Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,360 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • neprasknuty folikul

    , Autor: 63315

    Dobry deň, bola by som zvedavá na Vás názor. S manželom už máme jednu dcérku, na druhý pokus som vtedy otehotnela, všetko išlo bez problémov. Ale teraz sa už viac ako rok snažíme o bábo, druhý mesiac som teraz chodila na folikulometriu, kde som raz mala v piatok 17mm folikul, na druhý deň v sobotu pozitívne ovulačné testy. (viem že ich doktori neuznávajú) ale aj plodný hlien som si odsledovala,čo mi vždy zdôrazňuje aj doktor, že vtedy je dôležité sa snažiť. Následne v pondelok bol folikul 14mm a stredu 15mmx9mm nepravidelného tvaru. V takomto prípade ide o anovulačný cyklus? folikul isto nepraskol? bude z toho cysta? odber z krvi mi nerobil, beriem inofolic aj kys.listovú. Mala by som podľa Vás aj niečo iné užívať?
    Vopred ďakujem za Vašu odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, mohlo sa jednať aj o anovulačný cyklus. Či folikul nepraskol, ani či sa vytvorí funkčná cysta, Vám takto s istotou nepoviem. Kyselinu listovú užívajte naďalej. Pri snažení sa otehotnieť sa odporúča mať nechránený pohlavný styk aspoň 2-3 krát týždenne počas celého cyklu (okrem menštruácie), nie len v čase očakávanej ovulácie. Váš obvodný gynekológ Vám eventuálne môže predpísať Clostilbegyt. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Neprasknuty folikul

    , Autor: Asdflkjh

    Prosím vás beriem zvýšenú dávku clostylbegyt 2x2 a spravila sa mi 4cm fol.cysta a na druhom 15mm fol mám ísť ešte v pondelok na flm chodím do centra asistovanej reprodukcie je možné žeby napriek fol. Ciste narástol trošku aby som mohla podstúpiť inseminaciu? 15mm by bol asi malo na inseminaciu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, veľmi záleží od aktuálneho USG nálezu, ako aj ďalších okolností. Je ťažké sa takto bližšie vyjadriť. Navštívte centrum asistovanej reprodukcie podľa plánu a postupujte podľa odporúčaní tamojších lekárov.

  • Ovulacia ci neprasknutý folikul?

    , Autor: Bolarazjedna

    Dobrý deň, dnes som bola u gynekológa, no v tej chvíli ma nenapadlo sa opýtať... Pan doktor povedal, že mám 26mm folikul, ktorý o chvíľu ma prasknúť. No mam dnes iba 9.den cyklu (bežne mávam 28dnovy cyklus). Pripadá mi to moc veľký rozmer na 9.den, navyše LH test mi vyšiel dnes negatívny. Môže mi takto nastať ovulacia tento cyklus, alebo môže to byť skôr neprasknutý folikul z predchádzajúceho cyklu? (vtedy som užívala clostilbegyt, no ovulacnu bolesť som necítila, oproti predošlým mesiacom).
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, folikul sa ešte môže o pár milimetrov zväčšiť a následne prasknúť, čo môže trvať ešte niekoľko dní. Pravdepodobne dôjde k ovulácii s vaječníka, na ktorom sa spomínaný dominantný folikul nachádza. Teoreticky sa môže jednať aj o neprasknutý folikul s predchádzajúceho cyklu, ktorý praskne v tomto cykle. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • nepichnuty pregnyl

    , Autor: minutka

    D.den,s manzelom sa snazime otehotniet 1,5 roka. Mam 27,manzel 31 r. Lekar manzela nevysetril,teda na spermiograme nebol. Ale ja uzivam druhy mesiac clostylbegit. A to z dôvodu,ze hoci folikul narastie do pozadovanej velkosti 24mm,no nepraskne. Chcem sa spytat,ci je takyto postup spravny, nakolko mi nikdy nepichol pregnyl. Nebolo by to vhodnejsie,na neprasknuty folikul?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    pri problémoch s prasknutím folikulu je možné nasadiť Pregnyl alebo Ovitrell. A v prvom rade pri neplodnosti je nutné vyšetriť spermiogram partnera, ešte pred samotnou stimuláciou clostilbegytom. Pre toto a podobné skúsenosti odporúčam všetkým pacientkám ak sa rok snažia a neúspešne je vhodné navštíviť centrum asistovanej reprodukcie, kde vám okrem kompletných odberov spravia ak je to indikované aj stimuláciu clostibegytom pod dohľadom. To, že idete do centra asisitovanej reprodukcie neznamená, že hneď vás niekto bude nútiť do umelého oplodnenia, aspň teda pevne verím, že to tak nie je nikde. Držím palce!