Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • vyrazky

    , Autor: alenakmet

    dobry den som v 40 tyzdni tehotenstva a po celom bruchu sa mi.vyhodili male cervene vyrazjy. nesvrbia len nevyzeraju dobre. nikde inde ich nemam. co to moze byt?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    príčin môže byť niekoľko, mal by Vás vyšetriť dermatológ - kožný lekár. Môže ísť o alergickú reakciu na lieky,potraviny prípadne aj na iné látky ako je aviváž či prací prášok.

Podobné otázky

  • Červené vyrážky na bruchu v tehotenstve

    , Autor: P.........

    Dobrý deň, som 36+6 týždeň tehotenstva dnes a všimla som si dnes na bruchu take červené vyrážky/bodky ale nesvrbi ma to. Objavilo sa mi to zo dňa na deň včera som to ešte nemala, je možné že to budem mať z melónu teda nejaká alergická reakcia alebo niečo také ? Keďže ja melón nejedavam a včera som si dala po dlhej dobe polku melónu. Ak je to nejaká alergická reakcia nemôže to uškodiť bábätku ? Netreba to riešiť z doktorom alebo by som to mala spomenúť na najbližšej poradni ? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin kožného výsevu môže byť viacero. Môže sa jednať aj o spomínanú alergickú reakciu, prípadne sa môže jednať aj o potničky, prípadne aj o niečo iné. Takto bez videnia nálezu sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Užiť môžete Dithiaden, prípadne iné voľnopredajné antihistaminikum. V prípade pretrvávania ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť, kde máte realizované tehotenské poradne.

  • Zinnat 500 a Herpesin 400 v tehotenstve

    , Autor: Maria92

    Dobrý deň pán doktor, som v 17 tt tehotenstva a bol mi pred dvomi dnami z vyterov potvrdený streptokok v hrdle. Kým sa mi nasadili antibiotiká Zinnat 500, začala mi bolesť na chrbte plus červene fľaky, ktoré sa zmenili na pluzgiere svrbivé na chrbte a na prsniku. Zinnat 500 mi zabral na hrdlo ( mám to brať 10 dni). Avsak doktorka zhodnotila, že tie vyrazky s bolesťou vystrelujucou v chrbte je pásový opar a chce mi predpísať ďalšie antibiotiká Herpesin 400. Chcem sa spýtať, ci je bezpečne vzájomne užívanie týchto liekov v tehotenstve. Už sa naozaj bojím o bábätko. Od kedy som tehotná sa na mna všetko lepí :-(

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Zinnat sú antibiotiká, ktoré Vám boli predpísané na baktériu Streptokoka. Herpesin sú antivirotiká, ktoré Vám boli predpísané na pásový opar, čo je vírusové ochorenie, nie bakteriálne, spôsobené vírusom Herpes Zoster. Oba preparáty sa môžu pojzivat počas tehotenstva. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Kiahne

    , Autor: Mice169

    Dobrý deň. Dnes som bola v kostole so synom ( som tehotná 27tt). Obaja sme ešte nemali kiahne. Kostolík je maličký. Keď sme z kostola vychádzali, všimli sme si dieťa, ponatierané bielym krémom, resp. vyrážky boli natreté. Oblial ma pot. Keďže sme kiahne so synom nemali a som tehotná, je veľká pravdepodobnosť že sme sa nejako nakazili? Kostol vetraný, chlapček bol na opačnom konci kostola do kontaktu sme neprišli, ale boli sme vlastne v jednej miestnosti.... Aký je váš názor? Upokojte ma. Pre mňa sú kiahne momentálne veľký strašiak... Aj keby sme sa nakazili. Kiahne v tomto štádiu môžu ohroziť bábätko? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa má sa obávať nemusíte. Za daných okolností je pravdepodobnosť nakazenia pomerne malá, aj keď sa to samozrejme so 100% istotou vylúčiť nedá. Je to skôr otázka pre infektológa. Pokiaľ viem, najmenej rizikové je, ak dôjde k infekcii kiahní počas prvých 6 mesiacov tehotenstva. Počas tohto obdobia je šanca, že plod získa tzv. syndróm vrodených ovčích kiahní (Congenital Varicella Syndrome) veľmi nízka. Avšak priebeh kiahní v dospelosti a v tehotnosti môže byť dosť prudký, kedy hrozí aj možnosť zápalu pľúc. Neviem sa Vám však k tomu viac vyjadriť.

  • Svrbiace červené vyrážky na bruchu

    , Autor: Smetana14

    Dobrý deň,
    chcela by som Vás poprosiť o radu. Som v 37 tt, a pred 4 dňami sa mi na bruchu vyhádzali drobné červené veľmi svrbiace vyrážky. Na pohotovosti mi bol urobený krvný obraz, a tiež biochemia, s tým, že všetky výsledky mám v norme. D-dimér mi pravidelne kontroluje interná lekárka, minulý týždeň som mala hodnotu 1,77 a fibrinogen 4,64, pričom ani predtým som, podľa lekárky, nemala hodnoty vyššie ako je norma. Na pohotovosti som dostala Dithiaden, ktorý ale vôbec nepomáha, taktiež som si kúpila krém Bepanthen Sensiderm. Mám však pocit, že pri natieraní si tie vyrážky len roznášam na ďalšie miesta, keďže sa mi už objavili aj na prsiach, chrbte, a chrbte rúk, zopár ich mám aj na nohách, hlavne v miestach, kde sa mi brucho pri sedení dotýka nôh. Neviem si vôbec vysvetliť z čoho by to mohlo byť, nemám žiadnu alergiu na potraviny, nemenila som ani kozmetické prípravky, ani pracie prostriedky. Nejedla som nič nezvyčajné. Posledných 20 dní som si pichala do ramien Fraxiparine 0,4, nakoľko som v posledných týždňoch mala veľmi silné závraty, a na základe tachykardie (nad 130 úderov/min) zistenej u internej lekárky, mi nasadila preventívne tieto injekcie (aj na základe toho, že od detstva trpím na reumatoidnu artritídu, momentálne už v štádiu axiálnej spondylartritúdy, a taktiež môj otec mal nedávno zistenú vrodenú trombofíliu, pričom mu hematologička odporúčala, aby sme sa dali vyšetriť aj my, jeho deti - vyšetrenie som zatiaľ ale neabsolvovala). Okrem závratov, a bolestí chrbta je priebeh tehotenstva bezproblémový.Čítala som, že tieto injekcie môžu aj po niekoľkych dňoch užívania vyvolať takúto reakciu. Je možné, že sa mi tieto vyrážky objavili ako reakcia na tento liek? Mám predpísané ďalšie tri balenia týchto injekcií, avšak neviem, či si ich mám ďalej pichať alebo nie. Pri samotnom pichaní ma od začiatku injekcia veľmi štípe, následne sa mi v mieste vpichu vytvorí červený fľak, ale po natretí octanovou masťou zmizne. Moja interná lekárka, aj gynekologička majú momentálne tento týždeň dovolenku, a na prvú poradňu do nemocnice idem až o zopár dní. Na pohotovosti sa mi k pichaniu týchto injekcií nevyjadrili. Môžem skúsiť vynechať tieto injekcie na pár dní, aby som zistila, či sa mi vyrážky zmiernia?
    Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, skutočne sa môže jednať o alergickú reakciu na injekcie nízkomolekulárneho heparínu. Je vhodné to skonzultovať s ošetrujúcimi lekármi, prípadne viete navštíviť zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť, aj skôr ako podľa objednania, ak majú Vaši spádoví ošetrujúci lekári dovolenku. Je možné zmeniť preparát nízkomolekulárneho heparínu, napríklad na Clexane. Ak máte injekcie nízkomolekulárneho predpísané čisto iba preventívne, môžete ich skúsiť na pár dní vysadiť, vhodnejšie je, ako som písal navštíviť zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Chripka

    , Autor: Michaela1994

    Dobrý deň.potrebovala by som poradiť.moj syn už pomaly týždeň je chory zo škôlky ho poslali domou z vysokými horuckami na druhý deň som si všimla ze sa mu objavujú vyrážky takže dostal ovcie kiahne.okrem toho má zapal očných spojiviek a chrípku.ja som v 27.tyzdni a už 3.den soplim a mam bolesti v hrdle aj ja.davam si morskú vodu na nadchu keďže pri fukani mam silne žlté hlieny a na hrdlo mi dali dr.weiss sprej.davam si paralen keďže prvý deň som mala aj horúčku a zimnicu.chcem sa opýtať v tomto tehotenstve ma postihlo dosť takýchto nepríjemnosti a obávam sa ci to nebude mať dopad na moje nenarodené dieta z hľadiska aj tejto chrípky.pri pasovom opare ste ma ukludnil a potom ma uistil aj gynekolog ze je všetko okej.len každá matka sa bojí o svoje dieťa
    Ďakujem vopred za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, problém by mohol nastať, ak by ste mali ťažký a komplikovaný priebeh ochorenia. Za okolností, ak máte iba mierne prejavy, by to na tehotenstvo nemalo mať zásadný vplyv.