Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • vyrážka

    , Autor: macik525

    Dobrý večer!práve som začala 30tt a pred dvomi dňami sa mi na posve objavila bolestivá vyrážka asi vo veľkosti hrasku,na dotyk je to veľmi bolestivé,neviem,či to mohlo byť spôsobené holením (deň pred jej objavením som sa holila) alebo niečím iným. Môžete mi prosím Vás poradiť ako sa jej zbavim? Skúšala som natierať calciovou masťou (nič lepšie ma nenapadlo,ale žiadna zmena). Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    bohužiaľ bez posúdenia lokálneho nálezu vám zodpovedne nemôžem poradiť. Navštívte lekára ak sa vyrážka do 3 dní neupokojí a nedôjde k jej vyhojeniu.

Podobné otázky

  • Vyrážky

    , Autor: Luna22

    Dobrý deň, všimla som si ,že poslednom čase sa mi urobí kožná vyrážka, je mala červená a nesvrbí len keď sa vytvorí svrbí a potom už nie. Tieto vyrážky ale nemiznu,už ich mám asi 2-3 týždne a stále sú také isté. A sú len zopár , možno 3 na ruke a dve na nohe. Môže to byť vplyvom hormónov a po pôrode sa to ustáli?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to otázka na kožného lekára, ktorý na sa Vám základe nálezu bude vedieť bližšie objektívne vyjadriť, prípadne nasadiť liečbu. Bez videnia nálezu sa Vám neviem vyjadriť, samozrejme, hormonálny vplyv nevylučujem.

  • Siesta choroba a tehotenstvo

    , Autor: Mgr.

    Dobry den, moja znama je v 35 tt, a bola v kontakte s dietatom kt. má tzv. siestu chorobu roseola infantum (cca. 10 minut boli v jednom aute). Dieta bolo uz po horuckach, na dalsi den sa vysypala, vtedy sme dozvedeli diagnozu. Otazka: Mohla nakazit buducu mamicku, a ak ano, je to nebezpecne v tomto stadiu tehotenstva? Docitala som ze to ohrozuje plod. Ak znama nebude mat horucku, aj vtedy to ohrozuje plod? Co mame robit, ako postupovat? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, šiesta choroba je vírusové ochorenie spôsobené herpes vírusom 6 alebo 7, ktoré je typické niekoľkodňovými vysokými horúčkami, po ktorých nasleduje vyrážka. Šiesta choroba nie je nebezpečná pre dospelého, môže však byť nebezpečná v tehotenstve, ak sa vyskytujú vysoké horúčky, ktoré predstavujú riziko pre zdravie plodu. Inkubačná doba je 6 – 15 dní, najčastejšie je to do 10 dní. Roseola je vysoko nákazlivá a šíri sa ako kvapôčková infekcia - z tekutiny z nosa a hrdla nakazených ľudí, teda pri smiechu, kýchaní, kašlaní ... takže mohlo dôjsť k prenosu infekcie. Ochorenie zvyčajne nevyžaduje medikamentóznu liečbu, len prípadne podávanie liekov pri veľmi vysokej teplote. Antibiotiká sa nepodávajú, nakoľko sa nejedná o bakteriálnu infekciu. Stav treba odsledovať, ak sa dostaví teplota, či horúčka, je potrebné užiť napríklad Paralen v dávke 1 - 2 tablety každých 6 hodín, v nevyhnutnom prípade aj každé 4 hodiny, vhodné sú aj vlažné sprchy. Dôležitý je aj pitný režim. Určite však netreba panikáriť. Je vhodné upovedomiť obvodného gynekológa. Pri akejkoľvek návšteve zdravotníckeho zariadenia odporúčam dodržiavať zásady ROR: rúško, odstup, ruky. Dezinfekcia rúk je naozaj dôležitá.

  • LISTERIOZA

    , Autor: Nikka

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa prosím Vás spýtať aké sú príznaky listeriozy v tehotenstve ? Som 31 +0 tt a 2 dni ma trápil tzv. Pokazený žalúdok, bolo mi zo všetkého ťažko/jedlo, napoje/ okrem banánov a sucharov. Nemôže to spolu súvisieť?
    Ďakujem, za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, myslieť pri žalúdočných nevoľnostiach v tehotenstve hneď na listeriózu nemá zmysel, zbytočne sa vystresujete. Ochorenie sa môže prekonať bez príznakov. Pri požití kontaminovanej potravy alebo vody sa môže vyvinúť horúčkovité ochorenie so zväčšenou slezinou, výražkami a nízkou hodnotu bielych krviniek. Niekedy sa môže ochorenie prejaviť ako ťažký hnisavý zápal mozgových blán a mozgového tkaniva, meningoencefalitída alebo angína so zdurením podčeľustných uzlín pripomínajúcu infekčnú mononukleózu. U tehotných žien sa vyskytuje teplota, únava, malátnosť, príznaky z postihnutia dýchacích ciest, nevoľnosť, vracanie, ojedinele postihnutie močových ciest- zápal obličiek. Osobne si nemyslím, že sa u Vás jedná o listeriózu, ale pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • 5ta choroba v tehotenstve?

    , Autor: arual

    Dobrý deň. Som v 36tt a syn mal včera v noci teplotu 38,5 kt.mu celkom prešla a žiadne príznaky choroby sa neobjavili. Mam ale obavu z 5tej choroby keďže údajne môže prebiehať bez príznakov a vyrážka sa objavuje až o týždeň neskôr. Ak by som sa prípadne nakazila môže to byť nebezpečné pre plod aj v tomto neskorom štádiu tehotenstva? Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    je to málo pravdepodobné. Nákaza 5. chorobou počas tehotenstva sa prejavuje anémiou plodu - teda úbytkom červených krviniek, teda nespôsobuje vrodená vyvojové chyby plodu.

  • ustipnutie hmyzom v Í. trimestri

    , Autor: odbornik6

    Dobry den, som v 6.tt a pred par dnami ma ustipol ovad na chrbat ruky. Na druhy den mi ruka az po zapastie opuchla, zacervenala, bola tepla a citliva. Osetrovala som si to s octanovym kremom s akotakym ucinkom. Ruka pomaly odpuchla, svrbela a v mieste bodnutia sa vznikla tuhsia cervena vyrazka s hnisavou ciapockou. Chcela by som sa opytat, ci vyplyvaju nejake rizika pre tehotnost z takejto lokalnej zapalovej reakcie, resp. v buducnosti ak by sa potvrdila napr. Borellia. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ovady prenášajú boreliózu len veľmi zriedkavo a nie je to úplne typické, na druhej strane sa to samozrejme nedá vylúčiť. Samotná lokálna reakcia tehotenstvo neohrozuje ak by však išlo o boreliózu v takto včasnom štádiu tehotenstva je nutné intenzívne preliečenie. Ak lokálna reakcia neustupuje alebo pociťujete iné ťažkosti je nutné navštíviť lekára.