Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,989 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • správny postup

    , Autor: tinkads

    Dobrý deň,
    som v 13tt, mám 35 rokov a jedného zdravého dvojročného syna. Pred prvým pôrodom som 2x spontánne potratila v 10tt. Všetky genetické aj hematologické vyšetrenia som mala v poriadku. Teraz mám však obavy, už aj kôli veku, či bude všetko ok. Rada by som šla na nejaké odbornejšie sono (amniocentézu nechcem podstupovať), moja lekárka mi však tvrdí, že to je zbytočné, že mám počkať na krvné testy, ktoré mi spraví okolo 16tt. So svojou gynekologičkou som bola vždy spokojná, len nechcem niečo zanedbať. Naozaj stačí čakať až do krvných testov, a v prípade nejakých zlých výslekov až potom začať chodiť po odborných lekároch?
    Ďakujem za Váš názor

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    určite teraz nemá zmysel realizovať odborné vyšetrenia, počkajte na výsledok krvných testov a následne bude dieťatko už aj dosť veľké na to aby sa realizoval riadny morfologický ultrazvuk. Teraz je dieťatko ešte príliš maličké, a takýto UZV by aj tak nemal veľkú výpovednú hodnotu. Nebojte sa, určite nič nezanedbávate a postupujete zatiaľ správne.

Podobné otázky

  • preventívna liečba

    , Autor: Jane_123456

    Dobrý deň pán doktor,
    aktuálne som v 26 týždni tehotenstva. Môj manžel mal dávnejšie (apríl) potvrdené ureaplazmy, tak mi teraz urobil môj gynekológ taktiež ster. Mne vyšli ureaplazmy negatívne, resp nepotvrdili sa mi ani žiadne iné baktérie.
    Napriek tomu mi môj gynekológ predpísal antibiotika Klacid 500 (1-0-1; 7 dní), že ich musím užívať preventívne, nakoľko som bola v kontakte s ureaplazmami. Moja otázka znie, je to správny postup? Naozaj musím užívať tieto silné ATB aj keď nemám žiadne príznaky a ster mi vyšiel negatívne?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ureaplazma je pohlavne prenosné ochorenie, ktoré môže a nemusí spôsobovať ťažkosti. Štandardne sa po prejavení príznakov alebo potvrdení infekcie u jedného z partnerov predpisuje liečba aj pre druhého partnera, aby sa zabezpečilo to, že si partneri nebudú medzi sebou infekciu prenášať. V niektorých prípadoch sa však ureplazmová infekcia nelieči. Ak ste mali negatívny výter na ureaplazmu a nemáte žiadne ťažkosti, rozhodnutie užívať liečbu je na Vás, aj keď Vám liečba bola odporúčaná správne.

  • Pôrod 36+4 oxidocin

    , Autor: Andrea_Bacher_0910094223

    Dobrý deň, som pozitívna ešte, začala mi trosku odtekať plodová voda, hospitalizovali ma v nemocnici kde mi podávajú antibiotiká, vitamín C, voda sa zastavila neodteká, momentálne som 36+2, štvrtok alebo piatok my chcú vyvolať pôrod Oxidocinom infúziou a keď to nepôjde potom cisársky, myslite že je to správny postup ? Čipku na vyvolanie nechcú keď mam Asthmu, ostatné maˇ všetko vporiadku ďakujem za odpoved!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, keďže sa u Vás nedajú použiť prostaglandíny, ale iba oxytocín, iné riešenie, ako Vám bolo navrhnuté nie je. Postupujte podľa ošetrujúcich lekárov, ktorí poznajú všetky výsledky vyšetrení, informácie, ako aj ďalšie okolnosti.

  • Vytok

    , Autor: Nika236

    Dobry den, som v 16tt, mam za sebou druhu navstevu v poradni. Od zaciatku tehotenstva mam vyrazne viac vytoku nez som mavala a to som ho mavala neustale. Priebezne sa jeho konzistencia meni, raz je zlty, raz biely, hrudkovity, chvilu zeleny, raz zapacha iny den zas nie. Hned pri prvej navsteve som lekara s tymto problemom oboznamila. Predpisal mi tablety fluomizin, ktore po douzivani nepomohli a odporucil mi vaginalne vyplachy multigynom. Pocas prvej navstevy v poradni mi vzal vzorku na kultivaciu, vysledkom bola premnozena crevna bakteria v posve a predpisanie tabliet fluomizin. Po douzivani opat nedoslo k zlepseniu. Dnes pri druhej navsteve poradne mi opat vzal vzorku na kultivaciu, nakolko som uvadzala obcasne bolesti na pravej strane podbruska a nezlepseniu vytoku po liecbe fluomizinom. Predpisal mi tablety macmiror complex 500.
    Pocas prvej ani druhej poradne nijakym sposobom neskontroloval ci je s dietatkom vsetko v poriadku.
    Je to spravny postup, predpisat po zisteni crevnej bakterie v posve macmiror ked po fluomizine nedoslo k zlepseniu? Je to v poriadku, ze sa nezaujimal o vysetrenie dietatka?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, v 16. týždňi tehotenstva sa prakticky okrem kontroly prítomnej akcie srdca a polohy placenty nekontroluje nič viac. Ak je všetko v poriadku, vrámci tehotenstva sú postačujúce iba 3 USG vyšetrenia. Čo sa týka výtoku, skúste po liečbe Mcmirorom absolvovať aj kúru vaginálnymi pribiotikami, vhodné sú aj vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom. Štandardne sa predpisujú spomínané prípravky, ak Fluomizin nepomôže, nasadzuje sa Macmiror. Ja osobne mám radšej Macmiror, ak bola prítomná E.Coli alebo Enterococcus, malo by Vám to pomôcť. Pokračujte v predpísanej liečbe. V prípade akýchkoľvek ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.