Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
10,845 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Tehotenstvo

    , Autor: Ivuska2463

    Dobrý deň pani doktorka, chcela by som sa opýtať, či je normálne keď som druhorodička a cítila som pohyby od 16tt, to týždeň bolo len také jemné šteklenie a po týždni od 17tt som pocítila 2x aj riadne kopančeky a odvtedy zase len také slabé a nepravidelné, stalo sa aj že som 2dni nič necítila, je to v poriadku?zajtra začínam 19tt a niesu tie kopančeky pravidelné, nemali by už začať také normálne pravidelné?občas cítim, potom zase len raz za den a tak...a ešte sa chcem opýtať čo si myslíte o tom, kedy je vhodné 3D sono?mam ísť do Martina v 20tt a povedali mi že by mi mohli robiť 4D sono, ale neviem či to nieje skoro, chcem aby bolo všetko pekne vidieť a aby sme mali peknu spomienku ked si už zato zaplatíme-nebude vadiť že mám placentu vpredu?budu sa dať aj fotky pekne spraviť?...a aký je rozdiel medzi 3D a 4D sonom?čo všetko sa dá zistiť pri týchto vysetreniach?viete mi to podrobne vysvetliť??lebo by ma zaujímalo čo všetko sa dá určiť tým sonom?ďakujem za váš čas :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    čo sa týka pohybov plodu, pred 20 týždňom nie sú časté ani pravidelné, preto sa vôbec neznepokojujte. Rozdiel medzi 3D a 4D je v tom, že pri 4D zobrazení môžete sledovať pohyby plodu v reálnom čase na rozdiel od 3D zobrazenia - čo je čosi ako 3D snímka - statický obraz.
    3D/4D ultrazvuk sa dá v zásade realizovať kedykoľvek počas tehotnosti, avšak väčšinou sa robí medzi 25-28 týždňom tehotnosti (podľa zvyklostí toho ktorého pracoviska). Po 25 týždni má plod viac podkožného tuku a stále relatívne dosť priestoru na to, aby v 3D/4D zobrazení vyzeral lepšie ako v nižších týždňoch gravidity. Je samozrejmé, že na zobrazenie plodu pri 3D a 4D vyšetrení vplýva množstvo rôznych faktorov ako je hrúbka brušnej steny pacientky, predchádzajúce operácie pacientky (jazvovitý terén v oblasti prednej brušnej steny), pozícia placety, pozícia plodu, množstvo plodovej vody a podobne. Výsledné zobrazenie je preto u rôznych pacientiek rozdielne a v niektorých prípadoch sa dokonca nepodarí.

    3D/4D ultrazvuk sa často využíva komerčne pre efektné prenatálne zobrazenie plodu rodičom, čo určite predstavuje nezabudnuteľný zážitok. Tieto zobrazovacie modality sa však využívajú aj z medicínskeho hľadiska. 3D ulrazvuk umožňuje presnešiu orientáciu a výpočet objemu rôznych orgánov a patologických útvarov plodu. Dokáže veľmi detailne zobraziť skelet-kosti plodu. Umožňuje zobraziť a posúdiť niektoré povrchové anomálie plodu (napríklad rázštep pery, nádory plodu, defekty neurálnej trubice a pod. (tieto anomálie sa samozrejme dajú často odhaliť aj pri 2D zobrazení).

    (info priamo z martinkého centra pre 3D/4D sono)

Podobné otázky

  • Tehotenstvo

    , Autor:

    Dobry den som asi v 6tt a vcera mi brali vstupne testy a zistili ze mam v tele asi nejaku infekciu a ze budem musiet ist na inkecne alebo infektologiu chcem sa opytat co to xnamena a hlavne pre babetko? Ake su nasledky,,?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, bez poznania výsledkov a bližších okolností sa Vám tatko neviem bližšie vyjadriť, ani čo sa týka ďalšieho postupu, ani liečby, ani prípadných následkoch. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Tehotná až po mesiaci meškania?

    , Autor:


    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij


  • Rontgen a entizol

    , Autor:

    Dobrý den pan doktor. Som v 7t tehotenstva. Na konci januara som podstupila panoramaticky rontgen zubov. Moze mat ziarenie vplyv na plod? Rovnako kvôli problémom mi lekar predpisal entizol 250, 2 tablety denne. Brala som ich 6 dni, kedze mi test vysiel negativny a až neskôr som zistila ze som tehotna. Moze mat tento liek vplyv na plod? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, panoramatické RTG zubov nemá vplyv na tehotenstvo. Či sa týka užívania Entizolu hlavne v I. trimestri, liek by sa mal užiť iba v nevyhnutnom prípade. Niektoré štúdie poukazujú na zvýšené množstvo malformácií.

  • Lieky v tehotenstve

    , Autor:

    Dobrý deň,
    Som v 33tt a som covid pozitivna. Zacala som mat dychacie tazkosti a kaslem, lekarka mi predpisala erdomed na vykasliavanie. Môžem tento liek uzivat bez problemov, aj ked je v pribalovej informacii, ze sa neodporuca uzivat tehotnym a dojciacim zenam?
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, väčšina preparátov má v príbalovom letáčiku napísané, že by sa nemali užívať počas tehotenstva, vo väčšine prípadov je to pre nedostatok informácií alebo nerealizovanie štúdií na tehotných a dojčiacich ženách. Treba však zvážiť prínos a riziko. Ak je prínos vyšší ako riziko, krátkodobé užívanie nebude mať vplyv na tehotenstvo. Väčšina preparátov je rizikových hlavne v I. trimestri, okrem ACC Long a Guajacuranu sa hlavne v II. a III. trimestri užívať môžu.

  • Bakterie

    , Autor:

    Zdravim Vas, pan Doktor,

    mala by som na Vas otazky, ak dovolite, som zvedava na Vas nazor. Som tehotna v 33tt. Cca v 4-5 mesiaci mi dr zistila bakterie (neviem ake, tolko mi povedala, ze mimo tehotenstva su OK, ale v tehotenstve ich treba preliecit), a dala mi dalacin krem. Po kontrolnom odbere mi zistila enterokokus faecalis. Dala mi nato macmiror na 12 dni. Pri kontrolnom odbere tato bakteria sa rozmnozila viac. Nato mi dala ampicilin cipky na 12 dni. Na kontrolnom odbere mi zistila okrem tejto faecalis uz aj e coli. Pytala sa, ci mi ma dat zas ATB. Dohodli sme sa, ze si budem vkladat probioticke cipky (tie som pocas tehotenstva vobec neuzivala). Nedavam si ich uz kazdy den, lebo niekedy ma stipe po nich. Inak som nemala ziadne problemy nikdy. Iba mi nasla tieto bakterie. Raz som mala take jemne svrbenie, ale to ampicilinom preslo. Mam aj hemoroidy, ale pouzivam fine6, a sa krasne zmensuju, podla Dr tieto bakterie su sposobene prave hemoroidmi. Zadok si umyvam dettol tuhym mydlom, zenske partie iba vlaznou vodou.

    Pan doktor, kedze uz neliecime antibiotikami tieto bakterie, nemozu babatku skodit? Uzivam cez usta probio uz rok, a zo spodu teraz stale ine. Gynolact, gynimun. Viete mi poradit este nejake probiotika v tehotenstve? Pred tehotenstvom som pouzivala floragyn, ale neviem, ci to je bezpecne v tehotenstve.

    Dakujem velmi za odpoved!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, enterococcus faecalis, ako aj e.coli sa bežne vyskytujú v tráviacom trakte, v pošve sa nachádzajú tiež, keďže konečník je v blízkosti pošvy, no ich výskyt je potláčaný vaginálnou mikroflórou. Áno, hemorrhoidy majú často vplyv na zanesení infekcie a to aj napriek maximálnej snahe ženy o intímnu hygienu. Vaginálne probiotiká sú veľmi dobrá vec, no veľmi málo žien o nich vie. Väčšinou užívajú iba klasické probiotiká, ktoré pôsobia v tráviacom trakte, no na pošvu nemajú vplyv. Skúste si občas realizovať aj vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom, v tehotenstve sa môžu tiež realizovať, takže sa nemusíte obávať. Čo sa týka samotných vaginálnych probiotík, na trhu je ich enormné množstvo, niektoré môžu u žien spôsobiť pálenie, či svrbenie, preto je potrebné preparáty skúšať. Každej žene vyhovuje iný preparát, v lekárni Vám budú vedieť poradiť viac. Treba tiež povedať, že častým antibiotickým liečením vaginálnej infekcie sa prehlbuje bakteriálna vaginóza, teda dôjde k úplnému zlyhaniu prirodzenej vaginálnej mikroflóry, preto je vhodné po každej antibiotickej liečbe užívať aj vaginálne probiotiká. Za predpokladu, že si budete realizovať vaginálne výplachy a užívať niektoré z vaginálnych probiotík, sa upraví vaginálna mikroflóra, ktorá potlačí baktérie, ktoré sa v pošve môžu zanesením z konečníka vyskytovať. Spomínaný Floragyn užívať môžete aj počas tehotenstva.