Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • vitamin

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pani doktorka chcem sa vas este spytat mesiac beriem kyselinu listovu a teraz som kupila manzelovy vitamin e pretoze som niekde citala ze je dobry na plodnost je to pravda?jedno dieta uz mame skoro trojrocneho synceka a velmi chceme druhe snazime sa uz 2mesiace a zatial nic viem ze je to kratka doba .tak sa len chcem spytat ci je te vytamin dobry milujeme sa od skoncenia menstruacie kazdy druhy treti den je to v poriadku ?cylkus mam medzi 28az 30 dni .dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    vitamín E patrí do skupiny antioxidantov, preto sa predpokladá jeho priaznivý efekt aj na spermiogenézu - teda tvorbu spermií. Kľudne mu k terapii pridajte aj jednu tabletku vašej kyseliny listovej denne. Má veľmi priaznivé účinky. Ovulácia a teda najväčšia možnosť oplodnenia je okoli 11-14 dňa po menštruácii, frekvencia každé dva - tri dni je ideálna pretože je tak dostatok času na obnovu spermií.

Podobné otázky

  • Problémy s otehotnením

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    už rok sa s manželom snažíme o bábätko, ja mám PCOS a manželovi so spermiogramu vyšlo že ma cca 12 miliónov spermií a ma zlú morfológiu, ma ich 0,8% normálnych inak zle. Plus ich ma spomalené, nasadilu mu kotvičník a profertil a o 2 mesiace mame ísť na kontrolný spermiogram, myslite si že je tam šanca mať dieťa prirodzenou cestou? Že sa po vitamínoterapii upravia hodnoty? Alebo len umelé oplodnenie? Nechceli by sme ísť touto cestou . Ja užívam tiež kotvičnik a inofolic.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spermiogram sa môže s odstupom 2 až 3 mesiacov meniť. Neviem Vám povedať, či sa upraví až natoľko, že bude šanca na spontánne otehotnenie. Ak nie, budete odoslaná do centra asistovanej reprodukcie, kde Vám vysvetlia možnosti a stanovia ďalší postup.

  • Silná menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem. Už nejaký čas sa snažíme o dieťa - neúspešne. Máme základne vyšetrenia - ja HP a AMH obe v poriadku a partner spermiogram - nie je ukážkový, ale nie je vraj zlý. Aj napriek tomu sa nám nedarí. Ja som dostala menštruáciu, ale o nejaké 3 dni skôr a oveľa silnejšiu ako som zvykla mávať. Vždy som mávala 28 dňový cyklus, a takú strednú menštruáciu by som povedala. No teraz asi 2 - 3 cykly prišla teda skôr a je teda taká iná na akú som bola zvyknutá. Môže mať na to vplyv užívanie výživových doplnkov ako Femibion alebo iných vitamínov? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, na menštruačný cyklus môže mať vplyv viacero faktorov, aj užívanie výživových doplnkov a vitamínov. Pri plánovaní tehotenstva sa odporúča praktizovať nechránený pohlavný styk 2 až 3 krát týždenne počas celého cyklu, okrem obdobia menštruácie. Záleží tiež od dĺžky snaženia. Ak sa snažíte za uvedených odporúčaní viac ako rok a nedarí sa Vám otehotnieť, bude potrebné pátrať po príčine. Ak sa však snažíte menej ako rok, nie je ešte dôvod na obavy. Pokračujte v pravidlenom snažení sa a užívaní spomínaných tehotenských vitamínov.

  • Otehotnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň a existuje niečo na podporu tehotenstva dáke vitamíny alebo niečo iné čítala som o inofolice niečo také alebo čo pomáha ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môžete skúsiť užívať Femibion 1, ktorý obsahuje už aj kyselinu listovú, najlepšie 2 mesiace pred plánovaním tehotenstva.

  • Výživové doplnky na podporu otehotnenia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Matne si spomínam, že keď som mala dlhodobo problém otehotnieť, môj gynekológ odporučil užívať mne aj manželovi vitamín E 400 I.U. kyselinu listovú 400 mcg a selén a zinok. A naozaj som v krátkej dobe otehotnela. Švagriná má ten istý problém, tak som jej poradila toto. Je to, prosím, správne? Alebo čo odporúčate Vy? Ďakujem pekne za odpoveď, K.S.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, užívaním spomínaných doplnkov výživy sa nič nepokazí, príčin, prečo sa švagrinej nedarí otehotnieť však môže byť viacero. Takti sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť, keďže nepoznám žiadne výsledky vyšetrení, nálezy, okolnosti, ani ďalšie informácie. Je potrebné, aby švagriná navštívila jej obvodného gynekológa, ktorý sa jej bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Horúca kaďa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. V stredu 28.2 som mala gynekológom potvrdenu ovuláciu. V piatok 1.3 som sa kúpala v horúcej kadi.
    Dnes cítim, že som zrejme prechladla. Cítim slabšiu bolesť v podbrušku i krížoch, častejšie mocim.
    Mohla som tak ublížiť prípadnému uhniezdeniu? :(
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nebude Váš organizmus dostatočne pripravený na otehotnenie, k uhniezdeniu nedôjde, prípadne, aj keby došlo a zárodok by nemal vhodné podmienky, môže dôjsť k mikropotratu. Odsledujte si to. Odporúčam dostatočný pitný režim, dostatok vitamínov a telesné šetrenie v teple.