Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,279 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Prosba

    , Autor: martina1

    Dobrý deň. Potrebujem prosim poradit. Mavam 28 dňový cyklus. Menzes naposledy 26.januára 2019. Mam taky problem ze po styku mavam krv a aj počas sexu. Vzdy to badam ze to mavam v lutealnej faze. Inokedy nie. Cize okolo 22 dňa cyklu mavam krv. Aj včera som to isté mala. Neni to jasná krv iba taka do ružova. Snažíme sa o babatko a 5 mesiacov sa nám nedarí. Prvé dieta som mala sekciou a tiez podarilo az po pol roku. Ale krv som nemala. Bola som na prehliadke a gynekologicka ze mam vsetko v norme. Aj muz bol na vyšetrení tiez ma vsetko ok. Ale prečo potom toto stava? A ďalšie dni mavam spinenenie teraz zatial nie.vdaka za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v období ovulácie môže byť prítomné špinenie (aj po pohlavnom styku), nie je to až tak ratitné, treba si to však odsledovať. Po každom pôrode môže dôjsť k zmene v menštruačnom cykle, aj čo sa týka špinenia alebo intenzity, či pravidelnosti. Pri snahe o dieťa odporúčam intenzívne snaženie (aj dvakrát denne). Ak sa Vám nepodarí otehotnieť do roka od začiatku intenzívneho snaženia, aj napriek tomu, že všetky vyšetrenia u Vás aj partnera sú v poriadku, je vhodné navštíviť obvodného gynekológa, rovnako ho navštívte v prípade akýchkoľvek nejasností alebo ťažkostí.

Podobné otázky

  • Prosba o nestranny pohlad

    , Autor: Bunko


    Dobry den, zijem v zahranici a chcela by som ziskat trosku nestranny pohlad. Bude to trosku dlhsi prispevok tak snad nevadi. S priatelom sa pokusame uz vyse dvoch rokov o nase prve babatko. Ja mam v juni 35, priatel 39. Vsetky testy nam vysli v poriadku (hormony, HSG, spermiogam, cyklus a ovulacia pravidelna ako hodiny – potrvrdene testami, sonom aj krvou). Mala soma aj Letrozole na 6 mesiacov na zyvsenie sance ale nepomohol. Rozhodli sme sa tomu trosku pomoct a navstivili sme kliniku – tam nam odporucali IVF ze s IUI mame velmi nizku sancu (kedze nevidia ziaden problem u mna alebo priatela). Nakoniec sme sa rozhodli to skusit s IUI ale bolo to zrusene kvoli hyperstimulacii. Mala som 5 velkych folliculov (< 18mm) na pravom vajecniku a niekelko mensich na lavom (cca 12 mm) v CD13. Bola som stimulovana injekciami Menopur 75iu od CD2 kazdy vecer, plus od CD9 som mala Cetrocite na zabranenie predcasnej ovulacii. Teraz ma znova chcu dat na injekcie ale so znizenou davkou 50iu. Mne sa to zda strasne vela a dost drasticke ohladnuc na to ze nemam problem s ovulaciou. Aky je vas nazor? Predpokladam ze su aj ine moznosti ako stimulovat napr s tym Letrozolom plus pridat injekcie v neskor v cycle ak treba. Taktiez by ma zaujimalo ako funguje injekcia na vyvolanie ovulacie Ovitrelle? Ak som mala niekolko dozretych follikulov uvolnili sa vsetky naraz alebo nejako postupne? Bolo nam zakazane sa pokusat prirodzene kedze tam bol risk na viacorcata. Zufali ludia robia zufale ciny a my sme to skusili cca 72 hodin po “vyvolavacke” priblizne 26 hodin po ovulacii (mala som priserne bolesti tak viem kedy skoncila). Myslim si ze ak je tam sanca na otehotnenie tak je dost mala ohliadnuc na to ze 2 roky sa pri “normalnych” podmienkach nezadarilo. Ovplyvnuju injekcie kvalitu vajicok a zvysuju nejako sance? Zaujimam sa aj preto lebo by som chcela vediet benefit stimulacie s injekciami a bez nich (oralne medikamenty). Dakujem velmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, toto je skôr otázka na centrum asistovanej reprodukcie, ktoré má oveľa viac skúseností a vie Vám poskytnúť relevantnejšie informácie. Keďže nepracujem v IVF centre a nemám prakticky žiadne skúsenosti s touto problematikou, moje vyjadrenie je v celku neobjektívne. Čo sa týka spomínaných preparátov, neviem Vám povedať, či sa používajú aj u nás, navyše nemám s nimi vôbec skúsenosti, takže sa k nim neviem vyjadriť. Pri stimulácii, či vyvolaní ovulácie je šanca na viacpočetné tehotenstvo, ak nie je mechanický problém ani problém v spermiograme. Vo všeobecnosti funguje stimulácia vaječníkov tak, že podaním preparátu dôjde k dozretiu viacerých folikulov, z ktorých sa následne uvoľnia vajíčka. Ak bolo rozhodnuté o intrauterinnej inseminácii, znamená to, že spermia bola vložená do maternice, aby sa uľahčila cesta spermie k vajíčku a stimuláciou sa dosiahla väčšia šanca na oplodnenie. Pohlavný styk bol zakázaný z dôvodu, že pri ejakulácii dôjde k vyplaveniu niekoľkých miliónov spermií, takže ak došlo k uvoľneniu viacerých vajíčok, existuje tu možnosť viacpočetného tehotenstva. Vyvolanie ovulácie prakticky nemá vplyv na kvalitu vajíčok. Postupujte podľa odporúčaní centra asistovanej reprodukcie.