Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Neúspešny KET

    , Autor: mirka2305

    Dobrý deň som 12 deň po KET a testy netmavnu no stále ma pobolieva podbrusko môže sa ešte štát,že sa embrijo uchytilo a bude dobre ale máme smolu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, realizovanie tehotenského testu na 12. deň je ešte skoro. Tehotenské testy ešte budú negatívne, aj keby bol KET úspešný. Najskôr má zmysel realizovať test alebo odber krvi na 14. deň od KET. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní lekárov centra asistovanej reprodukcie.

Podobné otázky

  • Neúspešný druhy KET

    , Autor: MataMata

    Dobrý deň pan doktor, 11.11.2022 som absolvovala druhy neúspešný KET. Prvý bol úspešný, ale v 8 týždni moja pani doktorka zhodnotila a aj to tak bolo, ze plod sa ďalej nevyvija. Následne o cca týždeň som aj spontánne potratila. Teraz ako som spomínala, 11.11. sme boli na KET, bolo už posledne, pretože viac embryí už nemáme. Samozrejme ze ideme na ďalšie IVF, ale poprosila som moju doktorku, ci by ma nemohla poslať na nejaké vyšetrenia napr. na endokrinológiu, alebo na nejaké genetické testy, ktoré by nam už mali byt po neuspechoch otehotnieť automaticky hradené zo ZP. Pani doktorka ma sama pri prvom a zatiaľ jedinom tehotenstve posielala na endokrinológiu, ale v ten deň sme aj zistili ze z tehotenstva nič nebude tak sa na to aj zabudlo. Dnes keď som sa dozvedela ze tehotná po druhom KET nie som, tak som sa pýtala za tieto vyšetrenia, ze rada by som tam išla. Ale pani doktorka mi povedala ze ci nam v CAR vyšetrenia nerobili a ze skôr by ma poslala na imunológiu. Ide mi o to, ze mne je jedno kam ma pošle ak to ma zmysel a maju mi tam niečo zistiť co mi pomôže aby som zostala tehotná a porodila zdravé žive dieta, ide mi o to, ze som psychicky hotová, ze ani 2x som nie tehotna, peniaze nemáme toľko, ze by som ich len tak mohla rozhadzovat von oknom, keďže to cele IVF stoji nehorázne peniaze a chcem sa teda opýtať ci ja ako pacientka ktorá ma nízke AMH a priateľ ma veľmi zlý spermiogram, ci nemám zo zákona uz po 2 neúspechoch na tieto ďalšie vyšetrenia ci uz na genetike, alebo na endokrinológii nárok. V CARe nam žiadne testy nerobili, pretože by sme za ne museli zaplatiť ďalšie sto až tisíce eura a žiaľ, nejak nemáme peniaze len tak odložené na poličke. Pred 2 rokmi sme absolvovali genetiku a tam nam robili obom karyotyp a Annexin M2 haplotyp, a priateľovi ďalšie testy ohľadom spermií. Na základe toho sa zistilo ze počas všetkých tehotenstiev s priateľom si budem musieť pichať fraxiparine. U mňa vážnejší problém nebol, len to nízke AMH. Fakt ma len zaujíma ci môžem žiadať o ďalšie vyšetrenia, alebo nemám na ne vôbec nárok? Pretože aj dnes som si u pani doktorky pripadala ako keby som ju prosila o niečo co mi ma ona z jej vrecka zaplatiť. Ďakujem za vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za týchto okolností je u Vás vhodné realizovať hematologické, endokrinologické, imunologické vyšetrenia. Ak boli genetické vyšetrenia realizované pred dvomi rokmi, je na zvážení, či by nebolo vhodné zopakovať aj tieto vyšetrenia. Váš obvodný gynekológa Vám vie vystaviť výmenné lístky, aby ste mohli postupne realizovať všetky tieto vyšetrenia, ktoré by mohli odhaliť mutácie, alebo iné príčiny, ktoré u Vás spôsobujú opakované potraty alebo neúspešné embryotransfery. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Operačný zákrok pred KET

    , Autor: Timi02

    Dobrý deň, 13.6. idem na operáciu nosnej prepážky. Presne v ten istý deň mi vychádza aj menštruácia. Som po IVF, 1x neúspešný KET. Chcem sa opýtať, že ak by som išla v tomto cykle na druhý KET čo by cca vychádzalo začiatkom júla, či má daný operačný zákrok nejaký negatívny vplyv na výsledok? Vopred Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to skôr otázka na lekárov centra asistovanej reprodukcie, či je u Vás naplánovaná v dohľadnej dobe nejaká hormonálna liečba. Ak nie, samotný operačný výkon počas obdobia menštruácie nemá vplyv na embryotransfer, ktorý by mal byť realizovaný o 2 - 3 týždne po operácii prepážky.