Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,440 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • vaha

    , Autor: Registrovaný používateľ

    chcela by som sa opytat preco je vaha babatka 1440g v 31+0 hranicna? ake je rozmedzie? a co znamena hranicna?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    rozmedzie váhy pre dieťatko v 32 týždni gravidity je od 1500 do 2000 gramov. Ale je to veľmi individuálne, váha vášho dieťatka je absolútne v poriadku, ste len na začiatku 32. týždňa. Nemusíte sa obávať, je nutné brať do úvahy aj to, že je to len odhad váhy, nie presná váha.

Podobné otázky

  • Hranica FGR stage 1 a SGA

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, v 35+5 bola váha bábätka 2164 g, čakám chlapca. Prietoky, plodová voda, všetko v norme. Záver je diagnóza FGR stage 1, ale ak by bol + 1 deň už je to SGA. Dnes (36+5) bábätko nemerali, ale prietoky, ozvy, plodová voda stále v poriadku. Vo štvrtok mám ďalšiu kontrolu (37+1), bábätko budú už merať a podľa toho majú urobiť oxytocínovy zatazovy test a ak bude všetko ok začať s vyvolávanim pôrodu.
    Čo si o Tom myslíte? Je tento stav taký že je potrebné pôrod vyvolať aj keď sú prietoky ok ?
    Je možné že takéto menšie dieťa s diagnózou FGR/SGA zvládne prirodzenyy pôrod? Nerada by som podstúpila pôrod sekciou.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, dôležité je ešte realizovať kontrolnú biometriu , ako aj vyšetriť prietoky a zhodnotiť množstvo plodovej vody, aby sa zistilo, ako rastie plod. Je len možné, že sa jedná o menší plod, keďže už v tomto týždni má prejavy zdedených vlastností po Vás, rodičoch. Ak sú rodičia výškovo menšieho vzrastu a aj mali pri narodení menšiu pôrodnú hmotnosť, nedá sa očakávať, že dieťa bude veľké. Ak sú prietoky v pupočníku, ako aj v cieve mozgu v poriadku, plod je teda dobre živený, priberá, je dostatok plodovej vody, dá sa ešte nejaký čas vyčkať. Oxytocínový záťažový test hovorí o tom, či plod znesie pôrodnú záťaž, teda či zvládne prirodzený pôrod. Keďže však nepoznám všetky výsledky vyšetrení, nálezy, okolnosti a informácie, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Rast plodu 2

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Ďakujem pekne za odpoveď.
    A podľa tých meraní je zaostávanie bruška na ktorý týždeň ? Nie je to moc významné zaostávanie ? Bojím sa, že to môže znamenať, že bábätko chudne, aj keď teda prietoky mi merajú týždenne uz posledný mesiac a všetko je vždy v poriadku.

    BPD/FOCD 9,1 (alebo tam ta čiarka nemá byť ? Neviem)
    TAD/APD 272
    FL 66
    Placenta FUNDUS
    Hydramnion Normálny
    RI v a.umbilicalis 0,61
    PI 0,93
    SD v a.umbíicalis 2,59
    Hmotnosť 2100g

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako som Vám už písal, zaostávanie v raste znamená rozdiel 4 týždne a viac. Plod má už zdedené vlastnosti po Vás, rodičoch, takže ak Vy, ani manžel nie ste vysokí, ani dieťa nebude veľké. Prietoky, ako aj množstvo plodovej vody sú v poriadku. BPD/FOCD je 91 (mm), to je v poriadku. Plod chudnúť nevie, vie iba stagnovať váha. Ak boli posledný mesiac všetky výsledky v poriadku, nevidím dôvod sa znepokojovať. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí poznajú všetky výsledky vyšetrení, nálezy, okolnosti a informácie a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť.

  • Overenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor ,
    Chcem sa spýtať som v 17+3 tt do teraz cca po 14tt mi odišli nevoľnosti zvracanie..môžu sa mi objaviť teraz v tomto týždni? Čakala som.ze to pominie nie ze sa vráti..včera nedalo jablko ,dnes zatiaľ nič i keď náznak bol ale nič, môže to byť ovplyvnené dakymi hormónmy zvýšenými, tlakom na organy,alebo aj stresom poslednú dobu mame rodinné hekticke obdobie ci aj to nejako s tým súvisí ze sa mi to vrátilo?
    A ešte sa chcem spýtať bruško mi rastie aj keď neviem ako konkrétne ma vyzerať na tento týždeň ale ale váha mi kolíše ze pribrala som dokopy za celé tehotenstvo asi ani 3kg nie ...jest som jedla normlane myslím žiadne obmedzovanie ani diéty ale ani som.to neprehanala ..až na tieto 2 dni mi nejak nejde veľmi jedlo dole krkom ale snažím sa zjesť aspoň to malo ..myslite si ze je to dáky problém s tou váhou?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s nevoľnosťami v tehotenstve je to veľmi individuálne u každej ženy, dokonca je to individuálne u tej istej ženy počas každého tehotenstva. Sú ženy, ktoré majú nevoľnosti iba počas prvého trimestra, niektoré počas celého tehotenstva a sú ženy, ktoré nemajú nevoľnosti vôbec. Nie je ničím výnimočným, že sa u Vás vyskytujú nevoľnosti aj počas II. trimestra. Samozrejme nevylučujem vplyv stresu na zhoršenie prejavov nevoľností, nemusí to však byť iba tým. Čo sa týka Vašej hmotnosti, nie je to až tak podstatné, dôležité je, či priberá a rastie plod a či je dobre vyživovaný. Za dva dni sa toho veľa nezmení, čo sa týka zníženého príjmu potravy. Samozrejme, ak by bol aj naďalej problém v príjme potrava a najmä tekutín, je potrebné kontaktovať, či navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý zhodnotí stav a určí ďalší postup. Ja sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Výsledky ultrazvuku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    dnes som bola u svojho gynekológa na prehliadke. Som v 34+1tt a chcela by som Vás poprosiť o konzultáciu hodnôt z ultrazvuku či sú v poriadku, vystrašila ma najmä hodnota BPDxFOCD či nie je moc vysoká, či je syn v poriadku? Taktiež mám tehotenskú cukrovku. Hodnoty sú nasledovné:
    BPDxFOCD: 89/36+3
    TADxAPD:304/34+6
    FL:56/34+0
    Poloha plodu: ne (alebo he) - neviem to dobre z knižky prečítať
    RI v a. umbilicalis: 0,63
    Váha plodu 2436g
    Ďakujem Vám veľmi pekne vopred za informácie.
    Prajem Vám pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie je dôvod na obavy. Plod má už zdedené vlastnosti po Vás, rodičoch. Každý plod, ako aj každý človek, má istý tvar lebky. Niekto má ovalnejšiu, niekto okrúhlejšiu lebku. BPD je parameter šírky lebky. Ak bude mať plod okrúhlejšiu lebku, je širšia do šírky. Je to normálne. USG je v poriadku. Poloha je predpokladám pozdĺžna hlavičkou (Hl), prietoky sú v norme, odhadovaná hmotnosť plodu adekvátna.

  • Vysledky glukozoveho testu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prajem,
    chcela by som sa poradit ohladom vysledkov glukoz.testu, ktory mi bol robeny. Lekarka vraveka, ze je vporiadku, avsak sestricka, ze to mam zvysene.
    Mam tehotensku cukrovku? Je potreba diety a uplne vyradenie sladkeho jedla, resp. zaviest tehotensku dietu samozrejme vhodnu aj pre babatko.
    Vysledky su:
    10:12 U-ketolatky: negat
    B-glukoza nalacno: 5,00
    10:12 U-glukoza: negat
    02:00 B-glukoza po 2h: 6,68
    Gestacny diabetes /hodnotenie podla who/
    -glukoza nalacno: viac ako 5 6 mol/l
    -glukoza po 2h: viac ako 7,7 nmol/l
    02:00 U-glukoza - pozit.
    02:00 U-ketolatky - negat.

    Pripajam aj vysledky zo sona zo vcera 6.6.24, som.v 30tt.
    BPD:7,3cm - 29/2
    FL:5,41cm - 28/5
    AC:25,0 cm 29/2
    HC: 26,92CM 29/2
    Poloha plodu: pp KP
    Postavenie: II
    Vaha: 1326 g
    Plod.voda: normohydramion
    Placenta: zadna stena bpn
    RI:0,64, PI:0.97
    S/D: 2,75
    Feekvencia srdca: 146/min.

    Viete mi povedat ci s tou cukrovkou je to ok ci hranicne?
    Merania babatka, vaha a tak su vporiadku?

    Vopred dakujem pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemáte tehotenskú cukrovku a USG nález je primeraný týždňu tehotenstva. Nemusíte sa obávať. Najvhodnejšie je sa v prípade nejasností pýtať priamo Vášho obvodného gynekológa.