Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • výsledky vyšetrení

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, vedeli by ste mi, prosím, poradit ohladom výsledku na toxoplazmózu? Moja lekárka má momentálne dovolenku a výsledky mi len vpísala sestricka do tehotenskej knižzky s tým, ze mám prísť o 3 týzdne na poradnu a dr. mi to vysvetlí. Výsledok je zapísaný ako 0,1 / 0,08. Neviem, ci ide o pomer IgG a IgM (takto je zapísaná o riadok vyššie rubeola, alebo o referenčné hodnoty a moj výsledok, alebo....) - je dovod sa znepokojovať? Tiež by som rada vedela, či CRL 70 mm a veľkosť hlavičky 24,6mm zodpovedá cca 13+3 tt? Dakujem velmi pekne

Podobné otázky

  • Krvacanie a spinenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Som v 16tt+6 a tento týždeň som zakrvacala jasnou krvou, následne už tretí deň spinim hnedým spinenim. Spinenie som mala viac menej cely prvý trimester.
    Bola som na kontrole a na ultrazvuku je stále všetko v poriadku. Momentálne len užívam magnezium a tehotenské vitamíny.
    Je prosím tento stav normálny? Resp. je niečo co by som mohla užívať z lekárne volne dostupné na zmiernenie toho spinenia? Lekar mi nepredpisal žiadne tabletky.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môžete si kúpiť Ascorutin a užívať ho v dávke 3x1 tabletka denne. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť, nakoľko nepoznám nález, ani výsledky vyšetrení, ani všetky informácie a okolnosti. Odsledujte si to. V prípade pretrvávania ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • FGR

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem.
    Chcela by som sa opýtať k môjmu problému, ktorého sa bojím už od začiatku tehotenstva.
    Som po jednom potrate s kyretazou pred vyše rokom. Od začiatku tohto tehotenstva mám na maternici hematóm, ktorý je už stabilizovaný. Na prvotrimestralneho screeningu mi vyšlo vysoké riziko FGR a už pred mesiacom sa zdalo, že mala je v brušku menšia.
    Aktuálne som 28+3.
    Biometrické zodpovedá 25+6(68-244-217-47)
    Efw 901gr
    PI AU 1,04, PI MCA 1,35, PI A. Uterina l.dx. 1,06 l. Sin. 1,30

    Ale nič som sa nedozvedela, len škótska kontrola a zvláštny výraz.
    Pán doktor prosím s pravdou von. Čo by ste mi k týmto výsledkom vedeli povedať?

    Ďakujem 100krat

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, to, že je plod menší ešte neznamená, že sa má zle. Prietoky sú zatiaľ v priadku aj CPI. Nepoznám však celý USG nález, ani jeho popis. Nerozumiem, čo ste mysleli výrazom “škótska kontrola”. Určite je však vhodné pravidelne realizovať USG kontroly. Keďže však nepoznám všetky výsledky vyšetrení, ani ďalsie informácie a okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť. V prípade nejasností sa ich nebojte pýtať.

  • Krčok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    chcela by som sa opýtať, či sa mi môže začať skracovať krčok alebo začať mäknúť krčok, ak si ho samovysetrujem v tehotenstve.
    Som v 31. tt a mám krčok 3,6cm. Mám však strašný strach, že sa začnem otvárať a kontrolu mám o dva týždne. Za tie dva týždne by sa nemalo nič zmeniť rapídne ak nemám ťažkosti, ani tvrdnutie brucha a pod.?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevidim dôvod na samovyšetrovanie. Ak sú všetky výsledky vyšetrení, nálezy, cervikometria v poriadku a nemáte žiadne ťažkosti, najmä časté a pravidelné tvrdnutie podbruška, nemusíte sa obávať. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Pôrod.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem chcem sa opýtať keď sa plod nebude pýtať na svet a termín mam. 8.9.2024 môžu mi do 40tyzdna urobiť cisársky rez. A keď beriem maltofer lieky na Krvny obraz a mam s neho čiernu stolicu mam ich nebrať. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte porodiť do 40. týždňa. Ak nemáte ochorenie alebo okolnosť, pre ktorú nie možné alebo vhodné prenášať a tehotenstvo prebieha v poriadku, všetky nálezy a výsledky vyšetrení máte v norme, môžete prenášať do 10 dní po termíne. Ak Vám Maltofer nesedí, neužívajte ho a skúste si namiesto toho kúpiť voľnopredajné železoprepapráty, napríklad Sideral Forte alebo Globifer Forte. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia kde plánujete rodiť, s ktorými konzultujte všetky možnosti.

  • Parcialna abrupcia placenty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor. Na začiatku tehotenstva som niekoľkokrát špinila (10tt, 15tt) a na konci 19tt, kedy má aj hospitalizovali v nemocnici - parcialna abrupcia placenty/ retroplacentarny hematóm. Hematóm sa našťastie cca do 23tt vstrebal, absolvovala som už niekoľko kontrol, kedy mi bolo povedané,že placenta je v poriadku. Napriek tomu by som chcela vedieť,či je vyššia šanca,že sa to opäť odtrhne,ako bude placenta starnúť? Je toto indikacia pre indukciu prirodzeného pôrodu napr.v 38tt ? Aktuálne som 33tt, zatiaľ nemám žiadne problémy, pred týždňom mi na sone povedali,že sú už na placente drobné kalcifikaty,ale že to nie je nič, čo by ma malo znepokojovať. Moja lekárka je taká,že nič dokopy nerieši, poradňa trvá tak do minúty...preto sa toho obávam. Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, diagnóza parciálnej abrupcie placenty znamená čiastočné predčasné odlučovanie placenty. Ak dôjde k predčasnému odlučovaniu placenty, je to nezvratný, náhle vzniknutý stav, ktorý sa nedá zvrátiť. Drvivá väčšina prípadov predčasného odlúčenia placenty vedie k predčasnému pôrodu cisárskym rezom, bez ohľadu na týždeň tehotenstva. Vyčkávacia metóda je len raritná. Preto je otázne, či sa u Vás jednalo o abrupciu placenty. Nepoznám však žiadne výsledky vyšetrení, nálezy, ani ďalšie informácie a okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je postupovať podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov a lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť, ktorí na základe vyšetrení a zhodnotenia stavu, nálezu a okolností určia aj spôsob vedenia pôrodu.