Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Missed abort

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň pani doktorka,
    chcela by som Vás poprosiť o Váš názor ohľadom priebehu a plánovaného ukončenia mojej gravidity. Otehotnela som po natívnom cykle.
    Sono: v 6+4 bol CRL 7 mm, čo zodpovedalo týždňu a dňu gravidity, akcia plodu bola označená +-.
    O dva týždne neskôr (21.11.) v 8+4 bol CRL 20, zodpovedalo to 8+6, akciu však lekár nenašiel. Tehotenstvo označil ako missed abort.
    Tento týždeň nariadil kyretáž, vybavujem si predoperačné vyšetrenia.
    Postupovali by ste prosím Vás i Vy týmto spôsobom?
    Chápem to správne, že ak skutočne plod odumrel tak tento týždeň už bude na sone bez zmeny, t.j. ostane vo veľkosti tých 20 mm?
    Je kyretáž vždy nevyhnutná? Nie je možné vysadiť Utrogestan a čakať na spontánny potrat pričom kyretáž vykonať podľa potreby?
    Ďakujem veľmi pekne za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    v prípade, že nie je prítomná akcia srdiečka určite Utrogestan vysaďte, môže sa však stať, že aj napriek vysadeniu nedôjde k spontánnemu potratu. V prípade Missed Abortion plod ostáva v maternici a okrem náhleho krvácania môže dôjsť aj k infekcii. Každopádne ak však nemáte žiadne ťažkosti môžete vysadiť Utrogestan a 2-3 dni počkať či nedôjde k spontánnemu potratu.- Držím palce!

Podobné otázky

  • Spánok na bruchu

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň pán doktor chcem sa spýtať takú vec som 11+1tt a ako som tehotná snažím sa spať na boku no dnes som sa zobudila na bruchu spala som tak celú noc tak len chcem vedieť či to môže nejako ublížiť bábätku alebo spôsobiť mu niečo? Či ho nemôžem pridusit alebo spôsobiť missed abort?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spať na bruchu môžete prakticky až dovtedy, dokým Vám to bude vyhovovať a bude to anatomicky možné. Nemusíte sa obávať, plod je v maternici dobre chránený, v tomto týždni je ešte maternica v malej panve, zárodok má asi 7 cm. Tehotenstvu neublížite. Na bruchu môžete spať až dovtedy, kým Vám to bude vyhovovať.

  • Orgazmus

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý pán doktor viem že som sa už na toto pýtala pred 4 dňami som mala vonkajší orgazmus stačilo že som sa pomasirovala a bolo.... samozrejme dnes som v 10 tt +4 už a stále sa snazime sexu vyhýbať aj používaniu prstov som totiž po IVF samozrejme sa snažím aj abstinovat sexuálne ale niekedy sú tie hormóny silnejšie a niekedy si to telo vypýta ako dnes zase som sa len chvíľu masírovala z vonku a prišiel orgazmus cítim sa dobre po ňom ale chcem len vedieť či je tam nejaké riziko pre dieťa? Či to môže spôsobiť Missed abort? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepoviem Vám nič nové. Orgazmus Missed Abortion nespôsobí, nemusíte sa obávať.

  • Orgazmus

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň pán doktor chcem sa spýtať som po ivf brala som estrofem na udržanie a stále beriem prolutex a progesteronelle. Občas sa mi stáva že mávam orgazmus vo sne na začiatku som často spinila ale už nešpiním a všetko vyzerá v norme. Dnes som sa zobudila zase na orgazmus a keď som poobede driemala ma chytila strašná chuť samozrejme som sa snažila zaspať v polospanku som mala ruky medzi nohami lebo mi bola zima jak som zaspavala. Mala som ale silnú chuť tak som sa len trošku pomasirovala z vonku samozrejme som dostala hneď silný orgazmus že som to cítila aj vnútri. Bolo to príjemné no som v 10 tt veľmi som sa zľakla či tým nemôžem spôsobit Missed abort ??? alebo potrat? Padlo mi to celkom príjemne a síce to bol veľmi silný orgazmus tak hneď som prestala a prebrala sa....sexuálny styk s manželom nemáme práve kvôli riziku potratu no bojím sa že som niečo pokazila. Doteraz sa mi to stávalo občas len v snoch a masturbácii som sa snažila vyhýbať no dnes som mala hroznu chuť a nedalo sa moc odolať....aj keď len z vonku orgazmus prišiel strašne rýchlo ani som sama nečakala. Akože cítim sa trošku lepšie po Tom ale bol veľmi intenzívny aj keď bol len z vonku prosím je dovod na obavy mám utekať na pohotovost? Alebo je to v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, orgazmus Vám potrat nespôsobí, nemusíte sa obávať. Pohlavný styk je zakázaný vzhľadom k obsahu prostaglandínov v ejakuláte, ktoré spôsobujú dozrievanie a otváranie krčka. Klitoridálny orgazmus by vplyv mať nemal. Odsledujte si to.

  • Hádka

    , Autor: Florencia 5

    No ja som sa veľmi rozčúlila mávam teraz tehotná také záchvaty hnevu a pohádali sme sa tak som mala taký vacsi záchvat som sa chcela opýtať či sa mám obávať missed abort? A či utekať sa dať pozrieť na pohotovosť alebo môžem byť v kľude a vyčkať na kontrolu u gynekológa. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať. Ak nemáte žiadne ťažkosti, stačí absolvovať plánovanú tehotenskú poradňu. Samozrejme, v prípade ťažkostí, nejasností, či zmeny zdravotného stavu navštívte Vášho obvofneho gynekológa skôr.

  • Hádka

    , Autor: Florencia 5

    Pán doktor teraz sme sa veľmi pohádali s manželom a boli ma brucho z toho ľahla som si a je mi lepšie ale chcela som vedieť či môže hádka vyvolať missed abort a či mám mať obavy a radšej sa dať pozrieť na sono? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hádka Vám potrat nevyvolá, zbytočne sa však nerozčulujte. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach, ako aj pri zmene zdravotného stavu navštívte Vášho obvodného gynekológa.