Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Menštruačný cyklus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, čo sa považuje za nepravidelnú menštruáciu? Pretože ja mávam 1 mesiac na 25.-26.deň a 2. mesiac na 30.deň, takto sa to opakuje, čiže každý druhý mesiac mám na 30.deň, ale pravidelne sa to opakuje. (Pre znázornenie. napr. v júni som mala na 25.deň, júli na 30.deň, auguste na 26. deň, septembri na 30.deň)
    Môžem to rátať za pravidelnú menštruáciu alebo nepravidelnú, keď to nie je rovnako každý mesiac?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jedná sa u Vás o pomerne pravidelný menštruačný cyklus, ktorý sa strieda v istých pravidelne opakujúcich sa intervaloch. Nevidel by som v tom problém. Za nepravidelný menštruačný cyklus sa považuje nepravidelné krvácanie, napríklad od 25 - 45 dní.

Podobné otázky

  • Silná menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem. Už nejaký čas sa snažíme o dieťa - neúspešne. Máme základne vyšetrenia - ja HP a AMH obe v poriadku a partner spermiogram - nie je ukážkový, ale nie je vraj zlý. Aj napriek tomu sa nám nedarí. Ja som dostala menštruáciu, ale o nejaké 3 dni skôr a oveľa silnejšiu ako som zvykla mávať. Vždy som mávala 28 dňový cyklus, a takú strednú menštruáciu by som povedala. No teraz asi 2 - 3 cykly prišla teda skôr a je teda taká iná na akú som bola zvyknutá. Môže mať na to vplyv užívanie výživových doplnkov ako Femibion alebo iných vitamínov? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, na menštruačný cyklus môže mať vplyv viacero faktorov, aj užívanie výživových doplnkov a vitamínov. Pri plánovaní tehotenstva sa odporúča praktizovať nechránený pohlavný styk 2 až 3 krát týždenne počas celého cyklu, okrem obdobia menštruácie. Záleží tiež od dĺžky snaženia. Ak sa snažíte za uvedených odporúčaní viac ako rok a nedarí sa Vám otehotnieť, bude potrebné pátrať po príčine. Ak sa však snažíte menej ako rok, nie je ešte dôvod na obavy. Pokračujte v pravidlenom snažení sa a užívaní spomínaných tehotenských vitamínov.

  • Duphaston/metformin viatris/PCOS

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcem sa opýtať, pán doktor mi po vyšetrení sonom predpísal duphaston na 10 dní a na každé ráno a večer metformin viatris, ktorý sa používa na liecbu cukrovky. Cukrovku po vyšetrení na endokrinológií nemám,.hodnoty boli v poriadku. Pan doktor mi po danom sone povedal, že mám PCOS a že sa mi netvorí ovulacia. Žiadne iné vyšetrenie ako napr. odber krvi alebo iné neurobil, len na základe sona určil diagnózu. Preto sa chcem opýtať, či daný postup je v poriadku? Nakoľko som bola na vyšetrení na 14 deň od začiatku menštruácie, nemoze byt, ze ovulacia sa mi tvorí neskoršie ako na ten 14 deň? Pretože, keď som bola na preventivnej prehliadke v novembri, mi pani doktorka, ktora ho zastupovala povedala pri sone, ze mi prave prebieha ovulacia, preto som prekvapená, ze pan doktor mi povedal po 3 mesiacoch povedal danu diagnózu.
    Menštruácia mi meškavala ale asi cca rok, čo užívam prirodne kvapky Gynex, už mám pravidelnu každý mesiac, nie je to vždy ten istý deň ale daný mesiac dostanem menstruaciu. Otehotnieť chceme niekedy až po októbri.
    Preto moja ďalšia otázka znie, či mám dane tabletky, ktore mi pan doktor predpísal užívať, či si tým užívam nejak neovplyvnim moj cukor v tele a nejak uškodim. A taktiež ako mam chápať výklad diagnózy doktora o netvoreni ovulácie, kde druha doktorka tvrdila, pred 3 mesiacmi, ze ovulacia mi prave prebieha.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, diagnóza PCO syndrómu sa určite nestanovuje iba na základe USG vyšetrenia a určite s nelieči Metforminom. Samozrejme, ovuláciu môžete mať posunutú. Ovulačný a menštruačný cyklus sú dva samostatné cykly, ktoré na seba nadväzujú, ale prebiehajú samostatne. K postupom kolegu mi však neprináleží vyjadrovať sa, ani to komentovať. Osobne však danému postupu nerozumiem. Nie je to však postup lege artis.

  • Progestenalle

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Mávam nepravidelne cykly 33,36,39 niekedy až 51 dňové.
    S manželom sa od apríla snažíme o dieťatko.
    Bola som u gynekológa predpísal mi progestenalle 1 tabletu večer od 17 DC do 26 DC v kombinácii s Lady Víta. Čítala som že ak sa progestenalle nasadí pred ovuláciou môže ju zablokovať. Moja otázka znie mám liek užívať tak ako mi kázal môj gynekológ alebo si odsledovať ovuláciu meraním bazálne teploty v kombinácii s ovulačnymi testami a začať užívať až po ovulácii ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri snažení sa otehotnieť sa, bez ohľadu na pravidelnosť cyklu, odporúča praktizovať nechránený pohlavný styk 2 až 3 krát týždenne počas celého cyklu, okrem obdobia ovulácie, nie iba počas predpokladaných “plodných dní”. Ovulačný a menštruačný cyklus sú dva samostatné cykly, ktoré síce na seba nadväzujú, ale prebiehajú úplne samostatne. Otázne je, kedy u Vás prebieha ovulácia a či vôbec prebieha. Pri štandardnom 28 dňovom menštruačnom cykle dochádza k ovulácii na 14. až 16. deň cyklu. Keďže však máte dlhý cyklus, je ťažké sa vyjadriť k tomu, ako to máte s ovuláciou. Ovulačným testom veľmi neverím a osobne ich ani veľmi nemusím, rovnako ako meranie bazálnej teploty. Je to už pomerne zastaralá metóda. Základom je pravidelný nechránený pohlavný styk vo frekvencii, ako som už spomínal. Progestanelle užívajte podľa odporúčaní.

  • Špinenie a snaha o otehotnenie - dodatočná otázka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, ďakujem za Vašu odpoveď na moju otázku (nižsie skopírované) .Aké by teda mohli byť príčiny špinenia ? Ďakujem .

    Špinenie a snaha o otehotnenie

    07. 06. 2023 (10:03) , Autor: annie1234
    Dobrý deň pán doktor, v marci mi bolo diagnostikované MA v 7tt. Počas tehotenstva som užívala utrogestan vaginálne. Potrat bol riešený tabletkou misoprostol, takže som sa kyretáži chvalabohu vyhla. Menštruácia mi nabehla po 28 dňoch od potratu. Na vyšetrení po prvej menštruácii bolo všetko v poriadku. V druhom cykle som 2 dni špinila pred nástupom MS, ktorá prišla na 28.deň. Toto je môj tretí cyklus od potratu, a zároveň prvý kedy sme sa opäť snažili o bábätko. Ovuláciu som podľa ovulačných testov mala cca na 14-15 deň, a od 21.dňa slabo špiním, už štvrtý deň. Zrejme teda tehotná nie som, no s takýmto špinením týžden pred menštruáciou skúsenosti nemám, predtým som to nemávala. Chcem sa opýtať, aký máte názor na preparát https://www.adc.sk/databazy/produkty/detail/aliver-vitex-jahnaci-719589.html ? Mohla by som to užívať ako podporu k otehotneniu ? Neuškodí mi to? Užívam ešte Femibion 1 a pijem čaj z alchemilky. Ďakujem . Prajem Vám pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij
    Dobrý deň, príčin špinenia môže byť viacero. Spomínaný voľnopredajný doplnok výživy môžete užívať. Poškodiť Vám nepoškodí, otázne je, či pomôže. Spomínané tehotenské vitamíny užívať môžete, rovnako tak aj piť čaj z alchemilky.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj napriek realizácii ovulačných testov, ktoré sú mnohokrát nepresné, sa môže jednať o ovulačné špinenie. Rovnako tak sa nedá vylúčiť ani tehotenstvo, takže sa môže jednať aj o implantačné špinenie. Na menštruačný cyklus má vplyv aj stres, či užívanie liekov, ako aj voľnopredajných preparátov. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Otehotnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Chcem sa opýtať, či je 10dňova lutealna fáza dostatočne dlhá na uhniezdenie. Keďže cyklus mám 28dni a ovulaciu na 18DC. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, pretože ak dôjde k oplodneniu, ku ktorému dochádza vo vajíčkovode, v období ovulácie, vplyvom hormónov dochádza okamžite k zmenám a menštruačný cyklus sa zastavuje a maternica sa pripravuje na uhniezdenie oplodneného vajíčka.