Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,097 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • 11. týždeň tehotenstva

    , Autor: jarinka18

    dobrý deň,
    Na ultrazvuku som bola v 8 tt + 1 a vtedy malo bábo 1,7 cm.
    Do poradne mám ísť až 19.12 ale rozmýšľala som nad 3D/4D ultrazvukom, že si dám urobiť a skontrolovať či je všetko v poriadku.
    Môj gynekológ mi odporučil ísť aj na amniocentézu.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    plod je teda menší od začiatku tehotenstva, otázkou je akému týždňu zodpovedalo pri prvom ultrazvuku a či to sedí aj teraz. Ak to sedí aj v tomto 12/13 týždni, mala sa upraviť datácia tehotenstva, pravdepodobne ste otehotneli neskor.

Podobné otázky

  • Dátum Počatia

    , Autor: QueenDiana

    11.09.2023 (15:38 , Autor: QueenDiana
    Dobrý deň, chcem sa opýtať Pán doktor na Gynokologii mi dnes povedal že som v 11 týždni čo ja som bola na tom že som v 10 tyždni vraj sa to počíta od kedy som mala poslednu menštruáciu a poslednú menštruáciu som mala 1.07.2023 v Júli a neako mi to nevichadza doba tehotenstva či ? Ja však ani neviem že kedy došlo k oplodneniu a chcela by som to vedieť som prvo rodička a neviem ako sa to počíta a ani neviem dátum počatia a budem veľmi rada za vašu odpoveď inač veľmi pekne ďakujem ……..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, 11. týždeň tehotenstva znamená týždeň tehotenstva od 10+1 do 11+0. Ak ste mali poslednú menštruáciu 01.07.2023, k 11.09.2023 ste v 10+3 týždni tehotenstva, čo je 11. týždeň tehotenstva v behu. Keďže k ovulácii dochádza približne na 14. deň cyklu, za štandardných okolností k oplodneniu došlo pravdepodobne v období okolo 14.07.2023.

  • Tyzden tehotenstva , Progestanol

    , Autor: 10iva

    Dobry den , 30. Januara som mala prvy den poslednej menstruacie, ako si vyratam v ktorom som tyzdni? do 12.tyzdna mam brat Progestanol a neviem dokedy to vychdza.Dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bol prvý deň poslednej menštruácie 30.01.2021, dnes, t.j. 16.04.2021 ste v 10+6 tg. Zajtra budete mať ukončený 11. týždeň tehotenstva. Nič by sa nestalo, ak by ste zobrali tabletky o pár dní naviac. Pri nejasnostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • SUNAMED v tehotenstve

    , Autor:

    Dobrý deň, rada by som sa s vami poradila, keďže moja lekárka odišla na dovolenku. Včera som absolvovala ultrazvuk, končím 10. týždeň tehotenstva (10+6). Všetko v poriadku. Zistené mi však boli ešte na začiatku tehotenstva ureaplazmy, tak mi lekárka odvčera nasadila lieky SUNAMED 500 a manželovi DOXYHEXAL 200. Prosím myslíte, že je to pre dieťa neškodné? Nie je to skoro? Najprv hovorila, že ich nasadíme až po 12. týždni. Som už po jednom spontánnom potrate v januári 2017 a následnej kyretáži. Nerada by som si tým prešla znova. Okrem toho som včera zobrala prvú tabletu a dnes sú moje tehotenské nevoľnosti oveľa horšie. Možno to s tým nemá nič spoločné, len ma to vydesilo. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, azitromycín nepatrí medzi antibiotiká, pri ktorých by sa potvrdil škodlivý vplyv na vývoj plodu. Na druhej strane potvrdený zápal je počas tehotnosti spojený so zrejmým rizikom predčasného pôrodu. Ureaplazmy sa považujú iba za potencionálne patogénny mikroorganizmus, ale v tehotnosti sa mu pripisuje nepriaznivý efekt spojený s nárastom rizika predčasného pôrodu. Preto sa cielene lieči, hlavne ak sa klinicky potvrdili známky zápalu. V tehotnosti sa používa štandardná terapia ako pri hroziacej infekcii v amniálnej dutine. Medzi vedľajšie účinky týchto antibiotík patrí aj nevoľnosť, počas liečby užívajte aj probiotiká. A len pre upresnenie, dnes ste ukončili 11. týždeň tehotenstva, kedže dnes ste 11+0 tg, zajtra budete prvý deň 12. týždňa.