Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Protilátky proti spermiam

    , Autor: Kvet235

    Dobry deň pán doktor,
    chcela by som sa opýtať akú šancu mám na otehotnenie prostredníctvom IUI. Mám 27 rokov, zistili mi, že tvorím protilátky proti spermiám. Okrem toho mám všetko v poriadku ovulácia prebieha ako má hormonálny profil je v poriadku. Manžel má teratozoospermiu 3% ale skoro 90 000 000 spermií ostatné hodnoty má v poriadku. Vopred ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, toto je otázka, na ktorú by Vám vedeli najobjektívnejšie odpovedať lekári centra asistovanej reprodukcie, ktorí majú skúsenosti aj s takýmto druhom príčin neplodnosti. Nepoznám všetky objektívne informácie, či sú prítomné aj iné imunologické aspekty. Metóda intrauterinnej inseminácie (IUI) by mohla vyriešiť problém prítomnosti protilátok proti spermiám v hliene z krčka maternice, pretože pri tejto metóde sa spermie vložia priamo do maternice. Nerieši to však problém, kedy imunologické faktory bránia oplodneniu vajíčka a včasnému vývoju embrya. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať lekárov centra asistovanej reprodukcie.

Podobné otázky

  • Protilátky proti spermiám a otehotnenie

    , Autor: vebi567

    Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať, či je bezpečné mať nechránený styk a snažiť sa o počatie v období keď partner užíva krátkodobo Medrol na liečbu protilátok proti spermiám? Nevyplývajú z toho nejaké riziká, či už pre mňa alebo v prípade počatia pre plod? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, toto je otázka pre reprodukčného imunológa, ktorý pozná všetky výsledky vyšetrení, ako aj všetky okolnosti. Pokiaľ viem, väčšinou sa odporúča mať chránený pohlavný styk, teda nesnažiť sa otehotnieť, pokiaľ Vám nepovedia inak. Neviem sa Vám k tomu bližšie vyjadriť. V prípade nejasností sa pýtajte ošetrujúcich lekárov.

  • Alergia na spermie

    , Autor: Zuzanka12345

    Dobrý deň, viete mi prosím povedať z praxe, aká je reálne šanca otehotnieť pri alergii na spermie? Zatiaľ síce nepotvrdená, ale všetky príznaky tomu bohužiaľ nasvedčujú :(
    ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od toho, o akú formu alergie na spermie sa jedná. Alergiu na spermie môžeme rozdeliť prakticky na dve skupiny. Prvú predstavuje takzvaná histamínová alergia, pri ktorej žena veľmi rýchlo po pohlavnom styku bez použitia ochrany, približne do piatich minút, pociťuje pálenie v pošve i v oblasti vonkajších rodidiel, môžu sa objaviť aj vyrážky až pľuzgiere. Druhú skupinu tvorí bunková imunita, keď žena vytvára protilátky proti spermiám partnera, čo spôsobuje problémy s otehotnením. Ak sa jedná o prvý typ alergie, je potrebné navštíviť alergológa, ak o druhý typ alergie, je potrebné navštíviť imunológa.

  • Problém otehotnieť a syndróm lepivych doštičiek

    , Autor: Andrea K.

    Dobrý deň pán doktor, obraciam sa na Vás s otázkou ohľadom problému s otehotnením. Mám 32 rokov, liečim sa na autoimunitnu hypotyreozu - užívam euthyrox 25 a 50 ug ob deň. Zároveň mám zistený syndróm lepivych doštičiek II typ - už viac ako mesiac užívam anopyrin 100 mg denne. Nedarí sa mi otehotnieť asi 7 mesiacov. Ovulaciu mávam. Mám vyšetrené aj protilátky proti spermiam a všetky autoprotilatky. Manžel vyšetrený zatiaľ nebol, pretože vieme, že aj napriek tomu, že by nemal dobrý spermiogram, žiadna cielená liečba na to neexistuje, užíva vitamíny, folandrol. Chcem sa opýtať či by nepomohlo namiesto anopyrinu užívanie fraxiparin, nakoľko poznám prípady keď práve toto pomohlo. Ak by ste mi vedeli poradiť z praxe možno ešte niečo iné. Musím sa priznať že som aj psychicky už z toho úplne mimo. Vopred ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte potvrdený trombofílny stav, je vhodné túto otázku konzultovať s hematológom, ktorý je v tomto smere kompetentný. Áno, máme skúsenosti s pacientkami, ktoré k nám už prichádzajú s nízkomolekulárnym heparínom v liečbe, ako aj s liečbou štítnej žľazy.

  • IUI

    , Autor: odbornik6

    Dobry den, chcela by som sa spytat ohladom IUI. Ak ma muz dobre vysledky spermiogramu (predosle spermiogramy vsak boli zle, vysledok sa zlepsil az po dlhodobej vitaminovej kure a uz je opat dlha doba od jej ukoncenia), je v kazdom pripade nutne, aby mala zena za sebou laparoskopiu? Je mozne podstupit IUI aj bez tohto operacneho zakroku?
    Protilatky proti spermiam boli negativne, AMH 0.97, ale bez ďalšieho riešenia neplodnosti.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    nie je to nutné, avšak niektoré centrá na tom trvajú. Osobne v tom význam nevidím.

  • Protilátky proti spermiám

    , Autor: nika80

    Dobrý deň, môže gynekológ zobrať krv na protilátky proti spermiám alebo to robia iba v CAR? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    závisí od vybavenosti a zmlúv s laboratóriami u daného lekára, informujte sa u svojho lekára
    v centrách to robia určite
    s pozdravom