Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,688 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • clostilbegyt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den prajem chcela by som vas poprosit o radu.doktor mi predpisal clostil na 5-7-9 den cyklu.chcela by som sa opytat či ovulacia pride okolo 10-15 dc alebo to zaleži na mojom cykle.moj cyklus pride kazdy mesiac ale nikdy sa nezhoduje den .ešte by som sa chcela spytat ked beriem clostil by som mala absolvovat aj sono ? lebo moj doktor povedal že sa mam ukazat az o dva mesiace a doporučil mi ešte popri clostile brat aj inofolic 1x denne.dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    každý lekár má troška iný spôsob terapeutických postupov a rozhodne nie som v pozícii aby som jednotlivé postupy posudzovala. Osobne preferujem clostil na 5 dni (1 tbl denne) od 5 do 9 dňa menštruačného cyklu a následne 10-12 deň kontrola ultrazvuku, či pri danej dávke dochádza alebo nedochádza k ovulácii. Inofolic odporúčam 2 x denne.

Podobné otázky

  • Clostillbegyt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem,
    Prosím chcem sa poradiť aj s iným lekárom. Kvôli anovulacnemu cyklu (príčina pcos) a snahe otehotnieť mi lekár predpísal clostillbegyt 2x1 tabl. Od 4 do 8 dňa.
    Celkom ma to prekvapilo, nakoľko sa všade píše, že prvotný postup je 1x1 tbl. a až neskôr 2x1... najmä pri pcos má byť davka polovičná.
    Keď som sa pána doktora opytala, iba mi povedal, že takto berú všetky ženy clostyl.
    Prosím, čo si o tom myslite?
    Nie je tá dávka pri pcos príliš veľká?
    Berem ju druhý deň a mám bolesti podbruška.
    Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardná dávka Clostilbegytu aj v prípade PCOS
    je 2x denne 1 tableta od 3. do 7. dňa cyklu. Následne je potrebná kontrola USG na 11. - 12. deň cyklu, kde sa vie naplánovať podanie injekcie na dozretie vajíčka a jeho uvoľnenie (Ovitrelle). Keďže však nepoznám žiadne výsledky vyšetrení, ani Vás, ani partnera, či už hormonálneho profilu, AMH, spermiogramu, ako aj ďalších nálezov, informácií a okolností, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorého v prípade ťažkostí alebo nejasností kontaktujte alebo navštívte.

  • Folikulárna cysta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň bola som stymulovaná clostilbegytom folikul na pravom vaječníku bol 21cm a na ľavom 18 po pichnuty gonasi kit moje telo nezareagovalo a folikul nepraskol na pravom sa zvädšil na 31mm a na ľavom čiastočne kolabovany takže sa vajičko pravdepodobne neuvoľnilo ak som to spravne pochopila. Brali mi krv na štítnu žlazu ta bola v poriadku aj počet vajíčok je v poriadku s hormonálneho profilu mam zvýšeni FSH nechápem prečo folikul nepraskol stáva sa to aj ked sa pichne gonasi kit alebo ovitrelle? Zmizne mi cysta pri následovnej menštruácii alebo to je ešte folikul ktory môže prasknuť?Aj minule som mala čiastočne kolabovaný folikul myslite že môžem pokračovať v ďalšej stimulácii či mame radšej počkať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za istých okolností nemusí byť stimulácia ovulácie úspešná. Neprasknutý folikul alebo teda folikulárna cysta môže prasknúť v nasledujúcom cykle. Je to individuálne. Otázka ďalšej stimulácie ovulácie je však na vyšetrujúcich lekároch, ktorí môžu zmeniť postup v stimulácii ovulácie, či použiť iné preparáty.

  • Utrogestan

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň som stimulovana clostilbegytom a po pichnuty gonasy beriem utrogestan dve vaginálne tab. večer tehotenský test mi vyšiel pozitivne 4 dni pred Ms dva dni po sebe ale na druhy den uz tam žiadna čiarka nebola ako som vysadila utrogestan tak som začala špiniť následne silno krvacat tak sa chcem opýtať či by som mohla ten utrogestan brat stale vkuse a nevysadzat ho a počkala kim na teste nebudu dve čiarky mam pocit že bez utrogestanu tehotenstvo neudržim beriem ho od 16 dna odkedy my začne Ms a potom 10 dni ho beriem aby som dostala Ms.
    2 otazka je možne ked som stimulovana clostilbegytom že po Ms mam ovulaciu pretože mi začal tahavy hlien a to beriem teras clostyl 3 den.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, teoreticky môžete užívať progesterónové preparáty kontinuálne. Nepoznám však výsledky hormonálneho profilu, ani ďalšie výsledky, nálezy a okolnosti, preto je ťažké to takto zhodnotiť. Je nepravdepodobné, že v sa počas užívania Clostilbegytu tretí deň spustila ovulácia. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorých v prípade nejasností alebo ťažkostí kontaktujte alebo navštívte.

  • Clostilbegyt a progesteron pri žiadnej MS

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    bola som u svojho gyn kvôli meškajúcej menštruácii (posledná 17.2) .. s manželom sa snažíme o bábätko , doktor mi povedal , že mám pcos, vysoké AMH, malo progesteronu , že telo by aj chcelo pracovať , ale vaječníky sú zaspate.. gyn mi dal liečbu clostilom v schéme 2x1tbl od 3dc - 7dc .. problém je ten , že MS nemám , nedal mi vyvolávačku , sliznica nízko , výstelka žiadna .. mám sa tváriť že piatok som bola 1DC a v pondelok nasadiť clostil, čo je podľa mna blbost aj skrz to dávkovanie aj , že si mám len tak bez naozajstnej ms nasadiť lieky ? Ešte k tomu mi ani nenavrhol folikulometriu popri liečbe , dal mi ju na 3mes s tým , že mám prísť až keď po tých 3m alebo keď budú ťažkosti alebo pozit. TT.. Progesteron mám užívať od 16dc do 25dc a následne by mala prísť menstruacia .. Je toto v mojom prípade správny postup ? Ja s ním nie som stotožnena

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, neviem, ako dlho sa snažíte otehotnieť, aké máte výsledky hormonálneho profilu a či vôbec Vám bol na základe toho diagnostikovaný PCO syndróm, ani nepoznám ďalšie výsledky vyšetrení a informácie, či bol vyšetrený aj spermiogram partnera, ... Podľa opisu sa však u Vás jedná pravdepodobne o kombinovaný problém. Neviem, či je daný postup pre Vás ideálny, ale vyskúšať ho na mesiac nemusí byť problém. Či to však bude mať u Vás efekt, ťažko povedať. Ako som už spomínal, bez poznania výsledkov vyšetrení, aj partnera, je tažké sa takto bližšie vyjadriť. Nevylučujem však, že pre Vás bude ideálnejšie navštíviť Centrum asistovanej reprodukcie.

  • Duphaston

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer prajem snažíme sa s manželom o druhé babetko tri mesiace som brala clostilbegyt a injekcie gonasi dnes mi lekár predpísal duphaston všade čítam ze upravuje menštruáciu a ovulácia nieje žiadna je to pravda?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, snaha o otehotnenie tri mesiace je ešte veľmi krátka na to, aby sa mohlo skonštatovať, že je niekde problém. Duphaston sa nasadzuje z viacerých dôvodov, podľa okolností, tomu sa prispôsobuje aj schéma jeho užívania. Nepoznám však žiadne výsledky Vašich vyšetrení, hormonálny profil, USG nález, ani ďalšie informácie a okolnosti, takže sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorého sa v prípade nejasností nebojte pýtať. V prípade, že sa Vám za predpokladu pravidelného nechráneného pohlavného styku 2 až 3 krát týždenne nepodarí otehotnieť do pol roka, bude potrebné realizovať vyšetrenia, či navštíviť vyššie pracoviská.