Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • AMH

    , Autor: and72

    Dobry vecer,
    pani doktorka, chcem sa informovat ci ma na vyhodnotenie hladiny anti Mullerovho hormonu vplyv to, ze som este v tomto menstruacnom cykle brala kombinaciu clostilbegyt+duphasthon. Clostylbegyt 6-10DMC, a Duphasthon 16-25DMC. Dnes je 40 DMC, bol mi pichnuty agolutin na vyvolanie menstruacie, nakolko HCG je negat., a mentruaciu som nedostala a aj dnes na ten 40DMC mi bola odobrana vzorka krvi na AMH. Ci branie tejto kombinacie hormonov moze nijako ovplyvnit vysledok anti Mullerovho hormonu, alebo som mala pockat na zaciatok menstruacie a potom odobrat material na jeho stanovenie. Dakujem krasne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    na hodnoty AMH nemá Clostilbegyt ani Duphaston žiadny vplyv, jeho produkcia je stála a nie je závislá ani dni menštruačného cyklu.

Podobné otázky

  • Snaha o počatie

    , Autor: Sestra

    Dobrý deň,
    snažíme sa o bábätko už 2.5 roka... Vyšetrená som ja aj manžel všetko sme mali v poriadku..výsledky boli v norme.. Až na PCOS..
    - mala som problém s menštruačným cyklom.. preto užívam už skoro 4 roky Duphaston...od vtedy mám menštruáciu pravidelnú 28-32 dní .. krvácam 5-6 dní...
    - Mala som robený hormonálny skríning bol zvýšený progesterón iné hormóny v norme meranie folikulov v norme pri PCOS
    - pani doktorka ma poslala ešte na vyšetrenie priechodnosti vajíčkovodov... Že zrejme bude chýba tam keďže všetko je v norme... No vajičkovody sú obidve priechodné...
    -AMH mám 7.72
    -HA som nikdy neužívala
    Ostáva podľa vás už len IVF alebo je šanca na prirodzené počatie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je otázne, či u Vás dochádza k ovulácii. Keďže máte aj vysoké AMH, teda zásobu vajíčok máte vysokú. Nemusí dochádzať k ich uvoľňovaniu počas ovulácie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Je však vhodné navštíviť centrum asistovanej reprodukcie, kde Vám budú realizované vstupné vyšetrenia, ako aj spermiogram partnera. Je viacero možností, ktorými sa dá postupovať. Nie vždy je potrebné realizovať IVF.

  • AMH - rada

    , Autor: MH

    Dobrý deň, p. doktor. Som po 2 zamlknutych potratoch (prirodzene pocatie). Mam 31 rokov.
    Absolvovala som rozne vysetrenia. Hematologia pozitivny protrombin (apla). Naposledy vsak hormonalny profil, z ktoreho som ostala mierne v soku, nakolko vysledok AMH 0,93 ug/ml (hladina nizka). Z osobnych dovod sme s manzelom tohto roku tehotenstvo chceli odlozit. Odporucili by ste v mojom pripade mrazenie vajicok?
    Dakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vhodné je ešte realizovať okrem hematologického vyšetrenia aj endokrinologické, imunologické a genetické vyšetrenie. Ak neplánujete otehotnieť tento rok, je vhodné navštíviť centrum asistovanej reprodukcie, kde s Vami preberú všetky možnosti, aj čo sa týka zmrazenia vajíčok.

  • Hyfosy- nepriechodne vajickovody

    , Autor: Prezyvka123

    Dobry den, na Hyfosy mi boli diagnostikovane nepriechodne oba vajickovody, pena ostala podla uzv v maternici. Je toto vysetrenie doveryhodne alebo to mohlo byt sposobene krcom? Dr. mi predpisal Endovelle na preliecenie pripadnej endometriozy na 3-6 mesiacov a az nasledne laparoskopiu s hysteroskopiou. Menstruaciu a ovulaciu mam pravidelnu, bezbolestnu, ziadne zapaly v minulosti ani diagnostikovane cysty. Pokusame sa otehotniet 1.5 roka, spermiogram a AMH v poriadku. Nemoze mi Endovelle uskodit a nie je lepsie ist hned na laparo? Resp po jeho vysadeni nie je riziko, ze ovulacia sa nevrati/ nebude pravidelna? Vdaka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, možnosti máte prakticky dve a obe ste už spomenuli. Záleží aj od Vášho veku. Ak máte okolo 35 rokov, nečakal by som pol roka, ale riešil diagnostickú laparoskopiu s chromopertubáciou, prípadne aj diagnostickú hysteroskopiu a pri potvrdení nepriechodnosti vajíčkovodov ich odstránil a následne navštívil centrum asistovanej reprodukcie.

  • Clostilbegyt

    , Autor: Kristy1995

    Dobrý deň, s manželom sa snažíme o bábätko vyše 2 rokov. Minulý rok v apríli sa nám podarilo prirodzene otehotnieť, no v 9tt sa tehotenstvo skončilo potratom (spravená kyretáž). Gynekolog nám odporúčal počkať 3 cykly a potom skúšať znova. 2 mesiace od kyretaze som začala mávať časté krvácanie mimo cyklu, no kontrola u doktora nič neodhalila, podľa jeho slov išlo pravdepodobne o rozhádzané hormóny (hormonálny profil mi nebol robený). Nakoľko sa nám stale nedarilo (mala som podozrenie na anovulacne cykly) mi pri poslednej prehliadke gynekolog navrhol skúsiť na 2 cykly Clostilbegyt 1x denne od 5DC do 9DC, následne od 14DC nasadiť duphaston po dobu 10 dní. Folikulometriu počas užívania nespomenul. V čase po predpísaní clostilbegytu som už bola 10DC, a tak som čakala na druhý cyklus, aby som si ho mohla nasadiť. Na 14DC (cyklus bez Clostilbegytu) mi ovulacny test potvrdil ovulaciu. S mužom sme sa snažili, ale nevyšlo. Chcem sa spýtať, je možné, že ovulačný test vyšiel falošne pozitívne? Mám si podľa Vás ďalší cyklus nasadiť už Clostilbegyt aj v prípade, že mám ovulacne aj anovulacne cykly?


    Ďakujem za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, osobne ovulačné testy veľmi nemusím. Môžu byť aj falošne pozitívne. Nepoznám iba na základe Vášho opisu všetky informácie, vek, výsledky vyšetrení, USG nálezy, ani ďalšie okolnosti, takže sa Vám takto neviem objektívne vyjadriť. Príčin toho, že sa Vám nedarí otehotnieť môže byť viacero. Navyše, ak máte za sebou jeden potrat, aj to o niečom môže hovoriť. Porozmýšľal by som o návšteve centra asistovanej reprodukcie, kde kompletne vyšetria Vás (vstupné vyšetrenia, hormonálny profil, AMH, USG,...) ale aj partnera (spermiogram). V prípade, že by boli všetky výsledky v poriadku je potrebné realizovať hematologické, endokrinologické vyšetrenie a v prípade ich negativity realizovať genetické a imunologické vyšetrenie. Takto sa Vám však naozaj neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Duphaston a posunuta ovulacia

    , Autor: Vik12345567

    Dobry den,
    kvoli nedostatocnej hladine progesteronu mi lekar predpisal uzivanie Duphastonu 2xdenne 16. az 25.DC.
    Ovulaciu mavam oneskorenu, a to avam 20. - 21.DC (menstruaciu mavam uz 29. - 30.DC).
    Liek uzivam prvy cyklus, snazim sa otehotniet uz dva roky (po dvoch potratoch).
    Podla ovulacnych testov a merania teploty mi vsak ovulacia neprebehla. Je mozne, ze mi ju duphaston zablokoval, kedze ho zacinam uzivat este pred ovulaciou? Nemala by som ho zacat uzivat az po 20.DC, ked pride ovulacia?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto je sa veľmi ťažko bližšie objektívne vyjadriť. Za daných okolností, ak ste už prekonali dva potraty za sebou a ešte nemáte deti a otehotnieť sa snažíte, aj za predpokladu pravidelného nechráneného pohlavného styku 2 až 3 krát týždenne počas celého cyklu, okrem obdobia menštruácie, už dva roky, bude vhodné doplniť hematologické, endokrinologické, prípadne aj imunologické a genetické vyšetrenie. Vhodné je tiež uvažovať o konzultácii v centre asistovanej reprodukcie, kde Vám všetky spomínané vyšetrenia vedia realizovať. Žena, aj napriek nepravidelnému menštruačnému cyklu, či posunutej ovulácii (ak k nej vôbec dochádza a nejedná sa o anovulačné cykly) by mala byť schopná, počas dvoch rokov, za predpokladu spomínaného pravidelného nechráneného pohlavného styku, otehotnieť. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, vek, výsledky vyšetrení (hormonálneho profilu, AMH, USG nález) ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Duphaston je dvojsečná zbraň a aj keď sa nasadzuje ako liek prvej voľby, nie som presvedčený, že u Vás vyrieši príčinu neplodnosti. Pri nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná všetky výsledky vyšetrení, nálezy, informácie aj okolnosti a ktorý sa Vám vie najobjektívnejšie vyjadriť, prípadne Vás vie odoslať na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia alebo do už spomínaného centra asistovanej reprodukcie.