré obsahujú hCG, tie môžu vyvolať falošnú reakciu a pozitívny výsledok tehotenského testu. Niektoré ženy užívajú preparáty s obsahom HCG na chudnutie, tie môžu tiež spôsobiť falošne pozitívny tehotenský test. Nepoznám však žiadne bližšie okolnosti Vašej situácie, ani informácie, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva, rovnako tak v prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • unilateralna multicysticka dysplazia oblicky

    , Autor: MiraM

    Dobry den,

    v 24tt na morfologickom ultrazvuku bola dietatu - chlapec diagnostikovana izolovana unilateralna multicysticka dysplazia oblicky - lava oblicka. Momentalne som v 30tt, stav je taky, ze stale je poskodena iba lava oblicka, dokonca je aj funkcna- zatial, prava vyzera dobre, plodovej vody dostatok, mocovy mechur mava dieta pri ultrazvuku plny. Chodim na priehliadky kazde 2t, zakazdym doktor skontroluje aj mozog, srdce, ale okrem tej jednej oblicky je vsetko v norme. Je o tyzden väcsi, poloha zatial KP (prva tehotnost bola ukoncena sekciou kvoli polohe KP). Je mozne, ze by sa cysty mohli preniest aj na druhu oblicku, pripadne ine organy ako napr. pecen? Mohli by ste mi povedat co nas caka po porode, bude nutna operacia? Bola som aj na klinickej genetike, ale tam som sa nic konkretne nedozvedela, vylucili sme dedicnost. Da sa stav nejako zvratit resp. urobit nieco pre to aby sa nezhorsoval? Je to druha tehotnost, prva prebehla bez komplikacii, neboli ziadne potraty ani prerusenia tehotenstva, pri oboch pripadoch som otehotnela spontanne. Za odpoved dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď chápem Vaše obavy, či znepokojenie, iba na základe opisu a navyše, keď je ešte dieťa v maternici je veľmi ťažké, až nemožné, sa bližšie objektívne vyjadriť. Čo sa týka cýst, vo všeobecnosti sa môžu cysty nachádzať na viacerých orgánoch, od mozgu, pečene, obličky, ... Nie vždy sa pritom jedná o problém a v niektorých prípadoch časom cysty aj zmiznú. Nie vždy a za každých okolností je potrebná operácia. Stav sa bude určite sledovať aj po pôrode detským nefrológom. Je možné, že spomínaná oblička bude normálne fungovať. Ťažko povedať. Momentálne s tým nič neurobíte, neviete to ani nijak ovplyvniť. Potrebné je pravidelné sledovanie podľa odporúčaní. Ak budú okolnosti nezmenené, ukončí sa tehotenstvo plánovaným cisárskym rezom v termíne. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Odsávanie na mlieka - bezpečné?

    , Autor: Katarína_24

    Dobrý deň pán doktor, aby som si zachovala/ zvýšila tvorbu materského mlieka, odsávam si ho viackrát denne. Mám manuálnu odsávačku. Nikdy som nemala cysty na prsníku, ale pri prvom synčekovi som si začala odsávať a - neviem, či to môžem dávať do súvisu s odsávaním - pri USG pŕs mi objavili cysty. Odvtedy sa mi vstrebali. Teraz pri druhom synčekovi si taktiež odsávam. Zaujíma ma, či toto manuálne odsavanie - nie je to práve šetrné voči prsiam (niekedy je tok mlieka silný, ale stane sa, že ide po kvapkách a vtedy musím doslova žmýkať), môže negatívne pôsobiť na zdravie prsníkov. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vznik cýst v prsníkoch by som nedával do súvislosti s odsávaním mlieka. Osobne zo skúseností od žien mám lepšiu odozvu na automatickú odsávačku. Ak Vám však vyhovuje manuálna odsávačka, potom je to fajn. Cysty v prsníku nie sú patológiou, pri ich náleze to treba odsledovať, väčšina cýst sa však vstrebe. Odsledujte si to.

  • Krvácajúci mliekovod v tehotenstve

    , Autor: Michi1992

    Dobrý deň, rada by som sa poradila na tému farby mledziva v 30tt.
    Mliekovody jedného prsa mám v poriadku, resp. farba mledziva je poločíra/bielo-bezfarebná, ale na druhom som si všimla atypickú farbu mledziva vylúčeného z jedného mliekovodu. Vyzerá, akoby bolo skalené krvou.
    Akoby už zoxidovanou krvou, žiadna sýtočervená. Výtlak mledziva si všímam asi 10dní, pričom situácia toho jedného mliekovodu je vždy rovnaká, nezhoršuje sa, ani nezlepšuje. Prsník sám osebe nie je zapálený, nebolí, nie je začervenaný, bradavka zvonku vyzerá úplne v poriadku, bez výraznejšieho svrbenia.
    Pred 9 mesiacmi mi boli zistené dve vodové cysty v spomínanom prsníku, veľkosť 5 a 8mm, avšak mimo žľazu, skôr pri hrudnej kosti vysoko nad rovinou bradavky. Je spomínané "krvácanie"jedného mliekovodu z mnohých (ostatné sú v poriadku) v treťom trimestri normálne, prípadne by som sa mala znovu objednať na sono? Vopred ďakujem za odpoveď. S pozdravom

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj napriek pomerne podrobnému opisu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Nemusí sa jednať o nič vážne, vhodné je však navštíviť najlepšie mamárne centrum, kde sa Vám budú vedieť najlepšie a najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Cysty v ľavej a pravej komore mozgu

    , Autor: KučerkaKatka

    Dobrý deň p. doktor, chcela by som vedieť názor od Vás. Na sone v 15-tom tt boli bábätku zistené cysty chorioidalneho plexu, v ľavej aj pravej komore mozgu. Prišli mi výsledky z 2. screeningu. Hodnoty sú nasledovné:
    MS-AFP: 38,400 kiu/L, 1,34 MoM
    uE3: 0,98 nmol/L, 0,77 MoM
    Total hCG: 63,032 kiu/L, 1,51 MoM
    Freess-hCG: 152 iu/L, 3,32 MoM
    PAPP-A: 6,81 iu/L, 2,27 MoM
    Výsledok screeningu: negatívny
    Riziko Downovho syndrómu: 1 v 4600 (v termíne)
    Riziko NTD: 1 v 5700
    Riziko trizómie č. 18: menej ako 1 v 100000 V termíne
    Riziko trizómie č. 13: 1 v 16000 V termíne
    Pretože parameter BPD bol nameraný, anencefalia bola vylúčená a riziko NTD je vypočítané len pre spina bifida

    Vzhľadom na nájdené cysty a môj vek (34r.) mám strach. Viete mi posúdiť zistené hodnoty zo screeningu, či je nejaký dôvod na obavy, prípadne či odporúčate ísť ešte na platené testy, napr. Nifty?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je ostatný nález v poriadku, tak izolované cysty plexus chorioideus nemusia znamenať nič vážne a samé sa vstrebajú. Ak sa nenašli žiadne tzv. minor markery a výsledky všetkých doteraz realizovaných vyšetrení boli v poriadku, nevidím dôvod na obavy.
    Screening máte negatívny. Určite je vhodné aj naďalej USG sledovanie, vhodné je realizácia fetálneho screeningu v 30. týždni tehotenstva. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.