Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,107 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Strach z potratu

    , Autor: tmotmo

    Dobrý deň, moja snúbenica je prvý kráv v živote tehotná a prežíva dosť veľký strach, pretože sa bojí potratu. Snáď až prehnane. Od začiatku (teraz sme stále len v prvom mesiaci) sa ozývajú bolesti brucha a podobne a naposledy to dospelo do momentu, kedy si veľmi nahlas kýchla a tam dole dostala dosť veľký kŕč, proste bolesti. Je vôbec možné kvôli kýchnutiu alebo podobným "detailom" potratiť? Alebo je to skôr prehnaný strach? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    uvažujete veľmi triezvo a presne ako hovoríte podobné záležitosti potrat nespôsobia.Ste na absolútnom začiatku, väčšina tehotných v tomto období ani nevie, že je tehotná. Bolo by dobré sa s priateľkou porozprávať a troška "zmierniť" jej obavy, pretože pred sebou máte ešte celé tehotenstvo a dieťatku určite stres neprospeje. Ak to nepomôže, nech si v lekárni kúpi magnesium v tabletkách alebo šumivé magnesium, troška uvolní a zmierni stres a úzkosť.

Podobné otázky

  • Strach z potratu

    , Autor: SilvušŠ

    Dobrý deň, môj gynekológ mal u mňa podozrenie na anembryomolu, nakoniec sa v 6tt+5 dni objavil plod so srdečnou aktivitou a meral 0,16cm. Prežívam silný strach z možného zamlčaného potratu. Aké je v % riziko, že sa môže objaviť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bola na USG vyšetrení potvrdená vitalita a akcia srdca a všetko bolo v poriadku, nemá zmysel sa obávať. Vo všeobecnosti ak aj dôjde k zamlčanému potratu, plod nie je zdravý, preto sa vývin zastaví. A predsa každý chce mať zdravé dieťa.

  • Strach z potratu

    , Autor:

    Dobry den. Vo februari som prekonala MA a naslednu kyretaz cca v 9tt. Dnes som opat tehotna podla ms 6+3tt. Dnes som absolvovala sonograficke vysetrenie kde gynekolog videl len gestacny vak 12mm a pritomnost zltkoveho vaku ale embryo nevidno. Nemam ziadne tehotenske priznaky ani napatie v prsiach len obcas pichanie na lavej strane. Je mozne ze sa o tyzden embryo objavi alebo sa mam opat obavat potratu? Uzivam dva tyzdne utrogestan. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v danom týždni tehotenstva uz musí byť jednoznačne vidieť embryonálne štruktúry ako aj akciu srdca, závisí však od kvality USG prístroja ako aj od zručnosti vyšetrenie vykonávajúceho lekára. Ak sa potvrdí diagnoza Anembryomoly, jedná sa o patologické tehotenstvo a opäť bude nutné absolvovať revíziu dutiny maternice. Do budúcnosti by som navštívil hematológa a endokrinológa, pri negatívnom náleze ešte zvážiť genetické vyšetrenie. Pri opakovaných potratoch môže byť príčina tohto stavu práve tam.