Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • anovulacny cyklus

    , Autor: nela28

    Dobry den.Mam na vas otazku ohladne ovulacie...resp.anovulacneho cyklu. Uz druhy mesiac si robim ovulacne testy a zatial mi ani raz neukazali ovulaciu.Co v takom pripade robit? Treba navstivit gynekologa vzhladom nato, ze sa snazime o druhe babetko?Ake postupy sa zvycajne robia v takomto pripade?Dakujem krasne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ovulačné testy sú často nepresné, ak chcete presne vedieť kedy máte ovuláciu navštívte gynekológa, najlepšie 10 deň cyklu aby vyšetril ultrazvukom či dochádza k rastu folikulu.

Podobné otázky

  • Ovulácia bez uvoľnenia vajička

    , Autor: Domi27

    Dobrý deň chcela by som sa opytat mam pravidelný 28 dňový cyklus-(5 dňová menštruácia dosť silná v 2-3 dní) každý 14-15 den mam ovuláciu vždy mi aj testy ukážu že ju mám aj ju teda cítim lebo v tom období ma trochu pichá v podbrušku aj bazalnu teplotu mam vyššiu moja otázka znie môže dochádzať k ovulácii bez vajička? Absolvovala som uz 3x ivf pokazdné neúspešne 1x sa mi podarilo odobrať 4 vajička a 2 vložiť ostatné sa prestali vyvíjat ostatné 2 razí sa nepodarilo odobrať nič napriek tomu ze som vždy mala 4-6 folikulov v dobrej veľkosti ale vždy prázdne je teda možné že všetko proste funguje menštruácia, ovulácia ale vajička jednoducho už nemám
    Mam 30 rokov imunológia, hematologia, endokrinologia všetko bez nálezu
    Amh 0,44 to nemám dobre to viem ale nenastali by aj ine zmeny keby som mala ísť do prechodu? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa u Vás jednať o anovulačný cyklus, kedy aj pri pravidelnej menštruácii nedochádza k ovulácii. AMH hovorí o ovariálnej rezerve, teda o množstve vajíčok, ktoré ešte žena má k dispozícii. Nemusí to mať súvis s prípadnou hormonálnou nerovnováhou alebo príznakmi prechodu. Odporúčam postupovať podľa odporúčaní lekárov centra asistovanej reprodukcie, ktorí majú k dispozícii všetky výsledky vyšetrení, poznajú všetky okolnosti ako aj informácie a v prípade nejasností sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť.

  • neprasknuty folikul

    , Autor: 63315

    Dobry deň, bola by som zvedavá na Vás názor. S manželom už máme jednu dcérku, na druhý pokus som vtedy otehotnela, všetko išlo bez problémov. Ale teraz sa už viac ako rok snažíme o bábo, druhý mesiac som teraz chodila na folikulometriu, kde som raz mala v piatok 17mm folikul, na druhý deň v sobotu pozitívne ovulačné testy. (viem že ich doktori neuznávajú) ale aj plodný hlien som si odsledovala,čo mi vždy zdôrazňuje aj doktor, že vtedy je dôležité sa snažiť. Následne v pondelok bol folikul 14mm a stredu 15mmx9mm nepravidelného tvaru. V takomto prípade ide o anovulačný cyklus? folikul isto nepraskol? bude z toho cysta? odber z krvi mi nerobil, beriem inofolic aj kys.listovú. Mala by som podľa Vás aj niečo iné užívať?
    Vopred ďakujem za Vašu odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, mohlo sa jednať aj o anovulačný cyklus. Či folikul nepraskol, ani či sa vytvorí funkčná cysta, Vám takto s istotou nepoviem. Kyselinu listovú užívajte naďalej. Pri snažení sa otehotnieť sa odporúča mať nechránený pohlavný styk aspoň 2-3 krát týždenne počas celého cyklu (okrem menštruácie), nie len v čase očakávanej ovulácie. Váš obvodný gynekológ Vám eventuálne môže predpísať Clostilbegyt. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • problem s otehotnením

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň,mám 31 rokov, v novembri 2013 mi p. doktorka zistila, že mám anovulačný cyklus, ktorý mi v januári potvrdila s tým, že mám PCO syndróm. Na jej odporúčanie bol manžel na vyšetrení s nasledujúcimi výsledkami: Subj: 2 roky ženatý, deti0, tehotenstvo0 OA: bez významná AAO STDO LAO GAO, Obj .ms neg VG semenníka v miešku, v hornom skrote. Symetria, penis bp SP , m 2 ml, počet 30 mil/ml, ML3, v = 2 s, patolog ff spemii nepravidelnej upohyb USS semenníky bil symetria 43 mm, bez tu a patologie,
    Záver. AT sy dopor. Proferil 2 x 1, kontrol sp za 3mesiace, KEJ + STD
    a mne povedala že mám znížiť hmotnosť a zdravo sa stravovať, popritom pri výške 172cm vážim cca 78kg. Pri ďalšej návšteve ma odprevadila opäť len s tým, že mám znížiť hmotnosť, užívať inofolic a opat čakat 3 mesiace, kým zasa nevyšetria manžela. Prolaktín mám v poriadku. Avsak mám, obavy o štítnu žľazu, či netreba urobiť vyšetrenie a či netreba nasadiť už aj nejaké lieky.
    Aký je prosim zaver vysetrenia spermiogramu manzela?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    záver spermiogramu je asthenoterato spermia - to znamená, že pohyb spermií je pomalý, a vyskytuje sa vyššie percento patologických foriem spermii - teda, že nie je dobrá štruktúra spermií. Ide u vás o kombinovanú poruchu plodnosti, preto by som nestrácala čas a navštívila centrum asistovanej reprodukcie. Neznamená to, že idete hneď na umelé oplodnenie ale je nutné sa vášmu stavu dôkladne venovať, vyšetriť endokrinológiu, cukor, inzulin, štítnu žľazu, pravidelné meranie ovulácie - v prípade anovulačných cyklov vyvolanie/indukcia ovulácie, vyšetrenie partnera nasadenie vhodnej liečby a podobne. Držím palce!

  • anovulačný cyklus

    , Autor: vejunka

    Dobrý den!
    Mám 22r a doktor zistil, že mám anovulacný cyklus. V 16 som bola operovana na displaziu kčku maternice, kvôli vírusu HPV. Odvtedy mám problém s menzesom, špiníla som napr tri týždne a potom som dostala normalnu menštruáciu. Nasadila som antikoncepiu, ktorú som s prestávkami brala asi 6 rokov.Vetšinou po roku a pol som vysadila aby som zistila, či sa cyklus upravil ale márne. Za tri mesiace som ju brala znovu.Teraz ju už neberiem šiesty mesiac a mám problém podobný,menštruácia príde o 5 dní skôr ako minulý mesiac, trvá 8 až 10 dní ale len špiním.Doktor mi nasadil Norethisteron.. Antikoncepciu som nepovažovala za správnu, nakoľko mi nedokázala upraviť cyklus po toľkých rokoch.Chcem sa spýtať, či by ste doporučila sa o dietatko snažiť už teraz alebo môžme počkat. HPV sa mi môže vrátiť (čo by znamenalo, že mi zoberú maternicu) aj ked mám toho istého partnera a moje vaječníky sa nemusia prebudit. Prosím o radu. Ďakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    HPV a anovulačné cykly spolu nijak nesúvisia. Taktiež sa užívaním antikoncepcie problém nepravidelnej menštruácie a anovulačných cyklov nevyrieši. Počas užívania antikoncepcie je menštruácia spôsobená len poklesom hormónov z vynechania tabletiek alebp užívaním tzv. placebo tabliet podľa typu antikoncepcie. U vás je nutná dôsledná diagnostika stavu,hormonálny profil a vyšetrenie AMH - hormón, ktorý hovorí a funkcii vaječníkov - na základe toho by som vám vedela poradiť či sa o dieťatko snažiť už teraz alebo máte ešte čas.