Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,697 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • ...

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer.Poslednu ms som mala 14.11..27.11 som bola u dr.a povedala mi ze som v strede cyklu a uz by malo byt vidiet zrejuce vajicko ale nieje...to znamena ze do dalsej ms uz nemozem byt tehotna?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak vajíčko dostatočne nevyrástlo a neovulujete, je pravdepodobnosť otehotnenia dosť nízka, u každého je však ovulácia inak, nemusí byť presne na 14 deň, už ste ovulovať mohla...yávisií od priemernej dĺžky cyklu
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Clostillbegyt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem,
    Prosím chcem sa poradiť aj s iným lekárom. Kvôli anovulacnemu cyklu (príčina pcos) a snahe otehotnieť mi lekár predpísal clostillbegyt 2x1 tabl. Od 4 do 8 dňa.
    Celkom ma to prekvapilo, nakoľko sa všade píše, že prvotný postup je 1x1 tbl. a až neskôr 2x1... najmä pri pcos má byť davka polovičná.
    Keď som sa pána doktora opytala, iba mi povedal, že takto berú všetky ženy clostyl.
    Prosím, čo si o tom myslite?
    Nie je tá dávka pri pcos príliš veľká?
    Berem ju druhý deň a mám bolesti podbruška.
    Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardná dávka Clostilbegytu aj v prípade PCOS
    je 2x denne 1 tableta od 3. do 7. dňa cyklu. Následne je potrebná kontrola USG na 11. - 12. deň cyklu, kde sa vie naplánovať podanie injekcie na dozretie vajíčka a jeho uvoľnenie (Ovitrelle). Keďže však nepoznám žiadne výsledky vyšetrení, ani Vás, ani partnera, či už hormonálneho profilu, AMH, spermiogramu, ako aj ďalších nálezov, informácií a okolností, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorého v prípade ťažkostí alebo nejasností kontaktujte alebo navštívte.

  • 1 pôrod a potom 3 potraty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Stále sa neviem dopátrať, či môže žena otehotnieť, aj keď má muž horší spermiogram? Manžel bol na spermiograme v roku 2017. Výsledky boli trochu horšie, ale potom som otehotnela v r. 2019 - normálny prirodzený pôrod. Po tomto tehotenstve 3 potraty r. 2021 (13.tt), r. 2023 (7.tt), r. 2024 (7.tt), manžela posielajú na spermiogram, všetky vyšetrenia absolvované, hematológia v poriadku, imunológia( liečba nasadená až keď otehotniem), genetika v poriadku, endokrinológia (bez liekov, sledovaná, okamžité vyšetrenie až v tehotenstve). Mňa skôr zaujíma, či vlastne žena môže otehotnieť, aj keď má muž horší spermiogram alebo žena otehotnie, lebo nemám problém otehotnieť a môže tam byť tá spermia zlá, čiže to dieťa sa ako keby nedovyvinie a potom sú tie potraty ....neviem, či ma chápete, či som dobre položila otázku. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, to, že bol spermiogram vyšetrený v roku 2017 je t.č. už nepodstatné. Dôležitý je aktuálny stav spermiogramu, keďže sa spermiogram môže pomerne radikálne meniť. Záleží od výsledkov a patológie spermiogramu. Ak máte realizované všetky vyšetrenia, hematologické, endokrinologické, genetické a imunologické a výsledky sú primerané a nevysvetľujúce príčinu potratov, určite je potrebné vyšetriť aktuálny stav spermiogramu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Preventivne LMWH

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Chcela by som sa Vas opytat na Vas nazor na preventivne uzivanie injekcii na riedenie krvi v tehotenstve?... Mala som 2 potraty v prvom trimestri. Hematologicke aj geneticke vysetrenia su bez nalezu. Je podla Vas nutne ich aplikovat aj napriek tomu, ze vysetrenia nepotvrdili poruchy zrazanlivosti krvi?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak u Vás nebol potvrdený trombofílny stav, predpokladám že Vám bolo aj hematológom vysvetlené, že nie je potrebné aplikovať nízkomolekulárny heparín. Čisto iba preventívne sa nízkomolekulárny heparín neaplikuje. Ak ešte nebolo j Vás realizované endokrinologické vyšetrenie, či imunologické vyšetrenie, doplnil by som ešte to. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, nálezy, výsledky vyšetrení, ani okolnosti, preto sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť.

  • Clostilbegyt a progesteron pri žiadnej MS

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    bola som u svojho gyn kvôli meškajúcej menštruácii (posledná 17.2) .. s manželom sa snažíme o bábätko , doktor mi povedal , že mám pcos, vysoké AMH, malo progesteronu , že telo by aj chcelo pracovať , ale vaječníky sú zaspate.. gyn mi dal liečbu clostilom v schéme 2x1tbl od 3dc - 7dc .. problém je ten , že MS nemám , nedal mi vyvolávačku , sliznica nízko , výstelka žiadna .. mám sa tváriť že piatok som bola 1DC a v pondelok nasadiť clostil, čo je podľa mna blbost aj skrz to dávkovanie aj , že si mám len tak bez naozajstnej ms nasadiť lieky ? Ešte k tomu mi ani nenavrhol folikulometriu popri liečbe , dal mi ju na 3mes s tým , že mám prísť až keď po tých 3m alebo keď budú ťažkosti alebo pozit. TT.. Progesteron mám užívať od 16dc do 25dc a následne by mala prísť menstruacia .. Je toto v mojom prípade správny postup ? Ja s ním nie som stotožnena

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, neviem, ako dlho sa snažíte otehotnieť, aké máte výsledky hormonálneho profilu a či vôbec Vám bol na základe toho diagnostikovaný PCO syndróm, ani nepoznám ďalšie výsledky vyšetrení a informácie, či bol vyšetrený aj spermiogram partnera, ... Podľa opisu sa však u Vás jedná pravdepodobne o kombinovaný problém. Neviem, či je daný postup pre Vás ideálny, ale vyskúšať ho na mesiac nemusí byť problém. Či to však bude mať u Vás efekt, ťažko povedať. Ako som už spomínal, bez poznania výsledkov vyšetrení, aj partnera, je tažké sa takto bližšie vyjadriť. Nevylučujem však, že pre Vás bude ideálnejšie navštíviť Centrum asistovanej reprodukcie.

  • Snaha o počatie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    snažíme sa o bábätko už 2.5 roka... Vyšetrená som ja aj manžel všetko sme mali v poriadku..výsledky boli v norme.. Až na PCOS..
    - mala som problém s menštruačným cyklom.. preto užívam už skoro 4 roky Duphaston...od vtedy mám menštruáciu pravidelnú 28-32 dní .. krvácam 5-6 dní...
    - Mala som robený hormonálny skríning bol zvýšený progesterón iné hormóny v norme meranie folikulov v norme pri PCOS
    - pani doktorka ma poslala ešte na vyšetrenie priechodnosti vajíčkovodov... Že zrejme bude chýba tam keďže všetko je v norme... No vajičkovody sú obidve priechodné...
    -AMH mám 7.72
    -HA som nikdy neužívala
    Ostáva podľa vás už len IVF alebo je šanca na prirodzené počatie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je otázne, či u Vás dochádza k ovulácii. Keďže máte aj vysoké AMH, teda zásobu vajíčok máte vysokú. Nemusí dochádzať k ich uvoľňovaniu počas ovulácie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Je však vhodné navštíviť centrum asistovanej reprodukcie, kde Vám budú realizované vstupné vyšetrenia, ako aj spermiogram partnera. Je viacero možností, ktorými sa dá postupovať. Nie vždy je potrebné realizovať IVF.