Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Essentiale

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Pociťujem mierne svrbenie tela. Boli mi preto realizované pečeňové testy a predpísaný Essentiale.
    Stihla som si dať 2 tabletky Essentiale.

    Volala som na výsledky podvečer a bolo mi povedané, že biochémia aj krvný obraz sú našťastie v poriadku. Pýtala som na to Essentiale a že mám brať ako som sa dohodla s doktorkou. No pozerám, že v správe mám, že podľa odporúčaní.

    No lenže teraz nerozumiem, ktoré je to odporúčanie- prvotne mi to naordinovali preventívne pred výsledkami. Poradňu mám v stredu.

    Chcem sa preto opýtať, mám to brať zatiaľ preventívne? Nemôže to uškodiť ? Neviem ako postupovať.

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Essentiale Vám neuškodí, ale ak sú výsledky krvných vyšetrení v poriadku, nie je dôvod na jeho užívania. Štandardne sa užívajú 2 alebo 3 tabletky denne, každých 12 alebo 8 hodín, podľa odporúčaní. Môžete užívať Essentiale aj preventívne, raz denne a následne postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Lieky URSOMED počas tehotenstva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, môžem prosím brat lieky URSOMED počas tehotenstva? Dala mi ich gastro lekárka, povedala ze ich môžem brat ale na nete som k tomu nenasla ze sú bezpečné a ani v letáku (píšu ze sa nemajú brat počas tehu a ak sa začnú brat ma sa žena presvedčiť ci nie je tehotná). Mam stále horko kyslú pachuť v ústach a asi mi nefunguje vraj z hormónov správne žlčník.som v druhom trimestri a snažím sa vyhybat liekom a chemikáliam. Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaný preparát obsahujúci kyselinu ursodeoxycholovú môžete užívať aj počas tehotenstva. Používa sa často v kombinacii s Essentiale pri nadmernej zaťaži pečene a žlčníka, ktorá je spôsobená aj vplyvom tlaku maternice na pečeň a žlčové cesty.

  • Essentiale

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, môže nejakým spôsobom ohroziť Essentiale plod? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je síce pravda, že nie sú k dispozícii špecifické výsledky výskumov, ale vzhľadom k zloženiu a charakteru účinnej látky je možné preparát používať aj počas tehotenstva, či v období kojenia. Nemusíte sa obávať.

  • zvýšené hodnoty S-žlč kyseliny

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem,
    chcela by som sa spýtať. Som v 36tt. už asi 2-3 mesiace pozorujem zvýšené svrbenie celého tela, len vo večerných hodinách. Neprikladala som tomu význam a lekárovi som to spomenula až pred mesiacom. Pečeňové testy vyšli v poriadku, no hodnoty S-žlč. kyseliny mám 6,6 a tolerancia je uvedená 0-6. Doktor ma informoval, že pokiaľ nemám vačšie problémy so svrbením, že sa to nerieš, prípadne len pozoruje.

    Chcem sa spýtať na Váš názor. či naozaj nie je potrebná nejaká liečba a či mám mať obavy, keďže som o probléme doktora neinformovala skôr?

    Ďakujem za odpoveď. Pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri pretrvávaní ťažkostí je nutné realizovať kontrolné odbery nie len na pečeňové testy, ale doplniť aj vyšetrenia amylázy. Keďže nepoznám bližšie okolnosti, ani výsledky, je ťažké sa takto objektívne vyjadriť. Môže sa u Vás jednať o miernu formu, ale počínajúcu tehotenskú cholestázu. Užívať môžete Essentiale 3x1 tbl. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • Zvysene pecenove testy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, momentalne som v 29TT a na poslednej poradni (minuly tyzden) som sa stazovala na svrbenie celeho tela, tak mi vzali krv a pecenove testy vysli mierne zvysene (taketo boli hodnoty: Bi 5,20; AST 0,92+; ALT 1,45+; GMT 0,28; ALP 1,16; zlc. kys. 2,87M). Dostala som vymenny listok na hepatologiu, kam sa mi zatial nepodarilo objednat (skusala som uz 2 roznych lekarov, ale bez uspechu zatial). Lenze som pocula od sestricky z ambulancie rizikovej gravidity v nemocnici, ze pri zvysenych pecenovych testoch, by som mala byt sledovana u nich a oni budu konzultovat s hepatologom ak bude treba a ze teda nemam ja priamo chodit na hepatologiu. Teraz neviem co mam robit. Myslite si, ze toto patri do kompetencie ambulancie rizikovej gravidity alebo priamo na hepatologiu? Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zvýšené pečeňové testy máte s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobené mechanickým tlakom plodu na pečeň a žlčové cesty, čo spôsobuje zníženú cirkuláciu žlče pečeňou a k reakcii pečene, teda jedná sa u Vás o tehotenskú hepatopatiu. Je vhodné urobiť zvyšné vyšetrenia, nasadiť hepatoprotektívnu liečbu, užívať či už Lagosu, Ursosan alebo Essentiale. Ak na to nie je dôvod, nie je nutné hepatologické vyšetrenie, ak máte zvýšené len tieto dva pečeňové testy, ale treba to odsledovať. Ak by hepatoprotektívna liečba nezaberala aj po jej prípadnom navýšení a hodnoty testov by naďalej stúpali, je nutná hospitalizácia. Hodnoty u Vás ale nie sú extrémne vysoké, sú jednoznačne na liečbu a pravidelné sledovanie. Ak Vám ešte nebola nasadená potrebná liečba, navštívte Vášho obvodného gynekológa eventuálne tehotenskú ambulanciu nemocnice. Vyriešiť by to však mohol aj Váš obvodný gynekológ.