Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Cs

    , Autor: evicka711

    Dobry den, prosim Vas, co znamena cs 0? Som v 36tt. Viem, ze cervikalne skore, ale to 0 je dobre? Zle? Mozem podla Vas uz zacat cvicit s anibalom? Alebo musim pockat na ukoncenie 36tt?

    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, skratka CS znamená cervikálne skóre, podľa ktorého sa hodnotí zrelosť krčka maternice. CS0 znamená, že krčok je nezrelý, tuhý, uzavretý. Masáž hrádze môže žena realizovať prakticky aj od 20. týždňa, vytláčanie balónika treba realizovať s opatrnosťou. S Aniballom môžete začať cvičiť aj teraz, ak ste v 36. týždni tehotenstva. Vo všeobecnosti však odporúčame začať s cvičením až po ukončenom 36. týždni tehotenstva.

Podobné otázky

  • Bolesti

    , Autor: Katka83

    Dobre rano, pan doktor dnes som zacala 20tt pobolieva ma pod bruchom alebo v boku , od 19tt ma pobolieva takto,bez spinenia.
    Na poradni som dostala magnezium , dupaston a kyselinu listovu. Nebola som otvorena ani krcok sa neskracoval. Myslite , ze je dovod na obavu? Prve tehotenstvo skoncilo v 28tt na abrupciu placenty. Na pohotovost mam obavu ist, ze ma poslu domov lebo nekrvacam. Prosim poradte mi ci je lepsie ist rano za svojim gynekologom alebo navstivit pohotovost , dakujem vam velmi pekne za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, maternica sa každým dňom zväčšuje a tým dochádza k naťahovaniu väzov závesného aparátu maternice, čo môžete pociťovať ako ťahové, či pichavé bolesti po stranách podbruška, ako aj v pošve. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Vzhľadom k anamnéze však chápem Vaše obavy. Vždy platí, že v prípade ťažkostí, ako aj nejasností je vhodnejšie navštíviť obvodného gynekológa alebo navštíviť gynekologickú pohotovosť.

  • Tupá bolesť v pošve

    , Autor: Florencia 5

    Práveže táto Tupá bolesť je vo vnútri v pošve nie v podbrušku preto sa chcem spýtať či je takáto bolesť normálna dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri zväčšovaní sa maternice sa naťahujú väzy závesného aparátu, ktoré sú, ako po stranách maternice, tak aj v oblasti krčka maternice. Práve naťahovanie väzov v oblasti krčka maternice môže žena vnímať ako pichavé, ale aj tupé bolesti v pošve. Odsledujte si to.

  • Tehotná po sekcii

    , Autor: aond

    Dobrý deň, prosím o radu. 3 mesiac po sekcii som znovu tehotná. Lekár mi povedal že vajko je usadené na jazve. Aké to bude mať následky? Môj gyn ma o nich zatiaľ neinformoval.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe Vášho opisu je ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Otehotneli ste však extrémne skoro, jazva na maternici ešte nebude dostatočne zhojená. Navyše, ak došlo k uhniezdeniu v jazve, za týchto okolností bude s najväčšou pravdepodobnosťou potrebné tehotenstvo ukončiť. Po sekcii ste mali byť informovaná a poučená o ďalšom tehotenstve, prevencii včasného otehotnenia, či plánovania ďalšieho tehotenstva po cisárskom reze. Najvhodnejšie je sa informovať v prípade nejasností u vyšetrujúcich lekárov, ktorí najlepšie poznajú nález, ako aj všetky okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám budú vedieť vyjadriť.

  • Brutálne bolesti

    , Autor: Abc

    Dobry den, Som v 6+6tt. Včera som bola na sono, všetko je v poriadku, aj keď malinke ešte nie je vidno. Nekrvacam, nešpinim. Ale už sa mi stalo druhý krát v noci, že sa mi snívalo o sexe a zrazu som sa zobudila na brutálne bolesti podbrušku, tam kde je maternica. Ale keď hovorím brutálne tak brutálne. Nedá sa mi vtedy ani postaviť, ani vystriet, proste nič len čakám co to prejde. Prvýkrát to do minutky odznelo a spala som ďalej. Túto noc, teda po hodine spánku som sa na to zobudila, strašne to bolelo, krútila som sa po celej posteli. Totálne som sa spotila, vyzvracala som sa, potom vykakala a bolesti prešli a teraz ani neviem že by sa niečo také udialo. Na noc si vkladám progesteron, ale z toho si myslím ze to nemôžem mať. Nikdy som z neho nemala dáky problem. Môj doktor tvrdí , že bolesti sú normalne, že sa roztahuje maternica, ale až takéto bolesti???
    Zároveň doktor vylucil mimomaternicove

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, k príčinám, ani k intenzite bolestí sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Je pravda, že maternica sa každým dňom zväčšuje a dochádza tým k naťahovaniu väzov závesného aparátu maternice, čo žena môže pociťovať ako pichavé bolesti po stranách podbruška, či v pošve, nemali by to ale byť až tak intenzívne bolesti, ako opisujete. Ak máte vylúčené mimomaternicové tehotenstvo a t.č. nemáte ťažkosti, odsledujte si to. Ak by sa stav opakoval alebo zhoršil, navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne gynekologickú pohotovost.

  • DeVit 2000 a kyselina listova

    , Autor: nandeska

    Dobry den,

    chcem sa opytat na uzivanie vitaminovych doplnkov v prvom trimestri tehotenstva. Moj gynekolog mi odporucal len kyselinu listovu - no odporucanu dennu davku mi nepodeval. Aka je odporucana hodnota kedze udaje v zdrojoch sa lisia.

    Je mozne v prvom trimestri brat aj vitamin D, konkretne znacky DeVit 2000? Nenasla som informacie o tom ci sa tento produkt moze brat v tehotenstve.

    Dakujem za odpovede

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardná odporúčaná denná dávka kyseliny listovej je 400ug, čo zodpovedá väčšinou jednej tabletke. Spomínaný vitamín D môžete užívať. Väčšinou však ženy užívajú tehotenské vitamíny, napríklad Femibion, či LadyVita, ktoré obsahujú celú škálu všetkých potrebných vitamínov, aj vitamín B9 (kyselinu listovú), aj vitamín D.