Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
9,375 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • herpes

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň pani doktorka, chcela by som sa spýtať, od detstva mám problémy s herpesmi, mávam ich niekoľkokrát ročne. teraz som v 9.tt. a uz pred otehotnením sa mi pred každým mesesom vyhodil herpes na pere.herpesy sa stali súčasťou môjho života natoľko, že to už vo väčšine prípadov ani neriešim cez imuno-alergologičku. Zaujímalo by ma nakoľko ohrozujú tieto výsevy na perách bábo. je skôr nebezpečná prvá infekcia, alebo aj chronická.Ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    chronické infekcie sú skôr miernejšie preto ani pre dieťatko nepredstavujú veľké riziko, bolo by vhodné podporiť imunitný systém a pri rozsiahlom herpese zvážiť terapiu antivirotikmi.

Podobné otázky

  • Herpes v tehotenstve

    , Autor:

    Dobrý deň, som v 9.týždni tehotenstva a pred 2 dňami sa mi objavil herpes na nose z vonkajšej aj vnútornej strany. Automaticky, ako som zvyknutá, som si dala na vatový tampón trochu Alpy a snažila sa herpes vysušiť. Následne na to ma prepadol strach či sa alkohol obsiahnutý v Alpe nemohol pri styku s otvorenou rankou herpesu dostať do krvi a tak ublížiť plodu. Ďakujem Vám za odpoveď! S pozdravom, Lucia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať. Môžete si kúpiť voľnopredajné prípravky na herpes, v lekárni Vám najlepšie poradia.

  • Opakujuci sa herpes

    , Autor: And72

    Dobry vecer, este sa vratim k otazke genitalneho opakujuceho sa herpesu, ci vysevy v tehotenstve su pre plod nebezpecne, ked IG G protilatky HSV1,2 mam pozitivne...Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, IgG protilátky hovoria o tom, že ste v minulosti prekonali herpes genitalis. Nejedná sa o akútnu infekciu. Primárna, teda akútne prebiehajúca infekcia je charakteristická prítomnosťou špecifických IgM protilátok, ktoré sú detegovateľné niekoľko dní po infekcii a pretrvávajú asi 6 týždňov.
    Je síce pravda, že primárna infekcia je sprevádzaná aj pozitivitou IgG protilátok, obyčajne však až o 4 - 6 týždňov po infekcii. Pri vracajúcich sa infekciách je vzostup IgG protilátok v sére vzácny.

  • Herpes genitalis

    , Autor: And72

    Dobry vever, chcem sa opytat na infekciu herpes genitalis v tehotenstve. Ide o opakovane epizody. Vo stvrtok som mala KET nic mi nebolo, a nasledne v piatok som mala bolesti ako na herpes a vyhodilo sa mi na vnutornom stehne par cervenych drobnych vyrazok, ktore dnes, teda v nedelu uz tam nie su. Neviem teda, ci islo skutocne o herpes, ale ak aj, moze to negativne ovplyvnit vklad embrya? Ked ide o opakujuce sa epizody. Hrozbe sa bojim. S pozdravom..dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, herepesová infekcia netrvá 2 dni. Nemusíte sa obávať. S najväčšou pravdepodobnosťou sa nejednalo o herpesovú infekciu. Ak by sa aj v teoretickej rovine jednalo o herpes genitalis a v dobe vkladu ste nemali žiadne príznaky, nemalo by to vplyv.

  • Herpes na pere

    , Autor: Svetlana

    Dobry den, som v 15 tyzdni tehotenstva, dnes rano som sa zobudila s tym, ze mam herpes na dolnej pere, uz som ho v minulosti mala, ale nemavam ho casto, minimalne, moze takyto herpes nejako uskodit babatku? Som z toho vylakana, ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, herpes je vírusové ochorenie, ktoré v sebe má 90% populácie. Ak ste už herpes mali v minulosti, nemusíte sa obávať. Skúste si v lekárni kúpiť prípravky proti Herpesu, z množstva prípravkov Vám ochotne poradia.

  • Herpesz počas tehotenstva

    , Autor: Kitti

    Dobrý deň, čakám bábätko, som v 5. týždni tehotenstva. Včera som všimla herpes na ústach, použila som 2x Zovirax duo. Len dneska som čítala, že kvôli hydrokortizónu neodporúčajú Zovirax duo počas tehotenstva. Moja otázka by bola, či použitie tohto prípravku môžem mať negatívne následky pre moje bábätko, resp. aké vývojové poruchy môže spôsobiť hydrokortizon? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, o použití lieku počas tehotenstva a v období dojčenia rozhoduje lekár, ktorý posúdi prínos liečby oproti možnému riziku. Počas tehotenstva sa Hydrocortison môže použiť iba v prípade, ak terapeutický prospech liečby preváži možné riziká. Nemyslím si, že jednorázové použitie bude mať vplyv na embryo.