Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,346 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Krvne zrazeniny

    , Autor: Liliana21

    Dobry den,
    Som v 5tt a pred troma dnami som zacala krvacat,s tym,ze krv je tmavohneda a dnes sa v nej vyskytovali aj take krvne zrazeniny ako pri menstruacii.Viete mi poradit,ci to mam akutne riesit,alebo staci pockat do pondelka,kedy som objednana gynekologovi.
    Zatial velmi pekne dakujem za Vas cas.
    Jana

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    bolo by ideálne minimálne nasadenie gestagénnej terapie - Duphaston 3x1 tblp.o a kľudový režim...ideálne navštíviť pohotovosť.

Podobné otázky

  • Duphaston

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň
    Som po 4 potratoch, všetky do 3 mesiaca tehotenstva. Teraz som tehotná 5tt. Mám zistené trombofilné mutácie, ktoré moja hematologička nepovažuje za závažné (injekcie na riedenie krvi mi chcela vždy predpísať až od 4 mesiaca tt, vzhľadom k potratom). Ale pri konzultácii v špecializovanom centre asistovanej reprodukcie, mi bolo vysvetlené, ze tieto mutácie pre mňa nie sú nebezpečné, ale pre zárodok áno, a spolu vytvárajú krvné zrazeniny, a upchávajú tie jemné cievky embrya. Dostala som odporúčanie užívať hneď po potvrdení tehotnosti nízkomolekulový heparin-injekcie. Užívam teraz Clexane0,2. Gynekológ mi predpísal aj Duphaston, ascorutin+beriem kyselinu listovú. Nešpiním. Ale podotkol, že Duphaston podporuje tehotenstvo, ale aj zrážanie krvi. Konzultovať som to mala s hematologičkou, ktorá povedal, že môžem aj Duphaston. Aký je Váš názor? Predtým som aj užívala Duphaston a nepomohol. Tak mám strach, aby teraz nezvýšil tu zrážanlivosť a tak tie injekcie nebudú postačovať. Dávku Clexanu chce hematologička ponechať ešte 2-3 mesiace.
    Prepáčte za rozsiahle vysvetľovanie:-)
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    neustále sa vedú spory s gynekológmi a hematológmi ohľadne zrážanlivosti krvi a opakovaných potratov a súvislosti medzi nimi. Osobne súhlasím s názorom lekára z centra asistovanej reprodukcie. Presne ako vraví, hoci pre vás spomínané mutácie nemusia byť závažné pre embryo a jeho uhniezďovanie áno. Užívajte Duphaston, Ascorutine a Clexane. Držím palce.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Ivuska2463

    Veľmi pekne Vám ďakujem pani doktorka, potešili ste ma...myslím že sa len odhaduje aké veľké je bábo na aký týžden ale niektoré baby majú aj presne meranie, to sa asi nie všade robi :) to som rada že podľa údajov je to veľmi dobré :) áno viem že sme sa bavili o tom 3D preto vam to píšem lebo som vám chcela podakovať že ste mali pravdu a nechali sme to na neskôr....po vysadení toho fraxiparinu sa nemôžu ani krvné zrazeniny začať vytvárať??ano bol len preventivne nič sa nezistilo a bola by som rada keby sme to úspešne dobojovali dokonca tak snad sa nam to podari...naozaj vam ešte raz dakujem a prepáčte že vas stale otravujem ....

  • otázočka

    , Autor: Ivuska2463

    Ďakujem Vám za odpoveď, myslíte si, že tie krvné zrazeniny vznikaju aj napriek tomu, keď žena si pichá každý deň FRAXIPIRINE?môže sa to stať?užívam okrem toho acidum folicum, femibion a duphaston.lebo ten fraxipirine by mal tomu zabranovať, nie?ešte sa chcem opýtať,keby sa tak stalo a začalo by sa odlupovať plodové vajce tak do kolkých dní by sa to prejavilo zakrvacanim?alebo by sa to prejavilo aj nejak inak?mohlo by aj bábo prestať rásť keby to niečo spôsobilo?a krvné zrazeniny vznikaju na mieste kde je miesto udreté alebo sa to prejavi aj niekde inde, sa to môže vytvoriť hocikde?preto sa pýtam či by babo mohlo prestať rásť lebo všetky potraty boli spôsobený tym, že bábo prestalo rásť...myslíte si teda, že sa vôbec nemusím obávať?bolo to na opačnej strane dosť dalej od miesta kde je bábo uložené...tesne pred tým úderom (kopancom) som si pichala fraxiparine, asi pol hodinu predtým...dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý večer ešte raz prajem,
    ak užívate Fraxiparine je nižšia pravdepodobnosť vzniku krvnej zrazeniny, naozaj si nemyslím, že máte dôvod sa obávať a premýšlať nad jednotlivými možnosťami. Ak by malo dojsť v dôsledku nárazu k odlučovaniu plodvého vajca veľmi pravdepodobne by ste to už cítili,prejavilo by sa to pobolievaním alebo špinením či krvácaním. Hematómy a zakrvácania vznikajú najmä v mieste úderu, ale samozrejme sa tlaková sila može prenášať ako pri klasickom údere. Ak všetky vaše potraty boli sprevádzané zástavou vývoja plodu pravdepodobne bola príáčina úplne niekde inde a s mechanickou silou to vôbec nesúviselo, najčastejšou príčinou sú rôzne nevyšetriteľne hematologické či genetické parametre.

  • Krvne zrazeniny v placente

    , Autor: odbornik6

    Dobrý den, v 20 tt mi na 3D ultrazvuku objavili mnoho krvných zrazenin v placente, avsak vobec nekrvacam ani nespinim. Tak ma iba upozornili ze si mam davat velky pozor. Taktiez mam velmi nizko placentu ulozenu a teda mi neni ani dobre vidiet krcok a taktiez mi z polovice zasahuje aj na mocovy mechur co vraj sposobuje bolesti na ktore som sa stazovala. Moja OTAZKA: mozem mat pohlavny styk? Pretoze neupozornili ma ze nie, bolesti pri nom nemam, ani nekrvacam akurat citim iba tie akoby tlaky alebo taku tazobu v okoli mechura pocas dna, nie vsak pri pohlavnom styku.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    nízke uloženie placenty (neviem do akej miery presahuje krčok) v tomto týždni sa zvykne ešte upraviť, no v tomto čase doporučujem sexuálnu abstinenciu - teda nemať pohlavný styk, aj vzhľadom na početné "krvné zrazeniny".