Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,064 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • USG

    , Autor: sandraaaaa

    Dobrý deň, mám otázku. Som 8tt a už mám 7 ultrazvukov za sebou. Nie je to veľa??? Mala som výtok a bola som na gynde častejšie a vždy mi urobila ultrazvuk. V 5.tt som mala 4 krát. Nemôže to poškodiť plod ked už mám 7 ultrazvukov za sebou. Velmi pekne dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    Každé nepotrebné vyšetrenie môže mať na plod negatívny účinok, a teda aj časté absolvovanie ultrazvuku musí mať svoj dôvod. Ktorý bohužiaľ vo vašom prípade nevidím, obzvlášť na 4 ultrazvukové vyšetrenia behom jedného týždňa kvôli vaginálnemu výtoku.
    Zatiaľ sa však jednoznačný nebezpečný vplyv ultrazvuku nepreukázal.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo a röntgen

    , Autor: Small

    Dobrý deň
    Chcela by som sa spýtať na závažnosť problému. 7.9. som mala poslednú MS a 27.9. Som bola na röntgen celej chrbtice. V tom čase som netušila že som tehotná. Môže to ovplyvniť vývoj plodu môjho bábätka? A ako sa to rieši ako zistím ze dieťatko bude v poriadku ? Ďakujem Vám za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak už máte potvrdené tehotenstvo, záleží, v akom týždni ste v čase realizovania RTG vyšetrenia boli, rovnako tak záleží od dávky a sily RTG žiarenia, ktorá bola použitá. Ak bude na USG plod v poriadku, bude potvrdená akcia srdca, odporúčam realizovať PTS (prvotrimestrálny screening) v 11.-14. týždni tehotenstva. V tomto prípade platí väčšinou zásada “všetko alebo nič”, takže ak bude tehotenstvo v poriadku, nemalo by to mať negatívny vplyv na plod.

  • Ultrazvukové vyšetrenie

    , Autor: NBi

    Dobrý deň,
    prosím vás bola som na 3D ultrazvuku v 21 týždni a tvár dieťaťa je trošku divná - nos a pery. Bude sa tvár dieťaťa ešte vyvíjať? Či sa niečo zmení. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, na základe Vášho opisu mi nie je jasné, či sú prítomné zmeny alebo vrodená vývojová chyba nosa a pier. Neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa pýtať priamo vyšetrujúceho lekára, ktorý Vám vie najlepšie objasniť USG nález. Z tohto genetického (morfologického) USG vyšetrenia by ste mali mať aj nález, kde by mali byť jasne napísané výsledky vyšetrenia.

  • Cysty chorioidalneho plexu

    , Autor: KučerkaKatka

    Dobrý deň p. doktor, dnes v 15.tt boli bábätku nájdené na mozgu v lavej komore cysty. Nič iné tam Dr. vraj nevidela, takze by to nemalo byt zlé, ale všetko závisí ešte od výsledkov z krvi. V 12. tt tieto cysty neboli a aj výsledky z krvi boli negatívne. Môžu sa výsledky, tie hodnoty zo skríningu teraz zhoršiť? Mam veľké obavy, čo môžu tie cysty spôsobiť.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak je ostatný nález v poriadku, tak izolované cysty plexus chorioideus nemusia znamenať nič vážne a samé sa vstrebajú. Ak by sa našli aj iné tzv. minor markery, je vhodné genetické vyšetrenie. Genetická konzultácia však ešte neznamená automaticky amniocentézu. Určite je vhodné USG sledovanie nálezu. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Foto

    , Autor: Kikuskaaaa

    Dobrý deň chcela by som Vám pripojiť foto z ultrazvuku je zo prosím možné ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nie, taká možnosť tu nie je. Ak máte nejasnosti ohľadom výsledkov USG vyšetrenia, najlepšie sa informovať u vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Mišuš

    Dobrý deň . Chcela by som sa spýtať či môžem otehotnieť aj v prípade že mám už rok nepravidelnú menštruáciu a bez pichnutej vyvolavacky mi menstruacia nepríde a netvori sa mi ovulacia teda aj ovulácie testy mám stále negatívne. A čo by ste mi na môj problem odporučili dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť úplne nedá, aj keď za daných okolností je pravdepodobnosť pomerne malá. Pre začiatok je u Vás potrebné realizovať hormonálny profil, gynekologické palpačné aj USG vyšetrenie. Príčin nepravidelnej menštruácie a anovulačnych cyklov (ktoré Vám vie potvrdiť lekár, nie negatívne ovulačné testy, ktoré môžu byt aj falošne negatívne, rovnako tak môže byť ovulácia posunutá) môže byť viacero. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrení určí ďalší postup.