Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Potrat

    , Autor: zoja-2

    Dobrý deň,
    Otehotnela som po pregnyle a užívaní duphastonu. Duphaston som po dobrati krabičky vysadila (týždeň pred MS). Menštruácia neprišla a tehotenský test bol pozitívny. Tehotenstvo bolo potvrdené krvnými testami, avšak týždeň po vysadení duphastonu som v 5tt spontánne potratila. Chcem sa spýtať, či potrat mohol spôsobiť pokles progesteronu po vysadení dupahostonu aj keď potrat nastal až týždeň nato. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak dôjde k potratu v období 6 - 8 týždňa, s najväčšou pravdepodobnosťou je zárodok poškodený a plod by nebol zdraví alebo by bol vážne poškodený. Nedával by som to do súvisu s užívaním Duphastonu.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo

    , Autor: Marcela13

    Dobrý deň . Potrebovala by som radu .Mám 2 krásne deti ktoré sa podarili hneď na prvý krát v roku 2017 a 2018. Bola som s nimi na rizikovom. Syn pomalí rástol a pri dcére mi odtekala plodová voda počas celého tehotenstva. V januári 2022 ale s iným mužom sa nám podarilo otehotnieť s kvapôčky lásky kde nastal samovoľny potrat . V máji 2022 tiež s kvapôčky lásky sa to podarilo ale potratila som v 12 týždni povedali mi že biochemické tehotenstvo. Plod zmizol a gestacny vak rástol tak som šla na kyretaz. Šla som k mojej dr. Na kontrolu a videla tam ešte niečo že to zle urobili ale že sa to vyplaví aj samé ..teraz tam už nevidela nič .Snažíme sa 3 mesiac po dlhej (1,5r)pauze a nedarí sa nám .viete mi povedať prečo? Alebo či pri kyretazi nemohli doktori niečo urobiť? Na štítnu žľazu sa liečim a bola som pred mesiacom na kontrolu všetko je v poriadku . ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin, pre ktoré sa Vám nedarí otehotnieť aj napriek pravidelnému nechránenému pohlavnému styku môže byť viacero. Ak sa snažíte otehotnieť už rok a pol a nechránený pohlavný styk praktizujete dva-tri krát týždenne a v anamnéze máte už dva potraty za sebou, niekde bude pravdepodobne problém. Nepoznám však žiadne výsledky vyšetrení, nálezy, USG, informácie, ani okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam realizovať hematologické vyšetrenie a vyšetrenie spermiogramu partnera. V prípade, že bude hematologické vyšetrenie negatívne a spermiogram v norme, ešte doplniť imunologické a genetické vyšetrenie. Pouvažovať tiež môžete o návšteve centra asistovanej reprodukcie, kde Vám vedia všetky vyššie spomínané vyšetrenia realizovať pod jednou strechou.

  • Folikumetria

    , Autor: Akanka

    Dobrý deň, mám 31 rokov uterus bicornis a žiadne deti. Mam za sebou 1 krát biochemicke a 1 krát potrat v 12TT. Od potratu sa nám rok nedarí. S ovulaciou som nemala problém,vzdy bola ale doktorka mi aj tak nasadila letrozol na stimuláciu. Vždy som ale mala veľké tie folikuly 28mm a viac ale vždy samé praskli. Ale neni to už vajko nekvalitné? Nikdy mi nič nedala aby mi skorej prasklo. Vždy sme čakali ci praskne samé. Žijem v zahraničí a tu je iný postup.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, veľkosť folikulu nehovorí o kvalite vajíčka. Príčin potratu v 12. týždni tehotenstva môže byť viacero. Ak sa na nič neliečite, väčšinou sa čaká na ďalšie otehotnenie a ak by opäť došlo k potratu, odosiela sa pacientka na hematologické, endokrinologické, imunologické a genetické vyšetrenie. Pri snahe otehotnieť sa odporúča praktizovať nechránený pohlavný styk 2 až 3 krát týždenne, počas celého cyklu, okrem obdobia menštruácie. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, nálezy, USG, výsledky vyšetrení, ako aj ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Dexamed

    , Autor: Dia18

    Dobrý deň , mám za sebou 2x potrat skončený kyretom . S manželom sme podstúpili testy na reproimunologii . Jemu vyšlo MAR test IGA 3 min 11% a MAR test IgA 10 min 18% , všetko ostatne mal v poriadku až na zvýšené aslo a monocyty . Dali mu do liečby Dexamed . Je to take zle ? Alebo kvôli čomu ten Dexamed . Na internete sa všade píše že tie MAR hodnoty nemal až tak zle . Tak kvôli čomu ten dexamed alebo to je štandardný postup ? Mne vyšlo vo vytere z posvy : pošva stredne masívne strep agala - na to mi dali vaginálne probiotika - gynimun stačí to ? Alebo budú potrebné aj AtB ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, čo sa týka imunologických výsledkov, ako aj predpísanej liečby, je to otázka na reprodukčného imunológa. Čo sa týka nálezu Streptococcus agalactiae, nachádza sa v pošve pomerne často a je viac-menej jej normálnou súčasťou. Ak nemáte žiadne ťažkosti, vaginálne probiotiká by mali stačiť.

  • Fraxiparine pred potratom

    , Autor: Marysibley

    Dobrý deň, chcem sa spýtať dva krát za sebou som mala spontánny potrat na úplnom začiatku tehotenstva, bol tam iba gestacny vak, prvý krát som sa vyčistila doma a teraz ma to ešte len čaká, lekár mi predpísal fraxiparine injekcie len celkom nerozumiem načo, vyšetrenia mám ešte len pred sebou a nemôžu tie lieky dáko tlmiť to krvácanie ? Zatiaľ to neprichádza a som trochu nesvoja či tonie je zbytocne keď ešte neviem výsledky z hematologie a tie lieky sa dávajú tiež na udržanie plodu čo mi nechceme teraz.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tiež tomu celkom nerozumiem. Nízkomolekulárny heparín nebude tlmiť krvácanie, keď však ešte nemáte potvrdené tehotenstvo, nevidím na to celkom dôvod. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, výsledky vyšetrení, ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť, keďže poznajú všetky výsledky vyšetrení, ako aj nálezy.

  • Problem s otehotnenim

    , Autor: Mirusa153

    Dobry den pan doktor. Chcela by som sa poradit. S manzelom sa snazime o dietatko. Mam za sebou spontanny potrat v 6tt a od potratu sa nam 10 mesiacov pocat dietatko. Vysetrenia 3 mesiace po potrate u gynekologa som mala ukazkove, vsetko bolo v poriadku. Pred mesiacom som navstivila obvodneho lekara na odber krvi (ci nemam problem so stitnou zlazou) a tiez som mala vysledky v poriadku. Buduci mesiac som objednana k endokrinologicke na dalsie vysetrenia. Je mozne, ze spontannym potratom sa nieco zastavilo a preto sa nam nedari mat babatko? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčín sterility, teda neschopnosti otehotnenia môže byť viacero. Jeden potrat v anamnéze ešte nič neznamená. Prakticky každá tretia žena potratí aspoň raz za život a nemusí sa u nej vyskytovať žiadna porucha alebo patologický stav, ktorý je toho príčinou. Najčastejšie sa však vyskytuje hematologický, endokrinologický, genetický, či imunologický problém. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.