Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,100 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • sposob porodu

    , Autor: odbornik6

    Dobry den, chcela by som sa spytat, aky porod ma caka, ak mam diagnozu uterus bicornis. Zatial sa so mnou o tom lekar nerozprava, som v 20 tt. Okrem toho si denne picham clexane kvoli trombofilnej mutacii heterozygot F. Leiden.
    Cele tehotenstvo ma trapi vytok, niekedy je riedky, no hlavne rano je husty. Nic ma nestipe ani nesvrbi, myslite, ze moze ist o zapal? Lekar vravel, ze je to bezne a nic mi na neho nepredpisal.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    uterus bicornis nie je samostatnou indikáciou k ukončeniu pôrodu cisárskym rezom ale samozrejme závisí od ostatných okolností. Pokiaľ lekár povedal, že je to v poriadku, a vy sama nemáte žiadne ťažkosti nemusíte sa kvôli výtoku znepokojovať.

Podobné otázky

  • Cisársky rez

    , Autor: 1Niky1

    Dobrý deň, chcem sa spýtať mala som akútnu sekciu pred 6 rokmi. Je možné si žiadať cisársky rez aj teraz? Lebo čosi sa spomína prirodzený ale ja sa psychicky snato neviem pripraviť, nejak som nastavená že chcem opäť cisársky je to možné??

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte v anamnéze cisársky rez, ak nechcete rodiť vaginálne, môže sa u Vás naplánovať cisársky rez v termíne. Napíše sa, že odmietate rodiť vaginálne po cisárskom reze - je to riadna lege artis diagnóza (odmietnutie VBAC). Stav po sekcii je prakticky oficiálne jedinou diagnózou, kedy si žena môže vybrať spôsob pôrodu, aj keď podľa mňa by mala mať žena právo vybrať si ako chce rodiť.

  • Gynekológicky nález

    , Autor: Michaelita

    Dobrý deň, pán doktor,
    prosím Vás, chcela by som sa spýtať čo znamená nález v 37+3tt:
    Hrdlo skrátené, prechodné pre prst, cez vak blán hlavička plodu prítlačná na panv. vchod, DS dilatovany.
    Uterus veľkosti gravi. m. X., ppHL, normotonus, OP+145min. Za aký čas môže dôjsť k pôrodu?

    Celé tehotenstvo mám problémy s mykozou, ktorá sa po dobrati liečby znova vráti. Je nejaké riziko pre dieťa pri pôrode, keďže má menšiu hmotnosť 2600 gramov (UZV 37+1, AC: 34+1). Prípadne komplikácie pri pôrode vzhľadom na oslabené tkanivá vplyvom mykozy a následne zhoršené hojenie popôrodných rán? Keďže som druhorodicka po sekcii, dali mi na výber ako rodiť. Nebolo by bezpečnejšie v tomto prípade podstúpiť 2 sekciu?
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nález máte primeraný, ste už prakticky v termíne, takže dieťa má všetko čo má mať. To, že ste pre prst ešte nič neznamená. S takýmto nálezom ešte môžete byť aj tri týždne. Môžete si realizovať kúru vaginálnymi probiotikami, ktoré je najvhodnejšie aplikovať do pošvy večer pred spaním po dobu 10 dní. Keďže ste už po jednom cisárskom reze, máte možnosť si vybrať spôsob pôrodu. Iba na základe opisu však nevidím dôvod na sekciu. Nepoznám však všetky informácie, nálezy, výsledky vyšetrení, ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať vyšetrujúcich lekárov v zdravotníckom zariadení, kde plánujete rodiť.

  • Menstruacia po porode

    , Autor: ria-3

    Dobrý den. Dojcim. Dostala som menzes 4 mesiac po porode. Uz by som mala mať ďalší cyklus lenže menstruacia nikde. Moze byt za tym nejaky gyn.problem alebo je to bežné po porode nakoľko len dojcim a krvacanie je nepravidelné. Dalej este by som sa spytala ci je normalne 5 mesiacov po porode pocitovat pálenie pri dotyku. Moj lekar mi tvrdil ze este moze prebiehat hojenie. Veľmi pekne ďakujemza odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas obdobia dojčenia môže byť menštruácia nepravidelná, je to normálne. Keďže nepoznám bližšie okolnosti pôrodu, spôsob pôrodu, pôrodné poranenie a ostatné bližšie informácie, neviem sa k páleniu pri dotyku vyjadriť. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.