Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,806 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • HCG

    , Autor: kaciatko19

    Dobrý deň pani doktorka,

    CHcela by som sa Vás opýtať na hodnotu HCG.
    Prvý deň poslednej menštruácie som mala 28.8., Včera mi brala pani doktorka krv a výsledky HCG sú 719, je to dostatočná hladina v krvy na daný tyždeň tehotensva?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň prajem,
    hodnota hCG pre určitý týždeň gravidity má pomerne široké rozhranie - pre 4 týždeň gravidity je rozhranie napr. od 500 do 10 000, preto jednorázová hodnota 700 znamená len to, že ste tehotná. V tomto prípade je dôležité ako bude daná hodnotá rásť - je potrebné zopakovať odber s odstupom minimálne dvoch dní. Pri hodnote nad 1000 by mala byt gravidita viditeľná ultrazvukom. Držím palce!

Podobné otázky

  • Tripple test

    , Autor:

    Dobrý deň. Dnes som dostala výsledky tripple testu.
    Trošku som z toho zmätená. Afp hodnotu mám 34,18. Hľadala som nejaké informácie ohľadom toho či to je veľa alebo málo ale všetky tie hodnoty boli napísané ináč.
    Tak isto beta hcg neviem či moje výsledky sú v norme. Tie mám 26 225,86. A estriol mám 1,92 ,asi neviem to poriadne prečítať. Všetko ostatné mi bolo vysvetlené. Akurát pri týchto troch hodnotách som sa nedostala k rozsahu v ktorom sa majú hodnoty nachádzať.doktor mi povedal že mám negatívne výsledky ale nedá mi to keď k tomu nemám vysvetlenie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak Vám boli výsledky Tripple testu skonzultované a interpretované ako negatívne, nemusíte sa obávať. Záleží od jednotiek, v ktorých sú výsledky interpretované, či sa jedná o MoM alebo o IU/l. Pri nejasnostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • Vyvoj HCG

    , Autor:

    Dobry den,
    Som v 6tt+3 dni tehotenstva a z krvi mi bolo merane HCG nasledovne:

    1.v 5tt+0 hodnota 10.000;
    2. v 5ty+4 hodnota 25 500 (narast o vyse 158%);
    3. v 6tt+3 hodnota cez 33 000 (narast o 30%).

    Prosim mohol by byt tento rast v poriadku alebo je to prilis pomale?
    A pripadne prosim ako by bolo vhodne postupovat podla Vas dalej?

    Vdaka.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, dôležitá nie je iba dynamika beta HCG, ale hlavne to, či je prítomná akcia srdca a teda je tehotenstvo vitálne. Hodnoty beta HCG sú v norme. V 7. týždni by už malo byť vidieť akciu srdca, ako aj embryonálne štruktúry. Ak je potvrdené vnútromaternicové tehotenstvo, nemá zmysel sledovať rast beta HCG, ale vitalitu embrya, prípadne, či sú vôbec prítomné embryonálne štruktúry. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Nízke endometrium

    , Autor:

    Dobrý deň.Chcem sa spýtať,viem že je skoro nemožné pri nízkej sliznici endometria otehotnieť. Nám sa podarilo,sliznica vraj skoro nulová a zárodok je v maternici.HCG 1270. Vraj určite potratim. Stretli ste sa s takým prípadom?,nemôže tam ten zárodok zostať?,žeby sa tá sliznica zväčšila? Aký je váš názor?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, v medicíne je možné prakticky všetko. Na 100% by som určite netvrdil, že potratíte, bližšie sa Vám však vyjadriť neviem. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí majú k dispozícii všetky výsledky vyšetrení, poznajú všetky okolnosti a majú k dispozícii viac informácií.

  • Vysledky screeningu NTD

    , Autor: LuciaV

    Dobry den,

    chcela by som sa poradit, ci odporucate geneticke vysetrenie minimalne podrobne utz. pri pravdepodobnosti defektu neuralnej trubice NTD -1v370 aj napriek tomu, ze screening vysiel negativny.

    hodnoty MS- AFP - 2,02 MoM
    uE3 - 0,62 MoM
    total HCg - 0,68 MoM
    PAPP -A hodnota - 1,3 MoM

    pri prvom synovi som mala hodnoty a rizika NTD 1v100 000 a sama mam vrodenu spinabifida

    na prvom utz v 10 a 12tyzdni bola hlavicka, brusko aj chrbtica v poriadku, nenasvecovali rastepom ale tvar kontrolovana nebola, je lepsie si na vlastne naklady zaplatit podrobny ultrazvuk alebo ine vysetrenia? je mozny a vypovedny aj teraz ked som v tyzdni 18+1?

    dakujem za informaciu
    Lucia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, určite odporúčam sa objednať na morfologický USG v 20. týždni tehotenstva, ktorý je špecializovaným USG vyšetrením v II. trimestri so zameraním sa na vrodené vývojové vady a defekty.

  • Nizke Hcg

    , Autor:

    Dobry den. 10.4. mi robili kyretaz kvoli zamlknutemu potratu. Pred mesiacom som zistila ze som opat tehotna. Cela som sa vyhadzala a na koznom mi povedali ze je to nejaky druh parapsoriazis variceliformic. Dali mi nejaku mast. Ku gynekologovi mam ist az 30.8. Po minulom potrate mam velky strach, tak som si vcera dala zobrat krv kvoli HCG a vysledok je 1179,4. Dnes by som mala byt 7tt+ 1 den. Viem ze hodnoty su velmi male. Mam pocitat s najhorsim? Nemam ziadne potiaze.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, hodnota beta HCG nie je malá, je to v norme. Záleží od USG nálezu, nemusíte byť zákonite v 8. týždni tehotenstva. Podľa mňa zatiaľ nie sú dôvody na obavy. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.