Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
19,764 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehotenstvo

    , Autor: ivuska2463

    Dobrý deň pani doktorka, chcela by som sa opýtať, či je normálne keď som druhorodička a cítila som pohyby od 16tt, to týždeň bolo len také jemné šteklenie a po týždni od 17tt som pocítila 2x aj riadne kopančeky a odvtedy zase len také slabé a nepravidelné, stalo sa aj že som 2dni nič necítila, je to v poriadku?zajtra začínam 19tt a niesu tie kopančeky pravidelné, nemali by už začať také normálne pravidelné?občas cítim, potom zase len raz za den a tak...a ešte sa chcem opýtať čo si myslíte o tom, kedy je vhodné 3D sono?mam ísť do Martina v 20tt a povedali mi že by mi mohli robiť 4D sono, ale neviem či to nieje skoro, chcem aby bolo všetko pekne vidieť a aby sme mali peknu spomienku ked si už zato zaplatíme-nebude vadiť že mám placentu vpredu?budu sa dať aj fotky pekne spraviť?...a aký je rozdiel medzi 3D a 4D sonom?čo všetko sa dá zistiť pri týchto vysetreniach?viete mi to podrobne vysvetliť??lebo by ma zaujímalo čo všetko sa dá určiť tým sonom?ďakujem za váš čas :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    čo sa týka pohybov plodu, pred 20 týždňom nie sú časté ani pravidelné, preto sa vôbec neznepokojujte. Rozdiel medzi 3D a 4D je v tom, že pri 4D zobrazení môžete sledovať pohyby plodu v reálnom čase na rozdiel od 3D zobrazenia - čo je čosi ako 3D snímka - statický obraz.
    3D/4D ultrazvuk sa dá v zásade realizovať kedykoľvek počas tehotnosti, avšak väčšinou sa robí medzi 25-28 týždňom tehotnosti (podľa zvyklostí toho ktorého pracoviska). Po 25 týždni má plod viac podkožného tuku a stále relatívne dosť priestoru na to, aby v 3D/4D zobrazení vyzeral lepšie ako v nižších týždňoch gravidity. Je samozrejmé, že na zobrazenie plodu pri 3D a 4D vyšetrení vplýva množstvo rôznych faktorov ako je hrúbka brušnej steny pacientky, predchádzajúce operácie pacientky (jazvovitý terén v oblasti prednej brušnej steny), pozícia placety, pozícia plodu, množstvo plodovej vody a podobne. Výsledné zobrazenie je preto u rôznych pacientiek rozdielne a v niektorých prípadoch sa dokonca nepodarí.

    3D/4D ultrazvuk sa často využíva komerčne pre efektné prenatálne zobrazenie plodu rodičom, čo určite predstavuje nezabudnuteľný zážitok. Tieto zobrazovacie modality sa však využívajú aj z medicínskeho hľadiska. 3D ulrazvuk umožňuje presnešiu orientáciu a výpočet objemu rôznych orgánov a patologických útvarov plodu. Dokáže veľmi detailne zobraziť skelet-kosti plodu. Umožňuje zobraziť a posúdiť niektoré povrchové anomálie plodu (napríklad rázštep pery, nádory plodu, defekty neurálnej trubice a pod. (tieto anomálie sa samozrejme dajú často odhaliť aj pri 2D zobrazení).

    (info priamo z martinkého centra pre 3D/4D sono)

Podobné otázky

  • EKG holter

    , Autor: nisa

    Dobry deň,

    Je použitie EKG holter na 24 hodín bezpečne v 8 týždni tehotenstva? Nemôže to nejako uškodiť?

    Taktiež vykonanie ultrazvuku mojich orgánov obličky pečeň žlčník? Sú možné nejaké komplikácie tehotenstva spôsobené týmto ultrazvukom?

    Veľmi pekne dakujem za odpoveď.
    S pozdravom

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, použitie EKG holtera je počas tehotenstva možné, rovnako tak nie je problém ani USG vyšetrenie brušných orgánov. Nebude to mať vplyv na tehotenstvo, nemusíte sa obávať.

  • Výsledky z UTZ v 1. trimestri

    , Autor: viki1307

    Dobrý deň, čo si myslíte o výsledkoch z utz v 1 trimestri.
    13tt+3 podla CRL
    Srdečná frekvencia 158 úderov/min.
    CRL 72,5mm
    NT 1,8mm
    Ductus Venosus PI 0,790
    Srdce normálny nález v 4dutinovej projekcii, normálny nález 3VV
    Uterine artery PI 1,76 Ekvivalentní k 1,130 MoM
    Trizomie 21 populačné riziko 1:700, upravené riziko 1:2999
    Trizomie 18 Pop. riziko 1:1777 upr. riziko 1:5385
    Trizomie 13 Pop. riziko 1:5555 upr. rizilo <1:20000
    Včera mi volali kvôli odberom ktoré mi robili a vyšiel mi Downov syndrom 1:930.
    Myslíte si že sú to zlé výsledky a na základe toho je tam nejaké podozrenie? Doktor pri robení UTZ nespomínal nič, všetko len v poriadku a v norme. No som z tých výsledkov trošku nervózna. Doktor z utz len odporučil utz v 20tt na ktorý som objednaná a idem 4.4. Na Tripple testy idem v utorok 27.2
    Je to veľmi dlhá doba a ten výsledok ma vystrašil. Myslíte že mám ísť ešte pred tým termínom niekde inde na utz ? Myslíte že ten UTZ môže niečo potvrdiť na základe tohto? Neviem čo si mám teraz myslieť a mám strach. Je to moje 2 tehotenstvo a doma mám zdravú 4 ročnú dcérku, pri nej som mala všetko v poriadku.
    Mám 29 rokov, v čase pôrodu 30.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, celkom nerozumiem, ak Vám na základe výsledkov PTS vyšlo upravené riziko Downovho syndrómu 1:2999, na základe čoho sa zmenilo na 1:930. Ako osobne si myslím, že plod bude v poriadku. Ak si chcete byť úplne istá, môžete absolvovať Trisomy test, kde si viete dať vyšetriť aj pohlavie plodu. Nevýhodou je, že to stojí 390€, bez zistenia pohlavia 350€. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Skonzultujte to aj s Vašim obvodným gynekológom, ktorému by výsledky PTS mali prísť.

  • Pichanie a bolest

    , Autor: Florencia 5

    No pán doktor tak dala som si magnezium a bolesti aj pichanie ustalo. Ale aj myslím že príčina bola že som prechladla boli sme na terase a sedeli sme vonku nie dlho a aj keď bola kozusina na sedadlách a mala som dlhšiu bundu tak mohla som prechladnúť okrem toho som mala keď som prišla domov permanentne studené nohy a uvažujem že vlastne keď som sa zahriala nohy až tak tie silné bodave a pichave bolesti ustúpili no kríže boleli nesmierne dnes pichanie bolo miernejšie. Ale bolesti ako pri menzese a v krížoch ani nehovorím aj včera neskutočne silné bolesti. No ale chcela som sa spýtať či sa mám pri takomto prechladnutí obávať potratu? Samozrejme že si už budem dávať väčší pozor ale len pre istotu sa opýtam či môžem byť v klude. A moc ďakujem že ste taký ochotný a skvelý doktor ďakujem som 6 tt dnes ráno som bola na kontrolnom hcg a bolo 9842.91 veľmi vám ďakujem za odpoveď za všetko

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, nemusí dôjsť vôbec k potratu. Na prechladnutie je však potrebné dávať si pozor. Pri častom a neliečenom prechladnutí logicky pozitívny efekt na tehotenstvo neočakávajte. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Hádka

    , Autor: Florencia 5

    Pán doktor ako potrebujem sa ešte uistiť a ukľudniť. Trpím panickymi atakmi atakmi hnevu stresu úzkosťami od kedy som tehotná tak som mala Nonstop stres celý týždeň raz pol dňa dobre pohoda klidek a potom pol dňa stresy pre hlúposti úplne hluposti potom zase kľud je to ivf tak mi z toho šibe beriem prolutex progesteronelle a estrofem aj z tých hormónov je to sila no snažím sa byť v kľude naozaj chodím na prechádzky keďže som PN a snažím sa byť v poriadku som 6 tt 1300 hcg a zajtra idem na kontrolné hcg tiež ma čaká psychológ aby som sa naučila zvládať stres emócie. Snažila som sa byť v kľude a akurát teraz večer ma vytočil manžel neskutočne sme sa pohádali aj som sa snažila byť v kľude ale nešlo to poplakala som si kričať som sa snažila nekricat ale ten prieliv emócie a hormonov boli silnejšie ale snažila som sa ukľudniť sa šla som sa prejsť. Do kontrolneho ultrazvuku mám 2 týždne a aj to je mi ťažko vydržať či bije srdiečko ale snáď dáko vydrzim. No chcela som sa spýtať či tieto stresy prechodné celotýždňové a hádka mohla bábätku ublížiť a či môžem potratit? Akože fakt sa snažim byť kľudná aj urobím všetko preto aby sa to neopakovalo ale viete no. Bolesti nemám ani nič Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, skúste pristupovať k všetkému pozitívnejšie. Samozrejme, dlhodobý stres, nedostatočná výživa, či choroba nemajú pozitívny vplyv na tehotenstvo. Ale nie každé rozčúlenie alebo stresová situácia musí automaticky spôsobiť potrat. Takto sa na to nemôžete pozerať, budete si len škodiť.

  • Váha

    , Autor: Florencia 5

    Posledná otázka pán doktor, ktorú sa chcem spýtať. Som na začiatku 6 tt a dnes mi na brucho skočil psík cca 6-7 kg samozrejme to zabolelo a dávam si pozor ale nedalo sa to ovplyvniť. Prosím vás mohlo sa niečo stať alebo je to v poriadku? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, zárodok je v maternici dobre chránený. V tomto týždni tehotenstva je maternica ešte v malej panve. Ak Vám aj pes skočil na brucho, na tehotenstvo to s najväčšou pravdepodobnosťou nebude mať žiadny vplyv.