Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Svrbenie

    , Autor: ekynka

    Dobry den,
    chcela by som sa opytat. Som v 12.tyzdni a prakticky od zaciatku tehotenstva ma s prestavkami trapi svrbenie v oblasti vstupu do pošvy. Mam zvysenu produkciu cireho geloviteho vytoku, ktory nijako nezapacha, ani nema sfarbenie, co je vraj normalne. Ide o to, ze to svrbenie nastava skor ako podrazdenie, napr. po sexe alebo ak som mala tesnejsie nohavice a citim ho potom len pri utierani po malej potrebe. Doktorka mi dala na zaciatku tehotenstva krem a tableky na vkladanie (na zapal), ktore mozem v pripade potreby pouzit a odporucila mi probiotika, nakolko som nachylnejsia na zapaly. Preto beriem pravidelne Candistop. Na dovolenke, kde som bola denno denne v mori som tieto problemy vobec nemala, preto sa chcem opytat, ci je to len zvysena citlivost pokozky v tejto oblasti v obdobi tehotenstva a pomozu napr. sedacie kupele na ukludnenie alebo je to realny zapal, ktory treba zakazdym nejako vazne riesit. Lekarka mi odporucila aj Rosalgin,ak by mi bol gelovy vytok neprijemne, ktory chcem vyskusat. Ide len o to, ci sa mam stresovat ze je to zapal alebo len proste pretrpiet s tym, ze to prejde a je to normalne. V podstate sa to vzdy zlepsi, ked sa tak dva dni jemnejsie utieram, pretoze dotky to svrbenie len zhorsuje a postupne to prestane.
    Dakujem

Podobné otázky

  • Mycomax 150 v 1. trimestri

    , Autor: Martina02

    Dobrý deň pán doktor. Z dôvodu silnej mykózy,na ktorú už nič nezaberalo, som užila 1tbl Mycomax 150. Krásne zabrala, prešlo svrbenie, výtok aj nafukovanie. No na druhý deň mi vyšiel pozitívny tehotenský test. Podľa poslednej menštruácie by som mala byť v 4.TT. Mohla som nejak ohroziť bábo?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jednorazové užitie preparátu nebude mať vplyv na tehotenstvo. Spomínaný preparát sa počas tehotenstva nemá používať iba preventívne, pretože nie sú realizované štúdie na tehotných. Absolvujte poradne a plánované vyšetrenia podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Neprijemne svrbenie v 1 trimestri

    , Autor: Marci12

    Dobrý deň, som ešte len na úplnom začiatku tehotenstva 5tt, avšak kvôli predchádzajúcim potratom musím ihneď od pozitívnych tehotenských testov užívať lieky ako napríklad Utrogestan.

    Pred cca 2 týždňami som mala nepríjemné svrbenie zo spolu, pravdepodobne z ATB, ktoré som užívala cca pred mesiacom. Kúpila som si canesten 6tbl. Avšak teraz sa mi to opäť vrátilo. Moja lekárka ma aktuálne dovolenku. Používam canesten z vonkajšej strany, avšak trápi ma to i zvnútra. Čo by ste mi prosím odporučili z voľne predajných liekov?

    Môžem si opäť kúpiť canesten? Je lepšie 1 tbl 500mg alebo tých 5 tbl po 100mg? Alebo sa Canesten neodporúča? Môže to spôsobiť potrat? Pripadne niečo iné?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, skúste si realizovať jednorázovo vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si realizujte kúru vaginálnymi pribiotikami po dobu aspoň 7 až 10 dní. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Po macmirore svrbenie

    , Autor: Ami24

    Dobrý deň pán doktor, včera ste mi odpísal, že macmiror je v poriadku užívať v druhom trimestri. Večer som si teda nasadila prvú globulu do posvy a mám z toho dosť veľké svrbenie ako to vyteká. Je to prosím v poriadku alebo to mám radšej vysadiť ?

    Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak pociťujete zhoršenie ťažkostí v zmysle pálenia, či svrbenia, bude vhodné porozmýšľať o prerušení liečby. Ak však máte svrbenie iba zvonka a z toho, ako Vám vyteká veľké množstvo žltohnedého obsahu, bude vhodné si aplikovať vaginálnu globulku hlbšie, najlepšie na noc večer pred spaním, aby sa stihla do rána rozpustiť a vstrebať. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Macmiror 500 v tehotenstve

    , Autor: Ami24

    Dobrý deň, Gynekolog mi na diaľku predpísal macmiror vaginálne čipky kvôli tomu, že mám svrbenie a biely, niekedy žltý výtok. Naskytlo sa mi to po antibiotikách Zinnat. Aktuálne som v 20. Týždni tehotenstva a chcem sa spýtať či macmiror je bezpečný, lebo v letáku sa píše, že by sa v tehotenstve dávať nemal. A teda pravdepodobne mám kvasinkovu infekciu a či na to aj pomáha alebo si podľa vás mám radšej kúpiť cannesten vaginálny cipok.
    Ďakujem pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, v II. trimestri je jeho používanie bezpečené. Pravdepodobne sa u Vás jedná o bakteriálnu vaginózu z porušenia vaginálnej mikroflóry vplyvom užívaných antibiotík. Aplikujte si Macmiror vaginálne globule po dobu 7 dní a následne si realizujte aspoň 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami. V prípade pretrvávania ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Modriny a svrbenie

    , Autor: Liliana222

    Dobrý večer,som v 7tt a začalo ma svrbieť vnútorne stehno,je citlivé na dotyk,no a všimla som si tam malinké modriny (asi 5)Neudrela som sa.Mam mutáciu FXIII val34leu heterozygot , mutácia PAI-14G/5G heterozygot hraničná aktivita koag faktor V, VIII-hemostaticky nezavažne,latentna sideropenia.Tento týždeň bol odber a som bez liečby, kontrola o mesiac.(vtedy som ešte nemala modriny)Taktiež mám hashimotovu tyreotitídu.Čakam na výsledky,zatiaľ som mala eufunkciu.Uzivam 2x1duphaston.Mam nevoľnosti a extrémnu únavu,bolesti hlavy.chcem sa spýtať či môže niektorý z týchto porúch spôsobovať tvorby modrín resp.to svrbenie? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak vznik modrín je na princípe zvýšenej praskavosti a lámavosti ciev, ako aj poruchy zrážania. Takto Vám však viac nepoviem. Je to otázka na hematológa, prípadne angiológa, v závislosti od rozsahu a intenzity.