Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Krvna zrazenina z pichania inj. v tehotenstve?

    , Autor: lienoocka

    Dobry den pani doktorka.Prosim Vas o radu.
    Som v 6 tt a mam za sebou uz 2 potraty v 6t a 9t. Bola mi diagnostikovana Pritomnost trombogennych poruch a tak od zaciatku tehotenstva si picham Fraxiparin , 1x0,25 Prednison, 2x1 Duphaston. Rada by som sa opytala, čo môže byt nahmatana hrčka tesne pod pupkom na pravej strane. Moze to byt krvna zrazenina z pichania?, lebo na dotyk to boli. Obcas sa mi stava, ked si picham, ze si vpichnem ihlu, ale tak ma to zacne stipat, ze musim ju ihned vytiahnut a vpichnut inam. Co to môže sposobovat? Ako si mam tieto podla mna zrazeniny vmasirovat? co je najlepsie, aby sa vstrebali? Je nebezpecne, ked sa vpichne do takejto zrazeniny injekcia. Brusko mam pomerne dost citlive a bojim sa, lebo rada by som chcela predist tymto hrckam a neviem ako a ani ako postupovat, aby sa vstrebali co najskor. Velmi pekne Vam dakujem za odpoved a prajem prijemny den.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    občas sa stane, že pri užívaní Fraxiparinu dôjde k vzniku krvných zrazenín pod kožou v mieste vpichu, vytvárajú chrakteristicke bolestivé "hrčky". Bolo by vhodné miesta vpichu striedať, aby sa bruško zahojilo. Môžete si pichať Fraxiparine do oboch ramien, stehien alebo do oblasti zadočku. Na postihnuté miesto si môžete natierať Heparoid masť, a jednotlivé zrazeniny sa postupne sami vstrebú.