Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
9,442 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • atb

    , Autor: Aliass

    dobry den pani doktorka,
    som v 15 tt a dostala som zapal priedusiek a hlasiviek. nakolko to nie je len obycajne prechladnutie, nasadili mi atb zinnat 250/ a 12 hod 1 tbl. odmietala som brat pocas tehu akekolvek lieky, ale toto sa bez liekov nedalo. mozem byt spokojna, ze to nijako neohrozi moje dieta? je mozne pri teplote vziat aj parlen?
    velmi pekne dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    ste už v 15 týždni tehotenstva takže to najviac citlivé obdobie máte už za sebou , určite je rozumnejšie užívanie antibiotík v tomto prípade ako následky infekcie pre plod. Pri teplote si paralen kľudne vezmite.

Podobné otázky

  • enterococcus faecalis

    , Autor:

    Dobrý deň, pan doktor chcela by som sa opýtať z kultivacie mi vyšiel enterococcus faecalis ojedinele. Moj dr. ma dovolenku až do 10.8.
    Som v 27tt potrebujem atb hneď alebo mám počkať na svojho lekára a nic sa nestane za dva tyzdne? Bojim sa aby sa nieco bábätku nestalo.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, s najväčšou pravdepodobnosťou ide o zavedenie infekcie. Skúste si realizovať vaginálne probiotiká Cloginom alebo Rosalginom, malo by to byť v poriadku. Užívať môžete aj vaginálne probiotiká.

  • toxoplazmóza

    , Autor:

    Dobrý deň, prosím Vás takéto výsledky mám dnes od lekára..bojím sa čo to znamená pre dieťa
    IgE negat.
    IgA pozit.
    IgM pozit., IgG 2400
    avidita IgG 40
    som v 3 mesiaci, nasadili mi ATB
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, na základe Vášho opisu netuším, o výsledky akých vyšetrení sa jedná. Ig sú protilátky, ktoré hovoria v závislosti od toho, či sa jedná o IgG, IgM, či IgA, o tom, či ste dané ochorenie prekonali v minulosti, alebo či je ochorenie aktívne. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte alebo kontaktujte Vášho lekára.

  • Kultivacia

    , Autor:

    Dobrý den. Pan doktor som v 20tt a mam na vas otázku. 4.6. mi moj obvodný gynekológ robil kultivaciu vysledky boli 8.6. A vysledok bol gardnerella vaginalis. Dal mi teda ATB Entizol.
    6.6. som mala vo vytoku krv tak som sla na urgent a tam mi robili zas kultivaciu vysledky dnes 10.6. Negatívne. Ako je možné ze kultivacia s rozdielom dva dni bez liecby je odlišná. Dnes som mala zas krv vo vytoku obvodný gynekolog tvrdi ze to moze byt z tej bakterie ale ked ju nemam tak z coho to potom je ked je vsetko vporiadku. Alebo ju teda mam nerozumiem tomu. Brat teraz tie ATB dalej alebo nie? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak z kultivácie vyšiel výsledok Gardnerella vaginalis, táto baktéria na živnej pôde musela vyrásť, nevymyslel si to nikto. To, že bol nasledujúci výsledok kultivácie negatívny, môže mať viacero dôvodov. Užívajte antibiotiká dľa odporúčania.

  • Infekcia v tehotenstve

    , Autor:

    Dobrý deň, som v 2.trimestri tehotenstva. Pred polrokom som mala angínu a teraz sa mi vrátila no tiež mam pocit že mám nejakú infekciu kvôli svrbeniu a paleniu v pošve.. čítala som že gynekológovia odporúčajú v tehotenstve ATB Dalacin c ktorý som ja užívala pred polrokom ..tak som skúsila aj teraz užívať asi 3 dni a začínajúci zápal zmizol takže mám vyliečene hrdlo no stále mám to svrbenie síce slabšie ale je to nepríjemné ..vtedy som užívala aj penicilín ale teraz som sa bála ho užiť . Chcem sa opýtať či môžem skúsiť ten penicilín vraj je to na baktérie ..či to nemôže nejak uškodiť ..momentálne ku gynekológovi nemôžem ísť pretože som mimo domova..ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak máte svrbenie alebo pálenie zospodu, je vhodnejšie užívať lokálne pôsobiace látky. Skúste si realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom, aplikujte si vaginálne probiotiká. Odporúčam nenasadzovať si antibiotiká svojvoľne, ale navštíviť gynekológa.

  • 1trimester

    , Autor:

    Vaz.pan doktor,prosim Vas pekne,hned od zaciatku cca2tyz.tehotenstva, ked som este nevedela,ze som tehotna, som uzivala 3dnove ATB Azitromycin Mylan. (Na bronchitidu)Nasledne cely mesiac som mala zachvaty casteho kaslu,bolesti hrdla.Teraz som 7tyz.a konecne to ustupuje.Nakolko som mala neprijemny rozhovor,ze nakolko sa dietatu vyvija mozog a vsetko dolezite,ci si uvedomujem,ze hrozi poskodenie,autizmus,narusenie mozgu a podobne.Ze to stahovanie brucha pri kasli v prvych mesiacoch je ohrozujuce.Rada by som poznala Vas nazor odbornika,lebo dost ma to zasiahlo a nie som.si ista ako dalej postupovat.VELMI Vam.dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, makrolidové antibiotiká sa môžu používať počas tehotenstva, iba ak prínos prevyšuje riziko. Nie sú k dispozícii dostatočné údaje o bezpečnosti azitromycínu počas tehotenstva, no trojdňová dávka si myslím zásadný vplyv mať nebude. S kašľaním a jeho vplyvom v úplne počiatočnom štádiu tehotenstva by som si starosti nerobil.