Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,703 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • vitamíny

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, spolu s manželom sa snažíme viac ako rok o prirodzené otehotnenie, zatiaľ však bez pozitívneho výsledku. Minulý mesiac som absolvovala folikumetriu, folikuly krásne praskli, sliznica bola pekná (aspoň čo doktor hovoril). Ja som podľa všetkého v poriadku, ale manžel má spermigram nasledovný:
    pohyblivosť A (lineárna): 0,
    B (pomalá lineárna): 20,
    C (nelineárna): 20,
    D (nepohyblivých) :60,
    patológia : cca 50....lekár mu odporučil užívať Prefertil. MOja otázka je: aké máte skúsenosti s týmito vitamínmi? nemali by sme ich ešte niečim podporiť? Je nejaká šanca, že by sme mohli prirodzenou cestou otehotnieť? ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    napriek tomu, že sú spermie výrazne pomalšie, spontánne otehotnenie je možné. No vo vašom prípade by som odporučila insemináciu na zjednodušenie "cesty" spermií k vajíčku. Profertil svojim pacientom odporúčam len vo výnimočných prípadoch, zatiaľ ma nepresvedčil tento preparát o jeho pozitívnom efekte.

Podobné otázky

  • Otehotnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň a existuje niečo na podporu tehotenstva dáke vitamíny alebo niečo iné čítala som o inofolice niečo také alebo čo pomáha ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môžete skúsiť užívať Femibion 1, ktorý obsahuje už aj kyselinu listovú, najlepšie 2 mesiace pred plánovaním tehotenstva.

  • Vitamíny

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. S manželom sa snažíme o bábätko, už tretí mesiac a nič. Vždy dostanem menštruáciu a negatívny test. Pozerala som vitamíny na podporu tehotenstva. Viete mi poradiť či je lepší INOFOLIC alebo Pinkfertil plus? Čítala som, že ten pinkfertil sa berie pri umelých oplodneniach, čiže je lepší? Silnejší?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to prakticky jedno. Všetky preparáty pre tehotné obsahujúce vitamíny obsahujú viac-menej to isté. Ak máte pestrú a vyváženú stravu, postačuje užívanie iba čistej kyseliny listovej v dávke 400ug denne. Odporúča sa ju užívať dva mesiace pred plánovaním tehotenstva, ako aj prvé tri mesiace tehotenstva.

  • Duphaston+Fraxiparine

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som vedieť Váš názor na postup pri ďalšom tehotenstve.
    - prvé tehotenstvo v roku 2022 skončilo v 8+4 (MA zistený v 11tt, bol mi podaný misoprostol bez účinku, potom kyretáž), v 6tt som ochorela, mala som silnejší priebeh covidu, počas tehotenstva som užívala len vitamíny,
    - druhé tehotenstvo november 2023 - biochemické,
    - tretie tehotenstvo skončilo v 7+4, od začiatku som brala duphaston, v 6tt mi bol podaný inj. pri extrakcii osmičky Septanest 2 ml (myslíte, že mohol mať vplyv na plod?)

    Vyšetrená som bola následne u endorkinológa, hematológa, repro.imunológia, genetika. zistená len mutácia mthfr677 heterozygot.
    Môj gynekológ navrhuje pri treťom tehotenstve zas duphaston a preventívne nizkomolekulárny heparín aj keď nemám hematol. nález. Čítala som, že duphaston pomáha ak je na chybe žlté teliesko, mne však nikdy nikto hormóny počas tehotenstva nemeral, preto neviem, či mi jeho užívanie pomôže. Totiž dve tehotenstvá bez ohľadu na užívanie duphastonu skončili MA, pri druhom som ani po vysadení duphastonu nezačala krvácať, dokonca som ďalej mala pri oboch tehotenstvách niektoré teh. príznaky (možno sa mýlim, ale keďže moje telo sa správalo dlho po MA ako "tehotné", mám pochybnosť o tom, či bol problém v hormónoch.....). Tiež sa chcem opýtať existuje Srdečná vďaka za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak boli výsledky vyšetrení negatívne a hematológ Vám neodporúčal liečbu, je na zvážení podávanie nízkomolekulárneho heparínu. Čo sa týka Duphastonu, obvodný gynekológovia ho nasadzujú viac-menej preventívne. Neuškodí, ale mnohokrát ani veľmi nepomôže. Ak sa uvažuje o nasadení progesterónového bloku, vhodnejší je preparát Progestanelle 200mg. Spomínané lokálne anestetikum nemá vplyv na tehotenstvo. V prípade zamlčaného potratu organizmus nevie, že sa zárodok prestal vyvíjať a preto pretrvávajú ešte istú dobu mechanizmy na udržanie tehotenstva a organizmus sa správa ako počas normálneho tehotenstva. Takto sa Vám viac neviem bližšie objektívne vyjadriť. Myslím si, že Váš obvodný gynekológ to nemyslí zle, snaží sa Vám pomôcť ako to len ide.

  • Oligoasthenoteratozoospermia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Prosím Vás pán doktor, mohla byť uvedená diagnóza príčinou potratu? Máme s manželom už 1 dieťa, tehotenstvo pred aj po skončilo potratom. Momentálne sme chodili po vyšetreniach, kde mu bola zistená uvedená diagnóza a mne mutácia na hematológii, kvoli ktorej budem nasledujúce tehotenstvo brať Clexane a aspirin.

    Otehotnieť sa nám podarilo vždy na prvýkrát. Jedna sa o to, že som aktuálne už 3 a pol mesiaca od čistenia a taktiež mám po 3 cykloch a chceli by sme sa znova pokúsiť o bábätko. Odporúčali by ste nám počkať aby manžel bral vitamíny predtým alebo to nemá nejak vplyv na vyvin plodu a môžme sa snažiť už teraz?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, oligoasthenoteratozoospermia u manžela nebola určite dôvodom potratov, nakoľko ste otehotneli. U manžela sa jedná o znížený počet, zníženú pohyblivosť a abnormálny tvar spermií. Skôr si myslím, že vplyv mal novozistený trombofilny stav u Vás. Doplnil by som u Vás ešte pre istotu endokrinologické vyšetrenie. Manžel môže užívať vitamíny a voľnopredajné doplnky výživy. Ak už ubehli tri mesiace a tri menštruácie od zákroku, môžete sa začať snažiť. Pri otehotnení je potrebné čo najskôr kontaktovať hematológa.

  • výsledky po kyretáži

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    po kyretáži mi boli odovzdané tieto výsledky. Moja krvná skupina je 0+. Mala som kyret z dôvodu MA. Vývoj zastavený v 6TTcca, nebola srdiečko, veľký žĺtkový vak. Po kontrole bol gestačný vačok zmenšený. Prišli mi výsledky, kde je uvedené toto:

    Po izoláci DNA z tkaniva abortu sme molekulovou analýzou metódou QF-PCR preukázali plod ženského pohlavia bez chromozónových aneuploidií v rámci vyšetrených oblastí rsa (X) x2, (13, 15, 16, 18, 21, 22)x2

    Pozn. Metóda QF-PCR je určená len na detekciu špecifických chromozómových aneuploidií. QF-PCR nie je určená na zisťovanie zmien počtu iných ako uvedených chromozónov, ani na dtekciu štrukturálnych zmien, mozaicizmu a iných chromoz. abnormalít.

    Pri stanovení ženského pohlavia plodu nevieme bez vyšetrenia krvi matky zaručiť správnosť výsledku.


    Prosím, pochopila som to tak, že nič vlastne nebolo nájdené. Žiadna vývojová chyba. Mám 29 rokov, bolo to moje prvé tehotenstvo. Prosím, z vašich skúseností, odporúčate mi nejaké ďalšie vyšetrenie? Môže sa takýto druh potratu stať iba tak, aj keď tam nebola zistená žiadna vývojová chyba? Chorá som pri tehotenstve nebola, nefajčím, nepijem alkohol, zdravo sa stravujem, jedla som vitamíny, kyselinu listovú. Neberiem lieky, choroby dedičné nemám. Neviem si vysvetliť dôvodu MA a bojím sa preto ďalšieho tehotenstva.

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v živote každej ženy môže dôjsť k potratu. Nemusí sa pritom jednať o žiadnu patológiu, iba o zhodu okolností, často chybu v génoch. Z patologického vyšetrenia sa príčina potratu takmer s istotou nezistí. Ak sa jednalo o prvé tehotenstvo,
    s otehotnením ste nemali problém a na nič sa neliečite, nie je potrebné žiadne špeciálne vyšetrenie. Počkajte aspoň tri mesiace, aspoň trikrát odmenštruujte a môžete sa začať snažiť otehotnieť. Dva mesiace pred plynovým otehotnením môžete začať užívať kyselinu listovú v dávke 400ug denne.