Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Prosba

    , Autor: odbornik6

    Prajem pekný deň p.doktorka,
    mám na Vás prosbu a neviem, kde začať. Začnem takto: som tehotná, podľa všetkého 16t.t.+3. Dňa 19.11´13. sa nám s mužom zadarilo (veľmi neplánovane) a tak na druhý deň som užila tabletku "PO". Menzes som dostala hneď cca 23-24.11 2013( tak ako mal). Na vyšetrení u p.doktorky posl. deň v roku nebolo ešte vidieť tep plodu. PretoVás chcem poprosiť o vysvetlenie kedy vlastne došlo k otehotneniu, či mohla táto tabl, niečo zmeniť príp.posunúť ? Vopred Vám ďakujem za odpoveĎ.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    veľmi pravdepodobne ste otehotneli v nasledujúcom cykle. Teda v cykle, ktorý začínal 23-24.11. Ak máte pravidelný cyklus 28 dňový, tak ovulácia mohla byť okolo 10.12.2013.

Podobné otázky

  • Prosba o pomoc - streptococcus agalactiae v moci 23/24tt

    , Autor: Martina Š

    Dobry den, pan doktor, prosim zistili mi v 23/24tt po navsteve nemocnice v moci "streptococcus agalactiae 10^4". Asi tyzden som bola na Urinal Accut Forte, ktory mi vyrazne pomohol, kym sme cakali na kultivaciu. Nemala som vyrazne tazkosti (vdaka Bohu) len na zaciatku palenie a bolest, z mocu mi vysla trosku krv. Po urinale sa to relativne stabilizovalo, ale kultivacia ukazala ze teda som chytila bacil. Uzivam ATB Duomox 1000. Chcem Vas velmi poprosit o radu a upokojenie, ktore potrebujem. Prosim, su bezpecne tieto atb v tehotenstve? Zaroven, su ucinne na streptokoka, citala som take dost narocne veci o tomto streptokokovi, viem sa ho cez atb zbavit? Ci sa mi to bude vracat? Aku prevenciu mozem urobit? Davam si gynimun probiotika, klasicke probiotika, masticku zdola aby sa mi to neprenieslo, vela pijem sipkovych cajov. Davam si tehu vitaminy a ine vitaminy na posilnenie. Tento druh sa skuma hlavne okolo 35tt, chcem proste ho znicit, aby som nemala problemy. Nemusim sa bat, alebo co z tohto vyplyva? Neohrozi babatko? Budem ziadat opakovane kultivaciu po atb a mam riesit aj vyter z posvy? Dakujem nesmierne za kazdu radu ❤️

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané antibiotiká môžete užívať. Aj napriek preliečeniu ste však považovaná za GBS pozitívnu, a to aj vtedy, ak budú ďalšie výsledky kultivácie negatívne. Pre Vás to znamená to, že pri príjme na pôrodnú sálu budete až do pôrodu dostávať antibiotiká v pravidelných intervaloch podľa schémy. Probiotiká, aj vaginálne, či tehotenské vitamíny užívať môžete. Rovnako tak sú vhodné čaje a celkovo dostatok tekutín.

  • Hypotyreoza 14+tt - co mam robit, prosba o pomoc

    , Autor: Martina Š

    Dobry den, pan doktor, som velmi vydesena, pri prvom odbere v 12/13tt mi prisli vysledky z krvi zo stitnej zlazy: s-tsh: 112,3, aTPO autoprotilatky - 1,5. Tesne po odbere som prekonala narocny kovid. Pri prevzati od sestricky mi povedali ze je mam vysledky ok, trosku pri stitnej zvysene, no aj tak som sa radsej popytala na endokrinologiu a teda pristali na to a vypisali ma. Tam do mna nakricali, ze som mala byt poslana na druhy den, ze je to vazne. Ja som sa zlakla, lebo som nevedela o tom a nikdy by ma to nenapadlo. Na endokrinologii mi povedali dost hrozne veci, mam vysledky: TSH - 60,88, tyroxin - 9,18, anti TG - 1.27, ani TPO - 1,57, TSI <0,18, glukoza - 4.74, TRIG - 1,16, CHOL - 4,04. Diagnosticky zaver: Periferna hypotyreozana podklade AIT so strumou. Budem uzivat zrychlene euthyrox 50-75-88ug do kontroly. Prosim vedeli by ste sa vyjadrit, ci babatko moze byt ohrozene? Je mi do placu, naozaj som sa snazila jest vsetko ako sa ma, vitaminy, vsetko na 300%, aby malicke sa malo najlepsie. Bola som aj na morfologickom USG a aj na normalnom a oba vysli uplne v poriadku, malicke je zdrave ako ma, aj parametre ma super. Dakujem krasne za Vasu odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v prvom rade sa musíte ukľudniť. Ak boli výsledky gynekologických vyšetrení v poriadku, je to samozrejme dobre. Tiež je dobré, že sa prišlo na endokrinologický problém, ktorý sa vie ďalej riešiť a liečiť. Za predpokladu nasadenej liečby a dostatočnej kompenzácie nemusí byť tehotenstvo nijako ovplyvnené. Postupujte podľa odporúčaní endokrinológa.

  • Prosba o odpoveď

    , Autor: Moncik30

    Dobrý deň prajem. Chcela by som sa vás spytat lebo neskutočne moc stresujem a proste strašne sa bojím viem že sa to sem asi moc nehodi ale hádam by ste mi vedeli odpovedať a hádam nebudem stresovať ešte viac...zajtra mam mat ovulaciu. A pred 3 dnami v stredu som bola u priateľa a nemali sme pohl. styk ale robila som ho rukou no neurobil sa k ejakulacii nedoslo len mal kvapky lasky potom on držal moju ruku a potom ma uspokojoval prstami.... tvrdí že sa nemusím bat lebo neejakuloval a ze na prstoch nic nemal no aj tak sa dotkol seba a nasledne ma uspokojoval tak teda neviem, ci mohol mat nieco na prste a ak, tak skutocne minimalme mnozstvo...... a ja strašne moc stresujem neskutočne sa bojím že sa takto da otehotniet, je to realne?

  • Prosba o radu

    , Autor: miska-2

    Dobrý deň p. doktorka,
    chcela by som sa opýtať na Váš názor, som v 37. týždni tehotenstva a bol mi zistený stredne masívne streptococcus agalactiae, na čo mi boli nasadené antibiotiká Unasyn. Chcela by som sa preto informovať, či je potrebné dané antibiotiká užívať, kedže niektorí lekári uvádzajú, že streptococca nie je potrebné liečiť, nakoľko aj tak pri pôrode mi budú podané antibiotiká. Pýtam sa aj preto, lebo žiadne nejaké ťažkosti nemám a dané antibiotiká mi nerobia veľmi dobre, hlavne, čo sa týka trávenia a zároveň sa bojím, aby dané antibiotiká nejako neublížili bábätku. Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    podanie antibiotík pri náleze stredne masívne Streptococcus agalactiae nie je nutné, presne ako hovoríte, ak nemáte žiadne klinické príznaky ako pálenie či štípanie pošvy nie je vôbec nutné streptokoka preliečovať.

  • Prosba o radu :-)

    , Autor: lenkad26

    Dobry den, pani doktorka :-)
    Vcera som absolvovala usg, som v 29 tt a lekar mi pri sone povedal, že plod má "nápadnu zaludocnu bublinu"- zväcsený žaludok. Chcela by som Vás požiadať o radu, čo to znamena pre plod a jeho dalsí vývin v brusku? je to nebezpecna, popripade co je pričinou? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    závisí od nálezu, ktorý bohužial z vášho popisu neviem posúdiť. Prognóza aj to či to vôbec niečo znamená závisí od kontrolného ultrazvuku.