Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,440 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Progestenalle

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Mávam nepravidelne cykly 33,36,39 niekedy až 51 dňové.
    S manželom sa od apríla snažíme o dieťatko.
    Bola som u gynekológa predpísal mi progestenalle 1 tabletu večer od 17 DC do 26 DC v kombinácii s Lady Víta. Čítala som že ak sa progestenalle nasadí pred ovuláciou môže ju zablokovať. Moja otázka znie mám liek užívať tak ako mi kázal môj gynekológ alebo si odsledovať ovuláciu meraním bazálne teploty v kombinácii s ovulačnymi testami a začať užívať až po ovulácii ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri snažení sa otehotnieť sa, bez ohľadu na pravidelnosť cyklu, odporúča praktizovať nechránený pohlavný styk 2 až 3 krát týždenne počas celého cyklu, okrem obdobia ovulácie, nie iba počas predpokladaných “plodných dní”. Ovulačný a menštruačný cyklus sú dva samostatné cykly, ktoré síce na seba nadväzujú, ale prebiehajú úplne samostatne. Otázne je, kedy u Vás prebieha ovulácia a či vôbec prebieha. Pri štandardnom 28 dňovom menštruačnom cykle dochádza k ovulácii na 14. až 16. deň cyklu. Keďže však máte dlhý cyklus, je ťažké sa vyjadriť k tomu, ako to máte s ovuláciou. Ovulačným testom veľmi neverím a osobne ich ani veľmi nemusím, rovnako ako meranie bazálnej teploty. Je to už pomerne zastaralá metóda. Základom je pravidelný nechránený pohlavný styk vo frekvencii, ako som už spomínal. Progestanelle užívajte podľa odporúčaní.

Podobné otázky

  • Prolutex a clexan

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som 15.den po úspešnom Ket.. Dostala som injekcie clexan a tabletky do posvy 3x denne progestenalle. Začala som mať však svrbenie a pálenie tak mi progestanelle vymenili za injekcie prolutex... V návode som čítala, že prolutex sa nemá pichat injekčne súčastne ako iné lieky podávané injekčne (u mňa ešte clexan)... Som z toho znepokojena.. Chodím každý večer pichát k známej clexan a chcela som súčastne aj ten prolutex.. V centre hovorili že môžem mať súčasne v tom istom čase obe inejckie ale v návode prolutexu píšu iné.. Viete mi poradiť, je to v poriadku naraz si ich pichat obe? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, postupujte podľa odporúčaní lekárov centra asistovanej reprodukcie. Clexane je nízkomolekulárny heparín, ktorý plní inú úlohu ako Prolutex, inak je spracovávaný organizmom. Nemusíte sa obávať.