Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,314 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • DS?

    , Autor: emmka2

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať či je moje bábätko v poriadku lebo vysledky triple testov mi vyšli 1 z160 na DS a ultrazvuk v 20tt bol relatívne v poriadku rast plodu proporčný a ostatná morfologia plodu v norme len p.doktorka napísala že hypoplázia nosovej kosti pod 5percentil...a v správe je podčiarknuté prít.hyperechogenetika čriev..Vravela že sa jej to na dieťa s DS nevidí a na odber plodovej vody som nešla nakoľko ma z ľudia z mojho okolia ukľudnujú že všetko je v poriadku lebo aj pri prvej dcérke som mala zlé triple testy...som bezmocná hrozne sa bojím aj keď verím,že je všetko v úplnom poriadku...Ďakujem za odpoveď. S pozdravom Lenka:)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    a aká je vaša otázka? mám sa vyjadriť k možnosti downovho syndrómu? je jednoznačne vyjadrené hodnotou a pravdepodobnosťou 1:160 - teda je rziko zvýšené oproti ostatnej populácii. Neprítomnosť resp. hypoplázia nosovej kostičky by mohla byť príznakom Downovho syndrómu a samozrejme by nemusela byť. Bolo by dobré sa porozprávať s vašou lekárkou, osobne by som amniocentézu v takomto prípade neodmietala.

Podobné otázky

  • Hodnoty

    , Autor: Janik81

    NBL 6,1mm v 20/0 tg a NF 3,5mm sú v poriadku hodnôty? Alebo v 20tt kedy sú tie hodnoty Ok a kedy už hraničné na ds? Mne sa zdá to NBL veľa
    Záver je : základná morfológia plodu v norme podľa FMf

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hodnoty NBL a NF sú v norme. Máte to napísané aj v závere. Nemusíte sa obávať.

  • Pozitívny screening

    , Autor: LauraMalu

    Dobrý večer Pán doktor,

    Chela by som sa Vás opýtať na názor na výsledky morfologického ultrazvuku, ktoré mi boli dnes robené. Prvý screening v 12 tt mi vyšiel negatívne riziko DS bolo 1: 9 900. Druhý screening mi vyšiel horšie / pozitívny a rizisko na DS 1:230. V dôsledku tejto skutočnosti som sa objednala na morfologický ultrazvuk, krorý mi bol na genetike odporúčený.

    Odhadovaný dátum pôrodu mám zapisaný 7.10.2022 a dátum poslednej menštruácie 31.12.2021. Dnešné výsledky z morfologického ultrazvuku (18tt + 5 dní) mi vyšli nasledovné:

    NF - 3,43 mm
    NBL (sonek) - 6,87 mm
    VP - 7,43 mm
    C.S.P - 5,73 mm
    CM - 4,01 mm
    Cereb (Hill) - 1,91 cm
    Ulna (Jeanty) - 2,55 cm
    RAD (Jeanty) - 2,46 cm
    HL (Jeanty) - 2,69 cm
    FIB (Jeanty) - 2,51 cm
    TIB (Jeanty) - 2,52 cm
    FL (Headlock) - 3,06 cm
    AC (Headlock) - 13,13 cm
    HC * (Headlock) - 15,02 cm
    HC (Headlock) - 15,27 cm
    OFD (HC) - 5,26 cm
    BPD (Headlock) - 4,28 cm
    Placenta (Thickness) - 2,54 cm

    Fetal anatomy bola vo všetkých prípadoch písaná ako ,, v norme,,.

    Chcela by som sa v tomto prípade obrátiť na Vás s prosbou o vyjadrenie názoru na vyššie uvedené hodnoty. Je tam nejaká hraničná hodnota, alebo hodnota, ktorá by nás mala znepokojovať, prípadne poukazovať na možnosť DS? Pán doktor Brešťanský mi taktiež prepočítal pravdepobonosť DS z 1:230 na 1:2091.

    Za odpoveď veľmi pekne ďakujem.

    S pozdravom,

    Laura Maluniaková

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špecializované morfologické USG vyšetrenia realizujú lekári so špecializáciou na maternofetálnu medicínu. Ak Vám bolo povedané, že výsledky USG sú v norme, veril by som danému lekárovi. Podľa mňa sa nemusíte znepokojovať.

  • DS

    , Autor: Adela372

    Dobry den pan doktor, mam 31 rokov a cakam druhe babatko. Pred 3 dnami mi volali ze prisli triple testy na DS 1:330 a odporucanie na genetiku a trisomy. Co si samozrejme urobit dam. V 13tt som absolvovala aj morfologicky ultrazvuk kde bolo NT 1,5mm a nosova kosticka pritomna. Pan doktor je tam riziko DS? Som s toho velmi nestastna a bojim sa. A prosim vas trisomy testom mozem verit ked pridu v poriadku? Alebo je to tiez len ako štatistika? Dakujem velmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je vhodné postupovať podľa odporúčania. Je však pravda, že Triple test môže byť aj falošne pozitívny, teda že plod je úplne v poriadku. Ak bol kombinovaný prvotrimestrálny screening v poriadku, teda negatívny, a odporúčané vyšetrenia budú v poriadku, plod bude s veľmi veľkou pravdepodobnosťou v poriadku.

  • Downov syndrom

    , Autor: lucika013

    Dobrý deň,

    ako zrejme každá matka je vystrašená keď sú pochybnosti vo výsledkoch. Chcela by som počuť aj Váš názor:

    20+4tt som absolvovala ultrazvuk u dr.Grochala, všetko bolo vporiadku až na zmenšenú nosovú kostičku 5,04 mm

    o 6 dní som absolvovala sono u dr.Cunderlíka, sono bolo vporiadku, nosová kosť nameraná 6,87 mm

    Obaja doktori sú odborníci, ale vždy ma premôže myšlienka, že jeden z nich mohol mať zlé meranie?

    1. screening UZV Crl 43 mm, hcg 0,60Mom, papp-a 0,46 Mom, 1:2100 v termíne /33 rokov/
    NT mi nemerali nakoľko gynekológ nemám na toto meranie oprávnenie/ani som nevedela, že takéto meranie existuje, určite by som ho absolvovala v inom stredisku/
    2.screening AFP 1,08 Mom, uE3 0,98 Mom, hcg 1,09 Mom 1:6400 v termíne

    Čo hovoríte na nízku hodnotu papp-a?

    Keďže som neabsolvovala meranie NT, následne po zistení ma to znepokojilo, v 20tt som absolvovala meranie NF ktoré malo hodnotu 3,42mm, viem, že tieto dve meranie súvis. Mohlo byť NT zvýšené nad povolenou normou a následne meranie NF v poriadku ak by bol plod postihnutý DS?

    Nakoľko som už v 30-týždni tehotenstva absolvovala som utz-biometriu všetko je v poriadku na sone malinka vyplazovala jazýček a doktor mi povedal, že to robia deti s DS.
    Úplne som zo všetkého znepokojená a chcela by som počuť názor a nestranného človeka po prečítaní poskytnutých údajov.

    Ďakujem pekne za trpezlivosť a odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak by USG vyšetrenie realizovalo aj šesť lekárov za sebou, každý z lekárov by nameral odišnú hodnotu, hoci podobnú. Ak Vám povedali na morfologickom USG dvaja odborníci, že výsledky sú v poriadku, navyše, sk boli výsledky v poriadku aj na fetálnom USG, neznepokojoval by som sa. Navyše ste v 30. týždni tehotenstva, nezmeníte na tom už nič.

  • Hyperechogenny intrakardialny fokus a hranicna hodnota PFSR

    , Autor: nikina17

    Dobry den, vcera som absolvovala morfologicke uzv v 20+3 t.t. babatko malo nasledovne hodnoty biometrie:
    BPD 46,2
    OFC 59,2
    HC 177,3
    AC 147,2
    HL 32,3
    FL 31,9
    TCD 20,9
    NF 3,41
    NB 6,2
    PFSR 1,0 - hranicna hodnota !!!!
    okrem toho malo babatko na lavej komore hyperechogenny intrakardialny fokus. Inak sa doktor vyjadril, ze babatko nema ziadne ine viditelne abnormalie, vraj ma pekny tvar hlavicky - bola uplne v poriadku ako aj ostatne casti tela.
    Mam sa pri uvedenych zisteniach niecoho obavat? Mohlo by byt babatko poskodene a mat DS? Nosova kosticka bola v poriadku, vraj nema ani zdeformovanu hlavicku ako to vo vacsine pripadov byva, taktiez prsteky boli ok a aj nejaka kosticka v hlavicke vraj mala bielu farbu tak ako by to malo byt. Spomenul mi moznost amniocentezy, no osobne mi ju neodporucil. Aky je vas osobny nazor na tento problem?????
    Co sa tyka skriningovych vysledkov na DS boli v poriadku - vysledok bol 1:28 000

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak bol skríning negatívny a na UZV len nález intrakardiálneho fokusu, v tomto štádiu by som neodporučovala žiadne ďalšie vyšetrenia či amniocentézu. Nález na srdiečku skontrolovať o 10-14 dní.