Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,097 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • zápal v tehotenstve

    , Autor: adika11

    Dobrý deň,

    chcela by som sa spýtať mala som silný zápal a boli mi nasadané ANT Zinnat 500, tie som dobrala ale kašel ostal stále a dr mi predpísala dalšie ANT Suprax 400 a Bioparox. Chcem sa spýtať neuškodia tieto lieky bábetku, som v 28 tt a taktiež nevadí ked mi zmenila lieky na iné, ked tie predchádzajúce mi zaberali v celku dobre?

    Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    dobrý deň,
    spomínané antibiotíká dieťatku neublížia. držím palce a veľa zdravia prajem!

Podobné otázky

  • Zapal v tehotenstve

    , Autor: Zuziiicka

    Dobrý deň
    Uz 5 deň (od pondelka)mam strasne bolesti hlavy a doteraz neviem z čoho. Bolesť akoby vystrelovala z krčnej chrbtice zo zadu do celej hlavy, do zátylku,uši sluchov zubov oči...strašne tlaky v hlave. Keď som si ľahla bolo to ešte horšie. Mala som akoby praskanie v dutinach. Kasel ani zapchaty nos nemám aj keď asi od stredy cítim trochu hlieny. V stredu som bola aj u dr s tym ze ma boli krčná chrbtica tak mi ju ponapraval "popukal" a ja v nádeji ze bude lepšie som sla domov. No na druhý deň bolesť neustupovala..nakoniec som bola v piatok est raz u dr, pozrela ma,vzala krv moc a podla výsledkov je moc v poriadku a crp 42 a ze vraj nejaký zapal v tele. Viac mi povedať nevedela. Bola som aj na krcnom kde mi prezrela uši a hrdlo a ze všetko v poriadku no prepisala mi sprej do nosa s kortizolom..co neviem ci smiem v tehotenstve. Som v 36+2tt. Otázka znie co to môže byť za zapal? Je crp 42 vysoka hodnota? Aké vyšetrenia by som mala ešte podstúpiť? Co odporúčate vy?
    Ešte dodám ze od pondelka so dávam aj paralen 500 1 alebo 2 tabletky denne lebo inak by som asi nevedela fungovať. Niekedy záberu niekedy si musim lahnut a potom je lepšie poprípade si poobede dám ešte jednu. Ako dlho sa smie brat paralen?
    Ďakujem za odpoveď
    Zuzana

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu nie je pôvod ťažkostí gynekologický. Môže sa u Vás jednať aj o virózu, či chrípku. CRP 42 je na antibiotickú liečbu, najmä ak ste tehotná. Paralen užívať môžete, v tehotenstve je bezpečný. Môžete užívať aj tabletku každých 8 hodín. Odsledujte si to. Absolvujte pravidelné tehotenské poradne každých 7 dní podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť.

  • zápal močových ciest

    , Autor: odbornik6

    Dobrý den,
    môže mať zápal močových ciest negatívny vplyv na tehotenstvo alebo plod? Som v 10.tom týždni. Problémy s močovými cestami som mávala aj predtým, antibiotiká som však brala iba zriedkavo - zväčša pomohol,dostatok tekutín, kľud, brusnicové prípravky..
    Lekárka mi teraz predpísala antibiotiká s tým, že ich mám brať, len ak by sa mi pohoršilo alebo stúpla teplota. Stav sa mi zlepšil, teplotu mám tak do 37,2 (naozaj neviem, či to možno považovať za zvýšenú teplotu), občas ma ešte pichne v podbrušku. je možné, aby takýto problém spôsobil nejaké komplikácie v tehotenstve?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    žiadny zápal v tehotenstve nemusí byť bez následkov, obzvlášť močový zápal je veľmi často kombinovaný aj s vaginálnou infekciou. Vaginálna infekcia je najčastejšou príčinou predčasného pôrodu či potratu. Ak vám toho času príznaky infekcie ustúpili antibiotiká užívať nemusíte, no bolo by dobré po I. trimestri (po 12 týždni gravidity) v prípade, že sa to bude opakovať infekt preliečiť, odobrať kultivácie z pošvy.