Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Menštruácia

    , Autor: Peťa55555

    Dobrý deň pán Doktor.
    Pol roka užívam 2x denne inofolik a 16 deň cyklu duffaston. Mam za sebou prvý mesiac hormonálnej liečby 1x denne clostilbegid. Menštruácia mala prísť včera 4.2.2020 neprišla. Dnes len slabo špinim, skôr je to belasý hlien s červenými fliačikmy a mierne pobolieva brucho. Môže to byť znak gravidity?
    Pýtam sa preto lebo na 5 deň cyklu, ktorý teraz neviem určiť mam začať užívať 2x denne clostilbegid, ktorý sa v tehotenstve nemá užívať..Len momentálne neviem ako pokračovať, keď menzes neprišiel. Chcem sa informovať či si mám pre istotu urobiť tehotenský test?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak to nie je vylúčené, tehotná byť môžete. Špinenie môže byť aj príznakom blížiacej sa menštruácie. Ťažko je sa takto vyjadriť bez poznania bližších okolností alebo informácií. Tehotenský test nemusí v prípadne skorom štádiu tehotenstva ukázať nič. Odsledujte si to. Odporúčam v prípade nejasností alebo ťažkostí navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý najlepšie pozná všetky okolnosti.

Podobné otázky

  • Test

    , Autor: Arianka

    Dobrý deň chcem sa opýtať pred týždňom skončila menštruácia trvala 3 dní pred 3 dňami som začala trošku špiniť len jeden deň trošku tak som si spravila test rôzne druhy je pozitívny ku gynekológovi som objednaná 25.3 . Plánujeme bábätko snažíme sa ale ešte nikdy som nemala že dve čiarky vždy len jednu po celé dva roky.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu ste tehotná. Spomínané špinenie môže byť implantačné špinenie, ktoré sa môže vyskytovať do 16. týždňa tehotenstva. Ak nemáte žiadne ťažkosti, odsledujte si to a navštívte Vášho obvodného gynekológa podľa odporúčaní.

  • Duphaston/metformin viatris/PCOS

    , Autor: Srnka_ka

    Dobrý deň,
    chcem sa opýtať, pán doktor mi po vyšetrení sonom predpísal duphaston na 10 dní a na každé ráno a večer metformin viatris, ktorý sa používa na liecbu cukrovky. Cukrovku po vyšetrení na endokrinológií nemám,.hodnoty boli v poriadku. Pan doktor mi po danom sone povedal, že mám PCOS a že sa mi netvorí ovulacia. Žiadne iné vyšetrenie ako napr. odber krvi alebo iné neurobil, len na základe sona určil diagnózu. Preto sa chcem opýtať, či daný postup je v poriadku? Nakoľko som bola na vyšetrení na 14 deň od začiatku menštruácie, nemoze byt, ze ovulacia sa mi tvorí neskoršie ako na ten 14 deň? Pretože, keď som bola na preventivnej prehliadke v novembri, mi pani doktorka, ktora ho zastupovala povedala pri sone, ze mi prave prebieha ovulacia, preto som prekvapená, ze pan doktor mi povedal po 3 mesiacoch povedal danu diagnózu.
    Menštruácia mi meškavala ale asi cca rok, čo užívam prirodne kvapky Gynex, už mám pravidelnu každý mesiac, nie je to vždy ten istý deň ale daný mesiac dostanem menstruaciu. Otehotnieť chceme niekedy až po októbri.
    Preto moja ďalšia otázka znie, či mám dane tabletky, ktore mi pan doktor predpísal užívať, či si tým užívam nejak neovplyvnim moj cukor v tele a nejak uškodim. A taktiež ako mam chápať výklad diagnózy doktora o netvoreni ovulácie, kde druha doktorka tvrdila, pred 3 mesiacmi, ze ovulacia mi prave prebieha.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, diagnóza PCO syndrómu sa určite nestanovuje iba na základe USG vyšetrenia a určite s nelieči Metforminom. Samozrejme, ovuláciu môžete mať posunutú. Ovulačný a menštruačný cyklus sú dva samostatné cykly, ktoré na seba nadväzujú, ale prebiehajú samostatne. K postupom kolegu mi však neprináleží vyjadrovať sa, ani to komentovať. Osobne však danému postupu nerozumiem. Nie je to však postup lege artis.

  • PCO a HA

    , Autor: Farkasova

    Dobrý deň, dnes som bol na PP, pri ktorej mi doktor zistil polycysticke vaječníky, (susp. PCOS), ktoré na predošlých PP neboli. V septembri som vysadila po 3,5 roku HA (Maitalon), následne prekonala silnú chrípku (vysoké CRP, antibiotiká, následná mykoza atd). Menstruacia nabehla po vysadení až o 3 mesiace v kratšom - 21dnovom cykle. So snažením o babatko sme este len zacali, takze dnešné vyšetrenie má dosť prekvapilo. Dohodli sme sa na sledovaní cyklu, meranie bazálnej teploty a ak sa to nepodarí, budeme to riešiť.
    Pri naštudovaní som sa docitala že cysty môžu vzniknúť po vysadení HA. Je správne ešte počkať? alebo to čo najskôr riešiť. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, diagnóza PCOS sa nestanovuje USG vyšetrením. Ak ste dlhodobejšie užívali hormonálnu antikoncepciu, počas ktorej boli vaječníky tlmené a ovulácia blokovaná, po vysadení hormonálnej antikoncepcie sa vaječníky “nabudili”, folikuly začali rásť a na USG to môže vyzerať podobne, či imitovať PCO. Pokojne sa snažte otehotnieť. Praktizujte nechránený pohlavný styk 2 až 3 krát týždenne počas celého cyklu, okrem obdobia menštruácie. Ak sa Vám do roka nepodarí otehotnieť, bude to potom potrebné riešiť.

  • Tehotná po norethisterone

    , Autor: Katka666

    Dobrý deň, minulý mesiac sme išli na dovolenku a začala som užívať Norethisteron. Asi som začala neskôr, pretože mi spustil krvácanie. Niekde som čítala, že keď ho budem brať tak dokáže krvácanie ukončiť. Nebolo tomu tak ale mala som oveľa slabšiu MS takže som ho užívala počas dovolenky aj napriek tomu, že sa MS rozbehla. Užívala som približne 9 dní 2x1 tbl. Menštruácia mi mala prísť 10.9. a neprišla. Spravila som si test a bol pozitívny. Prosím Vás je tam riziko poškodenia plodu? Dosť sa toho obávam. O dieťatko sa snažíme 3 roky, navštevujeme aj CAR takže toto bolo veľké prekvapenie. Máte prosím nejaké skúsenosti?

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak po začatí užívania Norethisteronu dôjde ku krvácaniu, je vhodné liečbu ukončiť, nakoľko zámer oddialenia menštruácie nesplní. Prvý deň krvácania počas užívania Norethisteronu sa ráta ako prvý deň menštruácie. Tehotenský test môže byť aj falošne pozitívny, nemusí sa jednať o tehotenstvo, takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach, ako aj pre jednoznačné potvrdenie, či vylúčenie tehotenstva je potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Menštruacia

    , Autor: Vanessitta

    Dobry deň, chcem sa opytať po nechranenom styku som dostala menštruaciu skôr o 4 dni. Menštruaciu mam slabšiu ako mavam , z každodennymi bolestami brucha. A menštruacia je červena až hneda. Trva to 3 dni zatial. Možem byt tehotna? Ďakujem za odpoveď ????

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Môže sa jednať aj o implantačné špinenie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností, ako aj pre jednoznačné vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.