Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,360 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Progesteron

    , Autor: Gizel

    dobrý deň,
    bola som na folikulometrii včera- dominantný folikul 18mm, dnes sa máme snažiť.
    mám PCO doktorka mi predpísala progesteron mala som začať včera....čítam tu po internete, že by sa mal nasadiť po prebehnutej ovulácii...
    o týžden mam ist na kontrolnu folikulometriu, nechcem nijak spochybnovať moju lekárku, ale teraz neviem...dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri plánovaní tehotenstva sa odporúča mať nechránený pohlavný styk 2 - 3 krát týždenne počas celého cyklu (okrem menštruácie). Čo sa týka užívania progesterónu, postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Clostilbegyt a progesteron pri žiadnej MS

    , Autor: Nikol.a

    Dobrý deň pán doktor,
    bola som u svojho gyn kvôli meškajúcej menštruácii (posledná 17.2) .. s manželom sa snažíme o bábätko , doktor mi povedal , že mám pcos, vysoké AMH, malo progesteronu , že telo by aj chcelo pracovať , ale vaječníky sú zaspate.. gyn mi dal liečbu clostilom v schéme 2x1tbl od 3dc - 7dc .. problém je ten , že MS nemám , nedal mi vyvolávačku , sliznica nízko , výstelka žiadna .. mám sa tváriť že piatok som bola 1DC a v pondelok nasadiť clostil, čo je podľa mna blbost aj skrz to dávkovanie aj , že si mám len tak bez naozajstnej ms nasadiť lieky ? Ešte k tomu mi ani nenavrhol folikulometriu popri liečbe , dal mi ju na 3mes s tým , že mám prísť až keď po tých 3m alebo keď budú ťažkosti alebo pozit. TT.. Progesteron mám užívať od 16dc do 25dc a následne by mala prísť menstruacia .. Je toto v mojom prípade správny postup ? Ja s ním nie som stotožnena

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, neviem, ako dlho sa snažíte otehotnieť, aké máte výsledky hormonálneho profilu a či vôbec Vám bol na základe toho diagnostikovaný PCO syndróm, ani nepoznám ďalšie výsledky vyšetrení a informácie, či bol vyšetrený aj spermiogram partnera, ... Podľa opisu sa však u Vás jedná pravdepodobne o kombinovaný problém. Neviem, či je daný postup pre Vás ideálny, ale vyskúšať ho na mesiac nemusí byť problém. Či to však bude mať u Vás efekt, ťažko povedať. Ako som už spomínal, bez poznania výsledkov vyšetrení, aj partnera, je tažké sa takto bližšie vyjadriť. Nevylučujem však, že pre Vás bude ideálnejšie navštíviť Centrum asistovanej reprodukcie.

  • Snaha o počatie

    , Autor: Sestra

    Dobrý deň,
    snažíme sa o bábätko už 2.5 roka... Vyšetrená som ja aj manžel všetko sme mali v poriadku..výsledky boli v norme.. Až na PCOS..
    - mala som problém s menštruačným cyklom.. preto užívam už skoro 4 roky Duphaston...od vtedy mám menštruáciu pravidelnú 28-32 dní .. krvácam 5-6 dní...
    - Mala som robený hormonálny skríning bol zvýšený progesterón iné hormóny v norme meranie folikulov v norme pri PCOS
    - pani doktorka ma poslala ešte na vyšetrenie priechodnosti vajíčkovodov... Že zrejme bude chýba tam keďže všetko je v norme... No vajičkovody sú obidve priechodné...
    -AMH mám 7.72
    -HA som nikdy neužívala
    Ostáva podľa vás už len IVF alebo je šanca na prirodzené počatie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je otázne, či u Vás dochádza k ovulácii. Keďže máte aj vysoké AMH, teda zásobu vajíčok máte vysokú. Nemusí dochádzať k ich uvoľňovaniu počas ovulácie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Je však vhodné navštíviť centrum asistovanej reprodukcie, kde Vám budú realizované vstupné vyšetrenia, ako aj spermiogram partnera. Je viacero možností, ktorými sa dá postupovať. Nie vždy je potrebné realizovať IVF.

  • Duphaston a posunuta ovulacia

    , Autor: Vik12345567

    Dobry den,
    kvoli nedostatocnej hladine progesteronu mi lekar predpisal uzivanie Duphastonu 2xdenne 16. az 25.DC.
    Ovulaciu mavam oneskorenu, a to avam 20. - 21.DC (menstruaciu mavam uz 29. - 30.DC).
    Liek uzivam prvy cyklus, snazim sa otehotniet uz dva roky (po dvoch potratoch).
    Podla ovulacnych testov a merania teploty mi vsak ovulacia neprebehla. Je mozne, ze mi ju duphaston zablokoval, kedze ho zacinam uzivat este pred ovulaciou? Nemala by som ho zacat uzivat az po 20.DC, ked pride ovulacia?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto je sa veľmi ťažko bližšie objektívne vyjadriť. Za daných okolností, ak ste už prekonali dva potraty za sebou a ešte nemáte deti a otehotnieť sa snažíte, aj za predpokladu pravidelného nechráneného pohlavného styku 2 až 3 krát týždenne počas celého cyklu, okrem obdobia menštruácie, už dva roky, bude vhodné doplniť hematologické, endokrinologické, prípadne aj imunologické a genetické vyšetrenie. Vhodné je tiež uvažovať o konzultácii v centre asistovanej reprodukcie, kde Vám všetky spomínané vyšetrenia vedia realizovať. Žena, aj napriek nepravidelnému menštruačnému cyklu, či posunutej ovulácii (ak k nej vôbec dochádza a nejedná sa o anovulačné cykly) by mala byť schopná, počas dvoch rokov, za predpokladu spomínaného pravidelného nechráneného pohlavného styku, otehotnieť. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, vek, výsledky vyšetrení (hormonálneho profilu, AMH, USG nález) ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Duphaston je dvojsečná zbraň a aj keď sa nasadzuje ako liek prvej voľby, nie som presvedčený, že u Vás vyrieši príčinu neplodnosti. Pri nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná všetky výsledky vyšetrení, nálezy, informácie aj okolnosti a ktorý sa Vám vie najobjektívnejšie vyjadriť, prípadne Vás vie odoslať na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia alebo do už spomínaného centra asistovanej reprodukcie.

  • Duphaston+Fraxiparine

    , Autor: eminky

    Dobrý deň,
    chcela by som vedieť Váš názor na postup pri ďalšom tehotenstve.
    - prvé tehotenstvo v roku 2022 skončilo v 8+4 (MA zistený v 11tt, bol mi podaný misoprostol bez účinku, potom kyretáž), v 6tt som ochorela, mala som silnejší priebeh covidu, počas tehotenstva som užívala len vitamíny,
    - druhé tehotenstvo november 2023 - biochemické,
    - tretie tehotenstvo skončilo v 7+4, od začiatku som brala duphaston, v 6tt mi bol podaný inj. pri extrakcii osmičky Septanest 2 ml (myslíte, že mohol mať vplyv na plod?)

    Vyšetrená som bola následne u endorkinológa, hematológa, repro.imunológia, genetika. zistená len mutácia mthfr677 heterozygot.
    Môj gynekológ navrhuje pri treťom tehotenstve zas duphaston a preventívne nizkomolekulárny heparín aj keď nemám hematol. nález. Čítala som, že duphaston pomáha ak je na chybe žlté teliesko, mne však nikdy nikto hormóny počas tehotenstva nemeral, preto neviem, či mi jeho užívanie pomôže. Totiž dve tehotenstvá bez ohľadu na užívanie duphastonu skončili MA, pri druhom som ani po vysadení duphastonu nezačala krvácať, dokonca som ďalej mala pri oboch tehotenstvách niektoré teh. príznaky (možno sa mýlim, ale keďže moje telo sa správalo dlho po MA ako "tehotné", mám pochybnosť o tom, či bol problém v hormónoch.....). Tiež sa chcem opýtať existuje Srdečná vďaka za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak boli výsledky vyšetrení negatívne a hematológ Vám neodporúčal liečbu, je na zvážení podávanie nízkomolekulárneho heparínu. Čo sa týka Duphastonu, obvodný gynekológovia ho nasadzujú viac-menej preventívne. Neuškodí, ale mnohokrát ani veľmi nepomôže. Ak sa uvažuje o nasadení progesterónového bloku, vhodnejší je preparát Progestanelle 200mg. Spomínané lokálne anestetikum nemá vplyv na tehotenstvo. V prípade zamlčaného potratu organizmus nevie, že sa zárodok prestal vyvíjať a preto pretrvávajú ešte istú dobu mechanizmy na udržanie tehotenstva a organizmus sa správa ako počas normálneho tehotenstva. Takto sa Vám viac neviem bližšie objektívne vyjadriť. Myslím si, že Váš obvodný gynekológ to nemyslí zle, snaží sa Vám pomôcť ako to len ide.

  • nízke amh otázka

    , Autor: adrina2

    Dobrý deň, chcem sa opýtať pred rokom mi bolo zistené amh v repr.centre 1,2. V unilabse mi tento piatok boli zistené nasledovné jednotky: 1.51ng/ml - 0,78 pmol/l - ref rozszah 0,89-9,85. FSH - 2.80 iu/l (merané 3 deň men.cyklu) Viete mi to vysvetliť prosím čo to znamená?
    Nerozumiem vôbec, prečo hodnot amh je iná? Akú mám teda amh hodnotu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hodnota AMH s vekom klesá. Čím viac ovulácii, teda uvoľnených vajíčok, tým menšia rezerva vajíčok ostáva a tým pádom sa hodnota AMH znižuje. Hodnota AMH sa neviaže na menštruačný cyklus, nie je to ako s pohlavnými hormónmi FSH, LH, Estradiol, Progesterón, Testosterón, ktorých hladiny sa v priebehu menštruačného cyklu menia. Ako som už písal, nepoznám však žiadne bližšie informácie, výsledky vyšetrení, ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak ste boli alebo ste sledovaná v centre asistovanej reprodukcie, najvhodnejšie je sa informovať priamo tam, prípadne cestou obvodného gynekológa, ak boli vyšetrenia realizované ním.