Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
9,375 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Myóm a tehotenstvo

    , Autor: any

    Dobrý večer,mám 19 mesačnú dcérku,a začíname uvažovať o druhom dieťatku,v prvom tehotenstve som v 18tt dostala bolesti a zistili mi myóm 6x5 cm ( stopkatý z vonkajšej strany maternice) o týždeň bolesti prešli,myóm prestal rásť a všetko bolo ok.Po pôrode (sekcii) sa myóm zmenšil na 3 cm,nerastie ale stále tam je,ťažkosti nemám,preto sa lekár rozhodol zatiaľ ho nechať tak,ako je.Chcem sa spýtať,či by mohol robiť "šarapatu" pri druhom tehotenstve,keď bude maternica viac prekrvená a vyživovaná,zrejme sa opäť zväčší však?Chcem byť zodpovedná,preto ma zaujíma aj Váš názor,myslíte,že môžem otehotnieť?Alebo radšej nie? :-( Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    ak má myóm v sučasnosti 3 cm, nie je dôvod na obavy a môžete kľudne začať plánovať ďalšiu graviditu. To ako sa myóm v tehotenstve zachová je však otázne ale nemyslím si, že by ste teraz kvôli tomu mali odložiť plánovanie ďalšieho tehotenstva. Je však veľmi pravdepodobné, že sa zväčší, no priebeh bude zrejmä podobný ako pri prvom tehotenstve. samotné tehotestvo pri takto povrchovom a stopkatom myome nie je priamo ohrozené.