Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehotenstvo?

    , Autor: lina129

    dobry den, chcela by som sa len informovat, kazdy mesiac mam pravidelne viditelny pred ovulacny hlien, tahavy a pocit mokra na nohavickach. Vzdy sme s priatelom mali styk az po objaveni tohto hlienu, ale neotehotnela som. Tento mesiac sme sa milovali podla kalendarne plodnych dni, cice cca. 11ty den MC, teda este pred objavenim hlienu. Takyto tahavy hlien sa vsak uz potom neobjavil. Je mozne, ze som otehotnela? A este ma zaujima, ci tento hlien, al. pripadne otehotnenie moze ovplyvnit viroza, konkretne crevna. Dakujem velmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    na vašu otázku som vám už odpovedala, črevná viróza kľudne mohla spôsobiť anovulačný cyklu, na druhú stranu mohla prebehnúť aj ovulácia a mohli ste otehotnieť.

Podobné otázky

  • HCG 13

    , Autor: Ivkaaaa

    Dobrý deň, som 4 týždne po kyretáži po zamlčanom potrate. Výsledky krvi na HCG ukazujú hodnotu 13. Mám mierne pichanie v ľavej časti podbruška. Na sone nevidno nič. Prosím Vás, môže ísť o mimomaternicové tehotenstvo? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe jednej hodnoty beta HCG sa nedá vyjadriť. Možností môže byť viacero. Mimomaternicové tehotenstvo nepredpokladám, to by sa už prejavovalo inak. Môže sa jednať aj o perzistujúcu trofoblastovú chorobu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Určite je však potrebné to odsledovať. Ak nemáte žiadne ťažkosti, je potrebné realizovať kontrolné vyšetrenie beta HCG o týždeň od poslednej kontroly. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Mimomaternicové tehotenstvo

    , Autor: Ivkaaaa

    Dobrý deň, v 11/2022 som mala zamlčaný potrat. Plod sa prestal vyvíjať v 5+6 tt. Maternica sa mi vyčistila sama. V 8/2023 som mala druhý zamlčaný potrat, plod sa opäť prestal vyvíjať v 5+6 tt. V maternici som mala 3 gestačné vačky, no plod bol iba v jednom. Absolvovala som kyretáž a bola vykonaná aj histológia. Po 3 týždňoch od zákroku mi volala obvodná gynekologička s tým, že mám prísť na kontrolné sono, pretože vo výsledkoch histológie je uvedené že mohlo ísť o mimomaternicové tehotenstvo. Kázala mi vykonať aj tehotenský test. Ten vyšiel negatívny. Na sone mi povedala, že všetko je v poriadku, že nejde o mimomaternicové tehotenstvo a že prebehla ovulácia.
    Prosím Vás, aký môže byť dôvod toho, že obe tehotenstvá skončili v rovnakom týždni? Je možnosť mimomaternicového tehotenstva aj keď na sone nič nevidela, nemám bolesti a ani som pred kyretážou nekrvácala? Je šanca na ďalšie úspešné tehotenstvo? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste mali za sebou dva zamlčané potraty v 6. týždni tehotenstva, pravdepodobne nie je niečo v poriadku. Príčin však môže byť viacero. Nepoznám však žiadne bližšie okolnosti, nálezy, výsledky vyšetrení, ako aj ďalšie informácie, ako aj vek, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam však realizovať hematologické, endokrinologické, prípadne aj genetické, či imunologické vyšetrenie, ktoré môžu odhaliť príčinu opakovaných potratov v skorom týždni tehotenstva. Vo výsledkoch histológie nemuseli byť zachytené plodové súčasti, teda embryonálne tkanivá, to však automaticky neznamená mimomaternicové tehotenstvo. To sa dá jednoducho vylúčiť realizáciou odberu krvi na beta HCG, ktoré v prípade negatívneho výsledku jednoznačne vylúči akékoľvek tehotenstvo. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Ako ďalej?

    , Autor: berrynka-2

    Dobrý deň, p. doktor,
    chcem sa poradiť o ďalšom smerovaní mojej cesty k otehotneniu. Zoznam vyšetrení a liekov, ktoré som za posledné roky nazbierala, sa mi zdá už príliš neúnosný pre moje zdravie a neviem sa rozhodnúť, ako to riešiť. Stručne: Mám 34 rokov, takmer 3 roky sa pokúšame otehotnieť (zatiaľ žiaden výsledok, ani potraty). Pred 4 rokmi myomektómia (vraj by to už nemalo mať vplyv na otehotnenie, myóm bol na vonkajšej strane maternice). Pred 2 rokmi sa objavilo špinenie medzi cyklami a celkovo dlhšie cykly (okolo 33-35 dní), neskôr menzes vyvolaný len injekciou...doktor mi nasadil Duphaston a v podstate som ho užívala celý čas až do dnes. Pred rokom sme začali riešiť CAR, zistená neskoršia ovulácia, Duphaston posunutý od 19 DC. Zistili mi trombofíliu heterozygot 4g/5g + pozitiv. lupus antikoagulans, sek. zvýšený Fbg a FVIII. Nasadený preventívne Aspirin protect. Raz sme vyskúšali aj stimulovanie Clostilbegytom, následne Ovitrelle, bez úspechov. Stimulovanie som ale znášala s nepríjemnosťami (silné bolesti, nevoľnosť, výkyvy nálad). Ďalej som teda ostala s Duphastonom, s tým, že uvažujeme nad IVF, ale bojíme sa rizík (moja práca je stresujúca a neviem, či je bežným postupom práceneschopnosť pri podstúpení stimulácie, IVF procesov a pod.). Duphaston som ale posledný mesiac vysadila úplne (kvôli pocitom stuhnutosti, občasným krčom v nohách a bolestiam, o ktorých píšem nižšie) a momentálne som 35 DC bez menzesu. HCG testy negatívne. Cítim občas návaly horúčav, skáče mi aj teplota tesne nad 37 stupňov. Od posledného m. mám bolesti a kŕče do krížov, občas aj v panve, stále na inej strane, vystreľujúce do nôh (často s pocitom prichádzajúceho m.). Zápal som vylúčila, lebo iné problémy okrem tých bolestí nemám. Najhoršie je to po dlhšom sedení, ležaní...občas sa na krč a bolesť v krížoch budím aj v noci. Počas dňa sa to nejako dá rozchodiť. Neviem, či čakať ešte pár dní, či sa m. nedostaví, alebo sa obrátiť na gynekológa, príp. CAR. 23DC a 31DC som mala veľmi slabé špinenie, napadlo mi, či to nesúvisí s ovuláciou a druhý termín s prípadným uhniezdením. Poradili by ste mi riešiť to opäť nasadením liekov, alebo ešte počkať, či sa môže objaviť tehotenstvo? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu ste jednoznačným adeptom pre riešenie otehotnenia v centre asistovanej reprodukcie. Nevylučujem aj potrebu realizácie IVF. Je to však otázka pre lekárov centra asistovanej reprodukcie. Navyše máte aj trombofílny stav, čo môže mať tiež negatívny vplyv na proces spontánneho otehotnenia. Čo sa týka bolestí a kŕčov v krížoch, neviem sa Vám k tomu bližšie vyjadriť. Môže sa jednať aj o neurologický problém. Odporúčam navštíviť centrum asistovanej reprodukcie, kde Vás komplexne vyšetria, aj partnera a určia najvhodnejší postup.

  • Po pozitívnych testoch menštruácia

    , Autor: Mice169

    Dobrý deň p. doktor.

    Týždeň mi meškala MS , testy ukázali pozitívne výsledky, aj keď slabé druhé čiarky. Dnes som dostala menštruáciu silnejšiu ako bežne, ( výraznejšie kŕče a bolesť krížov) no bez iných vážnejších problémov. Podľa nejakej laickej hypotézy predpokladám, že išlo o včasný potrat, či biochem.tehotenstvo? Je potrebné ukázať sa lekárovi hneď, alebo vyčkať, kým menštruácia skončí a tak ísť na vyšetrenie k lekárovi?

    Ak bude všetko v poriadku a telo sa "vyčistí" samo, môžem sa z manželom snažiť o bábätko ďalej, alebo odporúčate radšej počkať? Vďaka za odpoveď. M

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, presne z tohto dôvodu nemá zmysel realizovať tehotenský test skôr ako na 14. deň meškajúcej menštruácie. Áno, môže sa jednať aj o mikropotrat, ale vylúčiť sa nedá ani ďalšia patológia tehotenstva. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak by došlo k vzniku náhlych kŕčovitých bolestí, či intenzita krvácania by bola veľmi silná, či krvácanie trvalo viac ako 7 - 10 dní, navštívte gynekologickú pohotovosť, prípadne v pracovných dňoch Vášho obvodného gynekológa. Ak nevzniknú komplikácie, snažiť sa otehotnieť môžete budúci mesiac.

  • Klesajúce hcg

    , Autor: LuciaD93

    Dobrý deň,
    13.10 som mala menštruáciu, 15.11 som opäť krvacala, bola som natom že ide o menštruáciu ale neprestala ako zvyčajne a splnila som 14 dni ešte. V pondelok mi robili hcg mala som hodnotu 40 v stredu som mala hodnotu 38,40. Další odber hcg mám mat 7.12.
    Je možné že ide o mimomaternicove tehotenstvo? Mám sa báť? Hrozí mi niečo ?
    Ak mám takúto hodnotu budem musieť ísť na čistenie?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, mimomaternicové tehotenstvo, ako aj už prebehnutý potrat sa vylúčiť nedá. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, nálezy, ani výsledky ďalších vyšetrení, preto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť.