Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,013 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Masáž

    , Autor: any

    Dobrý deň, niekde som čítala,že tehotné ženy by nemali ísť na masáž..môže uškodiť aj masáž v sede,ak by boli masírované iba ramená a horná časť chrbta?
    A ešte by ma zaujímalo,od ktorého tt by sa nemalo spať na bruchu?
    Ďakujem krásne za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    je to veľmi individuálne, niektorým ženám spanie na brušku nevadí vôbec, vo všeobecnosti sa odporúča, že žena môže spať bez problémov na brušku počas prvých 5-6 mesiacov. Masáž v sede zameraná na ramená a hornú časť chrbta nevadí.

Podobné otázky

  • Seknutie v krížoch

    , Autor: Mice169

    Dobrý deň. Som 29tt a ráno ma seklo v krížoch. Ťažko sa mi chodí. Predklon urobím vpohode ale záklon vôbec. Môžem s tým niečo v tomto štádiu robiť? Môžem si nejako aspoň uľaviť od bolesti liekmi alebo masťami? Masáž vôbec nezvažujem... Pri prvom tehotenstve ma tiež seklo ale vo vyššom štádiu cca okolo 36tt... Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to skôr otázka pre neurológa. Skúsiť môžete užiť bežné analgetiká, ako napríklad Paralen, či Guajacuran. Ste už v III. trimestri, takže prakticky môžete použiť obdobné preparáty a prípravky, ktoré Vám pomohli v predchádzajúcom tehotenstva a máte s nimi dobré skúsenosti, najmä čo sa týka lokálne aplikovateľných preparátov.

  • Bankovanie v tehotenstve

    , Autor: Asti

    Dobry den, chcem sa spytat, ci mozem na bankovanie ramien a sije? Aktualne som v 8tt, zatial je vsetko v poriadku ale mna uz dlhsie trapi krcna chrbtica (cervikokranialny sy) a masaze s bankovanim a spravnymi cvikmi mi na to velmi pomahaju. Navyse teraz, ked nemozem na bolest brat nic ine okrem paralenu, ktory na takuto bolest aj tak nezabera, su masaze asi jedinym riesenim. Zatial som nebola, lebo sa bojim. Mam radsej vydrzat aspon do konca prveho trimestra? Velka vdaka.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v prvom trimestri by sa mali vykonávať iba veľmi jemné a čiastkové masáže, na krčnej chrbtici a dolných končatinách. Toto je otázka na fyzioterapeuta, ale osobne bankovanie, ani iné formy vákuovej masáže počas tehotenstva veľmi neodporúčam. Bankovanie, či vákuová masáž sú zamerané na maximalizáciu krvného obehu v orgánoch a tkanivách. Pokiaľ viem, môže to ovplyvniť tonus maternice a v dôsledku toho môže dôjsť k potratu, či predčasnému pôrodu. Nie som však fyzioterapeut, takže sa Vám k tomu viac neviem bližšie vyjadriť. Istá forma masáží je však vhodná aj pre tehotné.

  • Bolest v trieslach

    , Autor: Luccinda2022

    Dobrý deň,
    pred asi týždňom ma začalo bolieť trieslo na ľavej strane. Som si myslela, že som si ho natiahla pri cvičení, tak som to neriešila.
    Ale včera ma to začalo bolieť na oboch stranách.
    Nebolí to nejak moc ale cítim, akokeby som to mala natiahnuté alebo ako keby som dlho bicyklovala. Neviem presne tu bolesť opísať.
    A niekedy ma, tak nepríjemne spichne v podbrušku, ale to asi len tak na 1-2 sekundy.
    V pondelok začínam 36 tt.
    Chcem sa spýtať, či sú tieto bolesti normálne a čo náhodou nehrozí predčasný pôrod.
    Mám zároveň aj od začiatku tehotenstva kvasinkovú infekciu a posledné dni je to čím ďalej, tým horšie. Pokiaľ si večer dám čipku čo mi odporučil doktor, tak je to v pohode.
    Ale pokiaľ si ju nedám už na druhý deň cítim svrbenie. Predpokladám, že už sa do pôrodu toho nezbavím. Len či náhodpu nemôže tá infekcia spôsobovať tú bolesť v podbrušku a slabinách.
    Pohybu bábätka cítim pravidelne, nekrvácam. Mám výtok, nesmrdí. Začala som aj piť čaje z ostružiny malinovej, alchimilky a odvar z ľanového semiačka.
    Chcem sa ešte spýtať, či môžem vykonávať masáž hrádze, keďže mám tie kvasinky, aby sa ešte viac nerozšírili.
    Chcela som vyskúšať Aniball, ale doktor mi to neodporúčil práve kvôli infekcii.
    Tak aspoň tu masáž hrádze či môžem vykonávať.
    A posledná otázka. Nebude pri pôrode tá infekcia problém.
    Čítala som, že bábätko by sa mohlo nakaziť, keď pôjde pôrodnými cestami. Ale skôr sa chcem spýtať, či to nebude aj pre mňa problém.
    Či nebudem mať moc oslabené tie pôrodné cesty, keďže mám tú infekciu od začiatku tehotenstva.
    Pretože by som chcela rodiť prirodezene.
    Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bolesti v slabinách, či občasné pichnutie môžu byť už v danom týždni prítomné. Čo sa týka infekcie, počas liečby kvasinkové infekcie nie je vhodné cvičenie s Aniballom, s ktorým sa môže začať cvičiť po ukončenom 36. týždni tehotenstva. Ak máte GBS pozitivitu, pri príjme na pôrodnú sálu budete dostávať antibiotiká až do pôrodu. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť, ani k vaginálnemu nálezu. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Cs

    , Autor: evicka711

    Dobry den, prosim Vas, co znamena cs 0? Som v 36tt. Viem, ze cervikalne skore, ale to 0 je dobre? Zle? Mozem podla Vas uz zacat cvicit s anibalom? Alebo musim pockat na ukoncenie 36tt?

    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, skratka CS znamená cervikálne skóre, podľa ktorého sa hodnotí zrelosť krčka maternice. CS0 znamená, že krčok je nezrelý, tuhý, uzavretý. Masáž hrádze môže žena realizovať prakticky aj od 20. týždňa, vytláčanie balónika treba realizovať s opatrnosťou. S Aniballom môžete začať cvičiť aj teraz, ak ste v 36. týždni tehotenstva. Vo všeobecnosti však odporúčame začať s cvičením až po ukončenom 36. týždni tehotenstva.

  • dojcenie

    , Autor: lasocka

    Dobrý vecer pán MUDr. Mám 39 rokov,som po cisárskom reze zajtra tomu bude týžden. Zatial mám len málo mliečka v prsnikoch, ked aj odsávam, mám ich také plné, zdúrené...ale nebolia ma. Co by ste mi poradili na podporu laktácie, aby som mohla kojit?? ako je možné tomu pomoct?? co mám uzivat, resp. robit??
    dakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte naliate prsníky, ktoré tvrdnú, odporúčam masáž prsníkov, nahriať si ich a tak skúsiť kojiť alebo poodsávať. Pite aspoň 2 litre tekutín denne.