Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,280 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Piata choroba

    , Autor: katulka2008

    Dobrý deň, rada by som sa informovala na ďalší postup a možné riziká pre dieťa. Asi pred 3 týždňami mala mladšia dcéra teploty, červené líca a výsev. Panni doktorka povedala, že ide pravdepodobne o alergiu. Asi pred týždňom sa aj u mna objavila jednorázová teplota a tiež výsev podobný alergii (momentálne som v 18.týždni tehotenstva). Krvný obraz ukázal hraničné hodnoty anémie. Mám strach o dieťatko. Moja obvoddná lekárka nemá s touto chorobou žiadne skúsenosti. Poraďte mi, prosím, ako postupovať, aby som minimalizovala riziká pre plod, ak by naozaj išlo o piatu chorobu. Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    Piata choroba alebo Erythema infecetiosum/parvoviróza, postihuje predovšetkým deti v školskom veku. Vyskytuje sa obyčajne od konca zimy do začiatku leta. Infekcia sa šíri medzi deťmi kvapôčkami pri kýchaní alebo telesným kontaktom. Je trochu problém prenosu zabrániť, pretože infekcia je najviac nákazlivá pred objavením sa typickej vyrážky, Diagnóza sa stanovuje na základe typických príznakov avšak pre potvrdenie diagnózy sa môže vykonať odber krvi a vyšetrenie protilátok proti parvovírusu B19. V prvom rade doporučujem aby sa tento odber vykonal, môže tak urobiť ako aj váš gynekológ tak aj obvodný lekár. Riziko pre plod pri ochorení Piatou chorobou počas tehotenstva je najväčšie do 12 týždňa gravidity, kedy najčastejšie spôsobuje spontánny potrat, po 12 týždni postihnutie plodu nie je časté, nebezpečenstvo však spočíva jedine v ohrození plodu anémiou. V takomto prípade sa doporučuje ultrazvukové sledovanie každé 2 týždne a sledovanie hmotnostného prírastku plodu.

Podobné otázky

  • Piata choroba

    , Autor: Nattyss

    Dobrý deň, pán doktor,

    pred 2 týždňami sme mali kovid (bola som 10tt), na sono všetko ok, Gyn nejako špeciálne neriešila. Včera pediater potvrdil, že syn ma piatu chorobu. Som 12tt. Dnes som bola u obvodnej lekárky, nakoľko Gyn ma dovolenku, že by som si chcela vziať krv na protilátky , teda či som tuto chorobu v detstve prekonala, nakoľko som to čítala aj tu vo Vašich odpovediach, ako aj v odpovediach pána prof. Zahumenskeho. Doktorka mi krv odmietla zobrať a vyzerala že vôbec nevie o com hovorím, vraj sa s tým ešte nestretla. Čiže som nevyriešila nič. Pediatrička mi však ešte uviedla, že aj keby som piatu chorobu prekonala v detstve, neznamená to, že ju nemôžem znova dostať. Pán doktor, chcem sa opýtať, aká je teda pravda, aj v prípade že by som tuto chorobu prekonala v detstve, je možné ju znova dostať? A aká vážna až je? Pravdaže som čítala asi len to najhoršie, ale chcela by som vedieť, že v prípade, že ju dostanem, je to automaticky pre plod zle a hrozí mu nejaké poškodenie? Keďže mám čerstvo po kovide, imunitu asi nebudem mat momentálne dobrú. Taktiež by som sa chcela opýtať, ak by to ani moje gynekologička neriešila, či si mám vo vlastnej réžii riešiť odber krvi na protilátky, pripadne čo odporúčate. Keďže syn už ma vysyp, infekcnost už pominula a je to zrejme len 50 na 50 či som to dostala. Momentálne nebadam na sebe žiadne príznaky. Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, piatu chorobu spôsobuje Parvovírus B19, takže je určite potrebné vyšetriť krv na protilátky anti Parvovírus B19 IgM a IgG. Ak budú pozitívne pamäťové protilátky, tak ste piatu chorobu prekonali ako dieťa a ste plne chránená pred opakovanou infekciou. Ak budú pamäťové protilátky negatívne, potom by sa mal odber zopakovať s odstupom, či náhodou nezačnete mať protilátky pozitívne a potom bude treba sledovať prietoky v mozgu plodu, či dieťa nemá chudokrvnosť.

  • Piata choroba

    , Autor: Maminka 1999

    Dobrý deň, pán doktor písala som Vám pred týždňom ohľadom piatej choroby mojho syna a tehotenstva v 22 týždni. Dala som si odobrať krv a výsledky sú Anti Parvovírus B19 IgM negatívne 0.113 a Anti Parvovírus B19 IgG pozitívne 15.737. Aktuálne som nachladená a už týždeň ma trápi kašeľ. Sú tieto výsledky v poriadku a nehrozí nič bábätku. Či je potrebný ešte odber krvi a ultrazvuk. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, protilátky IgG poukazujú na prekonanú infekciu, zatiaľ čo protilátky IgM poukazujú na akútne prebiehajúcu infekciu. Ak máte IgM negatívne výsledky, nemáte infekciu parvovírusom B19, ale v minulosti ste už infekciu prekonali. Príčin nachladenia, či kašľa môže byť viacero. Je to skôr otázka na obvodného lekára.

  • Piata choroba a jej vplyv na tehotenstvo

    , Autor: Maminka 1999

    Dobrý deň, pán doktor som v 22 týždni tehotenstva ( 21 plus 4) a náš syn akurát prekonal piatu chorobu, začalo sa to rašom líc a postupne sa vyhádzal na celom telíčku. Ja som aktuálne tiež momentálne prechladená (nádcha a kašeľ).Chcem sa opýtať ako teraz postupovať. Svojmu gynekológovi som to oznámila a on iba pozeral o akej chorobe hovorím. Určite si viete predstaviť, že po prečitaní nejakých článkov o tejto chorobe a jej vplyve na tehotenstvo som vystrašená. Pán doktor stretli ste sa vy niekedy s touto chorobou a ako ste to riešili s pacientkami?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste sama prekonali piatu chorobu ako dieťa, budete mať pozitívne protilátky a tým ste chránená Vy, ako aj plod. Ak ste piatu chorobu neprekonali a teda protilátky budú negatívne, je potrebné realizovať kontrolný odber za účelom zistenia, či sa u Vás nezačínajú tvoriť protilátky. Ak by to tak bolo, je potrebné pravidelne sledovať a realizovať USG vyšetrenia prietokov v cievach mozgu plodu, či nedochádza k anemizácii plodu, či centralizácii obehu plodu.