Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,685 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Káva

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň, podľa tehotenského testu by som mala byť tehotná, asi tak v 5. týždni.o 2 týždne som objednaná ku gynekologovi.Chcela by som som sa spýtať, či môžem piť bezkofeinovú kávu - 2 až 3x denne.Alebo je lepšie ju nahradiť len nejakou kávovinovou zmesou (CARO a pod.)Ďakujem-

Podobné otázky

  • bledohnedy vytok v case MS

    , Autor: Lucia7933

    Dobry den, som na uplnom zaciatku tehotenstva, a v den ocakavanej menstruacie som mala len velmi jemne hnede az takmer priesvitny vytok, vsimla som si to len ked som sla na WC a nie vzdy, trvalo to cca2 dni. Co to mohlo byt?(predpokladam ze implatancne spinenie uz asi nie kedze toto bolo uz po pozitivnych testoch a v case menzesu) Je to v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa tehotenstva najčastejšie súvisí s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Je to pomerne časté a môže sa to opakovať. Odsledujte si to.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Luca3527

    Chcem sa este spýtať, ak sme mali pohlavný styk dva dni pred ms, a menštruácie príde, môžem úplne vylúčiť tehotenstvo z tohto pohlavného styku? Alebo spermie môžu ešte prežiť až do ovulácie. Ms mávam presne 7 dní, chodí mi na čas. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak nemáte posunutú ovuláciu a k ovulácii už došlo, za predpokladu, že sa očakávaná menštruácia dostaví načas, je pravdepodobnosť tehotenstva pomerne malá, aj keď nie nulová. Spermie sú schopné prežiť 72 hodín, dva týždne určite neprežijú. Odporúčam používať niektorú z formiem antikoncepcie.

  • Veľkosť plodu

    , Autor: LauraMalu

    Dobrý deň,

    Prosím Vás chcela by som sa informovať ohľadne mier nášho bábätka. Momentálne som v 28tt a dátum posledného menzesu bol 31.12.2021

    Na ultrazvuku mi boli namerané nasledovné miery:

    BPD: 71 mm
    HC: 240,9 mm
    AC: 218 mm
    FL: 54 mm
    Hmotnosť plodu: 1000 gramov

    Celkovo vyšiel Pánovi doktorovi gestačný vek na 27 + 3.. Chcela by som sa iba informovať, či sú podľa Vás tieto miery v poriadku, nakoľko som sa dočítala, že niektoré hodnoty ako napr. AC sú o 2 týždne pozadu v porovnaní s napr. dĺžkou stehennej kosti..

    Za odpoveď Vám vopred veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, kompozitný vek 27+3 zodpovedá 28. týždňu tehotenstva. V druhom trimestri sa už začínajú prejavovať zdedené predispozície a miery, takže u plodov vysokých rodičov sa dá očakávať dlhšia stehnová kosť, ako u nižších rodičov. Rozdiel do dvoch týždňov je v poriadku. Ak by niečo nebolo v poriadku, lekár by Vás o tom informoval. Pri nejasnostiach je najvhodnejšie sa informovať vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť. Odporúčam realizovať fetálne USG vyšetrenie v 30. týždni tehotenstva.

  • Zastavenie laktácie

    , Autor: mamka lianky

    Dobrý deň pán doktor, som tehotná a odstavujem dcérku od dojčenia, dôvodom príšerná je bolesť pri dojčení. Je už deň a pol bez, no prsia sa mi plnia a mám bolestivé hrčky. Odstriekavam do úlavy a masírujem, bojim sa že budem mať teploty a zápal lebo som to už mala 3x. Máte nejakú radu ako zastaviť laktáciu? Alebo sú na to nejaké lieky? Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, prsník si nedráždite, mlieko nevytláčajte a na 3 dni znížte príjem tekutín. Skúsiť môžete šalviový, či mätový čaj, prípadne homeopatikum Rycinus 30CH na zastavenie laktácie. Existujú samozrejme aj preparáty na zástavu laktácie, ako Norprolac, Cabest, či Dostinex. Majú sa používať počas tehotenstva iba vtedy, ak sú jednoznačne indikované a po presnom zhodnotení prínosu/rizika.

  • Screening Razštepu nervovej trubice a downovho syndrómu

    , Autor: Evoletka

    Dobrý deň dostala som výsledky z Triple testu a chcela by som sa ešte raz uistiť či tie hodnoty sú v poriadku a nehrozi malickemu nič... Vopred ďakujem za odpoveď.
    Vek 25
    MS-AFP HODNOTA : 41,1kiu/L 1,57 MoM
    uE3 HODNOTA : 1,5ng/mL 1,17 MoM
    Total HCG HODNOTA : 20,8kiu/L 0,97 MoM

    Výsledok screeningu : Screening negatívny
    Riziko downovho syndrómu : Menej ako 1v 50 000 (v termíne)

    Poznámka : Aj keď je očakávané riziko Downovho syndrómu vypočítané podľa veku matky vyššie (1v 1 300), riziko je fakticky nižšie pre hladinu MS-AFP, uE3 a Total HCG.
    Budem vďačná za pomoc. S pozdravom

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Triple test máte negatívny, takže stačí dodržiavať všetky odporúčané USG vyšetrenia - morfologické USG vyšetrenie v cca 20. týždni tehotenstva a fetálne USG v 30. týždni tehotenstva.