Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,108 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tabletky

    , Autor: sendy111

    Dobry den chcem sa opytat ci skodia tabletky babatku ked uzivam magne b6 4x1 a vitaminy ladee vita.Magne mi dali kvoli tomu lebo mi tvrdlo brucho a skracoval sa mi krcok som v 28 tyzdni tehotenstva.Do kedy by som mala brat tabletky magne???Bojim sa ze sa neskor babetku nebude chciet ist von.Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    nemusíte sa obávať, kľudne tabletky užívajte ďalej, magnesium vysaďte v 37 - 38 týždni gravidity. Určite tieto lieky nespôsobia prenášanie či potermínovú graviditu.

Podobné otázky

  • Hemeroidy

    , Autor: Florencia 5

    Pán doktor mám hemeroidy od začiatku tehotenstva mám zápchu začala som dosť intenzívne krvácať z konečníka mám zrejme vnútorné hemeroidy? Som 10+5tt čo si na to môžem dať mám doma preparation dva čapíky ale neviem či môžem. Prosím sú hemeroidy nebezpečné pre bábätko?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môžete si aplikovať aj rektálne čapíky, aj lokálne masť, rovnako tak môžete užívať Detralex 2 tabletky denne.

  • Clotrimazol

    , Autor: annaanna

    Dobrý deň. 3 dni som sa liečila Clotrimazolom na mykózu. prvý deň som mala ružový výtok, druhý deň ten istý ružový výtok s kvapkou krvi a tretí deň zase ružový výtok s nitkou krvi a mala som bolesti v maternici. Na pohotovosti som mala tlak 160/89 a povedali mi že placenta sa netrhá. Doktorka povedala stopnúť liečbu tak som si ďalších 5 dní vkladala probiotiká do pošvy. Teraz doktorka povedala že zase mám dobrať tie posledné tri tabletky. Niekde som našla že vedľajší účinok Clotrimazolu v prvom trimestri je porucha funkcie placenty a porucha diferenciácie plodovych tkanív. Ja som v 31 týždni. Môže ma bolieť brucho od toho Clotrimazolu? Nechce sa mi veriť že by to malo na mňa taký zlý účinok a chcem sa konečne prelieciť na tú mykózu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tak ako každý preparát, aj Clotrimazol môže spôsobiť vedľajšie alebo nežiadúce účinky. Ak Vám daný preparát nevyhovuje, skúsiť si môžete aplikovať Canesten alebo Candibene vaginálne tabletky. Vhodné je pred zahájením liečby realizovať si jednorázovo aj vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom. Ak bola vo výsledku kultivačného vyšetrenia prítomná iba Candida a nemáte žiadne ťažkosti, nie je nevyhnutné za každú cenu mykózu preliečovať. Vhodná je aj aplikácia vaginálnych probiotík. Je v celku možné, že už to máte preliečené. Takto sa Vám viac neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • hemoroidy

    , Autor: Mimi1809

    Dobry den prajem, pan doktor, potrebujem sa s vami poradit, co robit v pripade velmi bolestiveho vonkajsieho hemoroidu, ktory ma trapi uz treti den. Som momentalne uz 39tt+2 a nalez velmi boli pri akomkolvek pohybe, dotyku. Neviem si predstavit, ze budem s takouto bolestou o chvilu este aj rodit a riesit pocas kontrakcii aj silnu bolest hemoroidu. :( Da sa vobec v poriadku odrodit prirodzene aj v takomto pripade? Ako si mam pomoct, prosim? Mam si nasadit Detralex? Zatial uzivam Factu gel a gel z dubovej kory, no mam pocit, ze sa mi to stale len zhorsuje a vobec sa to nezlepsuje. :( Dakujem krasne za akukolvek radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od rozsahu a veľkosti nálezu. Detralex si nasadiť môžete, štandardne sa užíva dávka 2 tabletky denne. Vhodnejšie je však aplikovať preparáty priamo lokálne. Najlepšia je kombinácia rektálny čapík+ masť. Preparátov je na trhu viacero, napríklad Faktu, Mastu, či Procto-Glyvenol. Každý z týchto preparátov sa vyrába aj vo forme maste aj vo forme čapíkov. Je však potrebné povedať, že aj napriek začatej liečbe sa výsledky dostavia do 12 - 14 dní, takže s najväčšou pravdepodobnosťou sa to dá do poriadku až počas šestonedelia. Odsledujte si to.

  • Mykóza

    , Autor: annaanna

    Dobrý deň. Z poslednej kultivacie mi vyšli pozitívne kvasinky. Som v 29 týždni (28+6) a nemám žiadne problémy. Mykóza páli a svrbí a mňa nič nepáli. Raz za týždeň mám taký slabý výtok to je všetko. Ževraj sa to môže dostať do plodovej vody a treba Clotrimazol. Už som bola 2 krát hospitalizovaná kvôli anémii a že som skolabovala od únavy. Bojím sa aj užiť aj jednoduché antibiotikum aby som zase neodpadla. Neviem, brať ten Clotrimazol alebo nebrať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti a v kultivačnom náleze boli prítomné iba kvasinky, môžete si aplikovať Canesten alebo Candibene vaginálne tabletky a následne si realizovať 7 až 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami.

  • Neplánovane tehotenstvo

    , Autor: Igiii

    Ešte otázočka , čo znamená ci bola tabletka správne užita ? + myslel som koniec plodných dni , nie ovulácie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, “plodné dni” sú dni, v priebehu ktorých dochádza k ovulácii. Keďže ovulácia nemusí prebiehať na deň presne, ako aj vajíčko aj spermie majú istú životnosť, väčšinou toto obdobie zahŕňa 6 dní. Správne užitie tabletky znamená, či bol užitý vhodný preparát za vhodných okolností vo vhodný čas. Každý z preparátov núdzovej antikoncepcie totiž pôsobí trochu iným mechanizmom účinku. Preto je dôležité, v akej fáze cyklu je preparát užitý, ako aj či už k ovulácii došlo alebo ešte len má prísť. Dôležité je aj včasné užitie. Každý z preparátov núdzovej antikoncepcie má iné časové okno, kedy sa môže použiť. Kombinácia týchto faktorov má vplyv na výsledný účinok núdzovej antikoncepcie.