Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
10,897 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • crl

    , Autor: denka123

    dobry en,moze sa lekar pri merani crl v 10+4 tt zmylit o dva alebo jeden tyzen,alebo toto meranie je presne vdaka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    závisí od schopností lekára a kvality ultrazvukového prístroja. Rozdiel pár dní je akceptovateľný, dva týždne rozdiel by sa nemal prihodiť.

Podobné otázky

  • skratky v tehotenskej knižke

    , Autor:

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať čo znamenajú skratky v tehotenskej knižke: biom- 18+2, gravd. hebd.18? Ďalej sa chcem opýtať kde nájdem alebo pod akou skratkou je hmotnosť a dĺžka plodu? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pod skratkou biom. je myslená biometria, teda veľkosť plodu, ktorá zodpovedá 18+2 týždňu tehotenstva. Grav.hebd. 18 je latinské označenie Graviditas hebdomatis, teda týždeň gravidity 18. Dĺžka plodu sa dá zmerať iba v prvom trimestri, kedy sa merá CRL embrya, teda jeho dĺžka od temena po kostrč. Dĺžku novorodenca Vám povedia až po narodení. Odhadovaná hmotnosť plodu sa označuje skratkou EFW. Pri akýchkoľvek nejasnostiach sa nebojte pýtať vrámci tehotenských poradní Vášho obvodného gynekológa.

  • Kombinovaný test v I. trimestri

    , Autor:

    Dobrý deň pán MUDr. Kelij,

    chcela by som sa Vás ako odborníka opýtať na výsledok kombinovaného testu v I. trimestri. Vyšlo mi riziko na Trizomie 21 (DS) v pomere 1:64. Mám 32 rokov, v čase pôrodu budem mať tiež 32 rokov, je to moje prvé tehotenstvo, spontánne, v mojej, ani partnerovej rodine nie je výskyt genetických ochorení. V čase testu som podľa CRL bola 12 tt + 3.
    Výsledky krvi:
    voľný beta-hCG: 89,76 IU/l - ekv. 2,423 MoM
    PAPP-A: 2,600 IU/l - ekv. 0,704 MoM
    Uterin. ateria - priem. PI: 2,250 - ekv. 1,364 MoM
    Stred. arter. tlak(MAP): 77,500 mmHg - ekv. 0,930 MoM
    Endocervikálna dĺžka: 28,0 mm

    Ultrazvuk:
    Normálne, vnútromaternicové tehotenstvo
    Akcia srdca zobrazená, srd. frek.: 165 úder./min.
    CRL: 60,0 mm
    NT: 3,30 mm
    Interkran. translucencia: nehodnotené
    Ductus Venosus PI: 1,10
    Placenta: vzadu nízko
    Plodová voda: primerané množstvo
    Pupočník: 3 cievy, úpon: paracentrálne
    NB: nehodnotené (pričom na sone sa MUDr. vyjadril, že je viditeľná)
    Trojcípa chlopňa-Doppler: normálna
    Anatómia plodu: normálna
    Poznámky: CHA disociácia

    V správe je však uvedený nesprávny dátum poslednej menštruácie: 2.09.2020, pričom správny údaj je 22.09.2020, teda termín pôrodu podľa PM: 9.6.2021, pričom správne má byť 29.6.2021, termín pôrodu podľa USG: 26.06.2021. Vznikol tam posun teda 20 dní.

    Nakoľko mi výsledky neboli interpretované a teda ani vysvetlené ošetrujúcim doktorom a po upozornení recepčnej, že v správe je nesprávny dátum poslednej menštruácie, mi bola poskytnutá odpoveď, že údaj o PM nemá vplyv na výsledok správy. Podľa slov recepčnej je zlá krv a na základe krvi vyšlo riziko na DS 1:64.
    Doktorka v genetickej amb. mi však poskytla info, že celkový výsledok rizika na DS je ovplyvnený aj údajom o PM a zhodnotila, že podľa nej je správa nedôveryhodná a o ďalšom postupe sa mám rozhodnúť na základe výsledkov Triple testov v 16 tt (tie absolvujem 11.1.2021)

    Preto sa Vás chcem opýtať ako odborníka v oblasti gynekológiie, nakoľko sa aj vo Vašom pracovisku vykonáva prvotrimestrálny skríning, či je údaj o poslednej menštruácie dôležitý pre výpočet rizika na jednotlivé syndrómy alebo je výpočet indikovaný len z krvi matky?
    A takisto, či jediná zvýšená hodnota, t. j. voľný beta-hCG: 89,76 IU/l - ekv. 2,423 MoM až tak prekročená, že by riziko na DS mal byť 1:64.

    Ďakujem Vám za Vašu odpoveď, pričom mi je ľúto, že s takouto otázkou sa musím obracať na Vás a nie na USG centrum, kde mi bol vykonaný test, nakoľko tam evidentne nie je vôľa na diskusiu s pacientkou.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pre výsledok testu nie je dôležitý údaj o poslednej menštruácii. Pri výpočte sa kombinujú známe riziká, ktoré sú dané vekom matky, hrúbkou šijového prejasnenia a hladinou látok pAPP a HCG v krvi matky. Výsledkom je číslo, ktoré udáva riziko narodenia plodu s Downovým syndrómom. Niektoré ženy si nepamätajú dátum poslednej menštruácie alebo majú nepravidelný cyklus, takže majú termín pôrodu iba podľa USG. Termín pôrodu podľa USG je u Vás vypočítaný na 26.6.2021, takže sedí s dátumom podľa poslednej menštruácie na 29.6.3021. Odchýlka tri dni je v poriadku. Pozitívny výsledok, vyšší ako 1:300, znamená síce vyššie riziko výskytu Downovho syndrómu plodu, ale neznamená to, že plod je skutočne Downovým syndróm postihnutý. Toto môžu preukázať až ďalšie vyšetrenia, ako je amniocentéza, či odber choriových klkov.

  • Zamlknutý potrat

    , Autor:

    Dobrý deň pán doktor,
    obraciam sa na Vás s prosbou o radu.

    V čase, keď mi vyšiel pozitívny tehotenský test mi bolo zároveň zistené, že som COVID pozitívna. Priebeh ochorenia bol mierny, mala som len nádchu, žiadne teploty, ani kašel. Užívam lieky od epilepsie (lamotrigin) a počas prvých štyroch týždňov tehotenstva som užívala aj antidepresíva (paretin). 28.10.2020 som bola vyšetrená u gynekológa , pričom v správe mám uvedené nasledovné: PM 10.9.2020/6+6, čo sa týka ultrazvuku: TVS: uterus AVF, i.u. GSD 16 mm, ŽV +, embryo naznačené - CRL 2,8 mm (gr.h. 5+5), AS nejednoznačná. Kvôli nejednoznačnosti akcie srdiečka som bola 9.11.2020 na kontrolný ultrazvuk. Záver zo správy: PM 10.9.2020/8+4, čo sa týka ultrazvuku: uterus AVF, i.u. GSD - 1 embryo CRL 5,6 mm = 6+2, AS nevidím. Záver z vyšetrenia: missed ab. gr. h. 6 susp. Bolo mi odporúčané ísť na ultrazvuk inde, aby akciu srdca skontroloval aj iný lekár. Takže v ten istý deň, další ultrazvuk: PPV 24 mm, prítomný yolk sac a aj embryonálny pól, CRL 4,3 mm, akciu nepozorujem. Záver: Misse Ab susp. Na kontrolný ultrazvuk idem tento piatok a ak sa akcia srdiecka nepotvrdí, caka ma kyretáz. Moja otázka je: aj ked embryo pomalicky rastie, je mozné ze srdiecko zacne bit neskor? Nemal by sa rast embrya najprv zastaviť, aby sa mohla vykonat kyretáz? Je to moje prvé tehotenstvo a som z celej tejto situácie nestastná, Nechcem príst o bábatko.

    Ďakujem za Vašu odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, zatiaľ bolo vyjadrené iba podozrenie na zamlčaný potrat. Tým, že sa jedná o chcené tehotenstvo a nemáte žiadne ťažkosti, Vám bolo odporúčané ešte kontrolné USG vyšetrenie. V 5 týždni tehotenstva nemusí byť za istých okolností ešte viditeľná akcia srdca. Podľa posledných USG vyšetrení sa CRL nezväčšuje a teda zárodok nerastie. Ak sa nepotvrdí vitalita embrya v týždni, kedy by mala byť jednoznačne viditeľná, jedná sa o zamlčaný potrat, zárodok odumrel, prestal sa vyvýjať, ale žena nemá žiadne ťažkosti. Od toho je odvodený názov zamlčaný potrat. Postupujte podľa odporúčaní lekárov.

  • riziko pre FGR plodu

    , Autor:

    Dobrý deň
    Chcem sa vás opýtať či by ste mi prosím vysvetlili výsledky z prvotrimestrálneho skríningu absolvovaného v 13 t +0 .

    Moj vek je 29r, je to moje druhé tehotenstvo, v prvom tehotenstve som žiadne komplikácie nemala, neliečim sa na žiadne choroby, som nefajčiarka, váha 65, výška 161cm,

    Nálezy normálne vnutromaternicove tehotenstvo
    Akce srdeční zobrazena
    srdeční frekvence 162uderov/minutu
    CRL 68mm
    NT 2,9mm
    intrakraniálna translucencia prítomná
    placenta vzadu nízko
    plodová voda primerane mnozstvo
    pupocník 3 cievy , Úpon pupočníku : centrální

    Nosová kostička : prítomná
    Trojcípa chlopňa-Doppler : normálna

    Biochemický screening:
    Volný beta-hCG 35,86 IU/l
    PAPP-A 2,840 IU/l
    Uterinní artérie - priemerný PI 3,550
    Strední arteriální tlak (MAP) 84,167mmHg

    Výpočet rizika :
    Hodnoty sú nasledovné :
    trizomie 21 - upravené riziko 1:5850,
    trizomie 18 - upravené riziko <1:20000,
    trizomie 13 - upravené riziko <1:20000,
    Preeklampsia pred 34. týždňom 1:204
    Preeklampsia pred 37. týždňom 1:72
    Preeklampsia pred 42. týždňom 1:22
    Rastová retardace plodu pred 37.týždňom 1:93


    Poznámka : vzhľadom k výslednému riziku pre FGR odp. kontinuálnu profylaxiu formou low-dose ASP p.o (150mg/24hod., V) do 36. TG s event.doplnením hematologického konzil.vyšetrenia a vyšetrenia ratio sFIt-1/PLGF v II. /III.trimestri.

    "rastová retardácia plodu pred 37. týždňom má upravené riziko na 1:93 - čo to prosím vás znamená, je táto hodnota v norme alebo je zvýšené riziko, že moje dieťa bude mať rastovú retardáciu? a čo to vlastne je? ako sa tomu dá vyhnúť v mojom prípade?"

    Viete mi prosím vysvetliť tú poznámku? Mám zvýšené riziko preeklampsie, mala by som brať nejaké aspirín a podstúpiť hematologické vyšetrenie? Pretože môj gynekológ mi nič také nepovedal, tvrdil, že výsledky sú v poriadku a ohľadom preeklampsie nič nehovoril, aj napriek tomu, že sa mi zdá, že to nie je celkom v poriadku.
    Objednala som sa na hematolog.vyšetrenie samozrejme.

    Môj laický pohľad na preeklampsiu je že s ňou majú problémy ženy s vysokým krvným tlakom? nie je to tak? Ja mám krvný tlak skôr normalný až nižší , na poradňach pravidelne 111/62,121/61,121/62. Preto mi je divné to riziko preeklampsie u mňa. Z posledných krvných rozborov u internistu som mala akurát znížený HGB 114g/l , tak mám len doplniť železo.

    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, výsledky PTS USG máte v poriadku. Čo sa týka poznámok, je to prepočítané riziko preeklampsie. Neznamená to však automaticky, že sa u Vás preeklampsia prejaví. Spomínaný Aspirín v dávke 100 - 150 mg denne sa predpisuje preventívne. Sú však rôzne štúdie a názory na toto preventívne užívanie. Hematologické vyšetrenie absolvovať môžete. Spomínaný marker preeklampsie sFlt-1/PLGF sa nevyšetruje paušálne, ale pri prejavoch preeklampsie vo vyššom štádiu tehotenstva, akými sú už spomínaný vysoký tlak, opuchy a bielkoviny v moči. Aj napriek tomu, že má žena celý čas normálne hodnoty tlaku, sa u nej môže rozvinúť preeklampsia. Podklady preeklampsie sa budujú už v skorých štádiách tehotenstva pri poruche tvorby ciev. Nemusíte sa však znepokojovať. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Otázka

    , Autor:

    Dobrý deň ckeď som bola v týždni 11+3 podľa ms ..hodnota CRL - 5,0
    BPDxFOCD - 1,68 ..sedí mi to na daný týždeň tie hodnoty? Lebo mi pán doktor nezmenil dátum porodu ten ponechal podľa poslednej ms

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak je rozdiel termínu pôrodu podľa menštruácie a termínu pôrodu podľa USG menší ako 7 dní, berie sa ako presnejší termín podľa poslednej menštruácie, ak je rozdiel väčší ako 7 dní, presnejší sa berie termín pôrodu podľa USG. Najvhodnejšie je sa pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý najlepšie pozná všetky informácie a výsledky vyšetrení.